Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Kernel po przeniesieniu na Mint nie czyta exFat

Zaczęty przez colnet, Lipiec 03, 2024, 03:40:29 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

colnet

Tak jak w temacie, przeniosłem kernel 4.9.0.13 pod najnowszy Linux Mint i o ile z tym kernelem Sparky czytał exFat to Mint nie czyta. Z NTFS, Fat32, Fat16 nie ma problemu, ale exFat jest jakiś zaklęty i mimo wysiłków - pozostaje "niezdobyty".  W /etc/fstab próbowałem takich lini:

# /dev/sdc1    /media        ntfs-3g        defaults    0    0
# /dev/sdc1    /media/exfat    ntfs-3g        rw,users,auto        0    1
# UUID=EFFE-650E  /media/user_name/32exfat   exfat defaults,noauto 0 0
# UUID=Sony32GB  /media/user_name/Sony32GB rw,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,fmask=0022,dmask=0022,iocharset=utf8,errors=remount-ro,uhelper=udisks2
# /dev/sdc1    /media/user_name/32exfat exfat rw,users,auto    0    1

(wszystkie linie na czas próby były bez # na początku)

a z lini poleceń próbowałem: mount -t exfat /dev/sdc1 /mnt/exfat
Nic nie skutkuje zamontowaniem. Temat poruszyłem w dziale Mint tego portalu, ale temat stanął w miejscu.
Widziałem na tym portalu dział "jądro Linuxa", ale nie potrafię go teraz znaleźć. Proszę o jakąś pomoc w
temacie zamontowania tego exFat.

pavbaranov

Czemu się upierasz przy kernelu, który nie jest już wspierany?
Przenoszenie kerneli pomiędzy dystrybucjami nie jest najsensowniejsze.
Tutaj: https://askubuntu.com/questions/1234755/how-to-enable-exfat-for-ubuntu-20-04 masz pomysł jak exfat uruchomić na dość już leciwym Ubuntu. Może coś z tego wyciągniesz.
Pierwszy kernel, który ma wbudowaną obsługę exfat to 5.4. Zainstaluj po prostu jakąś współczesną dystrybucję i pójdzie OTB.

colnet

Chcę mieć mały kernel ponieważ jeden moich komputerów jest lichy w parametrach, a mały kernel pomoże utrzymać
jaką taką prędkość tego systemu. Za odpowiedź dziękuję, jak widzę w Ubuntu te pliki są w nieco innych lokalizacjach - na razie temat odłożyłem bo zająłem się kompilacją starszego kernela i jak to nie "wypali" to do tego temau wrócę.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum