Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

dodanie Irfanview do repozytoriów?

Zaczęty przez lukand, Czerwiec 13, 2024, 01:40:28 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

lukand

Czy dałoby się dodać powyższy program? W przypadku PCLinuxOS jest on dostepny od lat. Czy istnieją jakieś przeszkody, aby postąpić podobnie w SparkyLinuksie?

Piotr_1988

Cytat: lukand w Czerwiec 13, 2024, 01:40:28 PMCzy dałoby się dodać powyższy program? W przypadku PCLinuxOS jest on dostepny od lat. Czy istnieją jakieś przeszkody, aby postąpić podobnie w SparkyLinuksie?
Rozumiem, że pytanie nie było skierowane do mnie, a do Twórców Sparkiego. Zacząłem jednak szukać i w FAQ na stronie IrfanView znalazłem:
CytatQ: Can I use IrfanView on Linux?
A: Yes. There is no native-Linux version of IrfanView. However, you can use IrfanView in conjunction with Linux programs like WINE, Windows Linux emulators and Linux-based virtual machines. Take the ZIP version of IrfanView and unzip it or copy your existing Windows IrfanView folder to Linux. This is easier because the installer may need additional Windows DLLs to run. See instructions on: IrfanView on Linux with Wine.
IrfanView na Liuxie to działa tylko przez Wine. Zainstaluj Wine z repozytoriów Debiana oraz pobierz windowsowy plik z oficjalnej strony IrfanView.

Czy na PCLinuxOS to jest rozwiązane inaczej niż przez Wine? Nie znalazłem źródeł IrfanView - chyba są zamknięte.
Fedora Linux  |  Rocky Linux

linux4ever

Cytat: Piotr_1988 w Czerwiec 13, 2024, 04:33:39 PM
Cytat: lukand w Czerwiec 13, 2024, 01:40:28 PMCzy dałoby się dodać powyższy program? W przypadku PCLinuxOS jest on dostepny od lat. Czy istnieją jakieś przeszkody, aby postąpić podobnie w SparkyLinuksie?
Rozumiem, że pytanie nie było skierowane do mnie, a do Twórców Sparkiego. Zacząłem jednak szukać i w FAQ na stronie IrfanView znalazłem:
CytatQ: Can I use IrfanView on Linux?
A: Yes. There is no native-Linux version of IrfanView. However, you can use IrfanView in conjunction with Linux programs like WINE, Windows Linux emulators and Linux-based virtual machines. Take the ZIP version of IrfanView and unzip it or copy your existing Windows IrfanView folder to Linux. This is easier because the installer may need additional Windows DLLs to run. See instructions on: IrfanView on Linux with Wine.
IrfanView na Liuxie to działa tylko przez Wine. Zainstaluj Wine z repozytoriów Debiana oraz pobierz windowsowy plik z oficjalnej strony IrfanView.

Czy na PCLinuxOS to jest rozwiązane inaczej niż przez Wine? Nie znalazłem źródeł IrfanView - chyba są zamknięte.

Tak są zamknięte i istnieje jeszcze jeden program również o zamkniętym kodzie ale na wszystkie systemy:

https://www.xnview.com/en/xnviewmp/

A tu wszystkie alternatywy:

https://alternativeto.net/software/xnviewmp/

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

lukand

Tak właśnie postąpiłem. Lecz w PCLinuxOS Irfanview jest dostępny wprost w repozytoriach i w przypadku jego wyboru do instalacji, PCLinuxOS automatycznie instaluje WINE.

MSki

Cytat: lukand w Czerwiec 14, 2024, 03:46:45 PMLecz w PCLinuxOS Irfanview jest dostępny wprost w repozytoriach i w przypadku jego wyboru do instalacji, PCLinuxOS automatycznie instaluje WINE.
Zgadza się, ale można postawić przewrotne pytanie - czego Ci brakuje w PCLinuxOS, że chcesz aby Deweloper Sparky Linux dodał Infranview do tego systemu ?

r6

Cytat: lukand w Czerwiec 14, 2024, 03:46:45 PMTak właśnie postąpiłem. Lecz w PCLinuxOS Irfanview jest dostępny wprost w repozytoriach i w przypadku jego wyboru do instalacji, PCLinuxOS automatycznie instaluje WINE.

Dopisz brakujący kod/skrypt do APTusa i będziesz miał to samo co w PCLinuxOS i Ubuntu.
Sam najlepiej wiesz jak to powinno działać.

colnet

A próbowałeś zainstalować nomacs ? Jest prawie tak samo szybki jak IrfanView.

lukand

Cytat: r6 w Czerwiec 16, 2024, 09:36:57 AM
Cytat: lukand w Czerwiec 14, 2024, 03:46:45 PMTak właśnie postąpiłem. Lecz w PCLinuxOS Irfanview jest dostępny wprost w repozytoriach i w przypadku jego wyboru do instalacji, PCLinuxOS automatycznie instaluje WINE.

Dopisz brakujący kod/skrypt do APTusa i będziesz miał to samo co w PCLinuxOS i Ubuntu.
Sam najlepiej wiesz jak to powinno działać.

Niestety nie znam się na tym.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum