Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

MX Xfce – zmiana ikony na pasku zadań

Zaczęty przez mirekc, Listopad 17, 2024, 10:51:52 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mirekc

Zamieniłem sobie na moim kompie Thunderbirda na Betterbirda i w zasadzie jestem zadowolony, ale jest jeden drobny problem: czerwona ikona Betterbirda jest jak na mój gust zbyt podobna do ikony Firefoksa, zwłaszcza gdy jest mała i niezbyt dobrze widać rysunek. Wszystkie ikony aktywatorów, czy to na pasku, czy w menu, zamieniłem już na takie z zieloną kolorystyką (zielona elipsa), jednak po uruchomieniu aplikacji na pasku pojawia się ta oryginalna (czerwona elipsa). Da się zamienić również i tę ikonę (najchętniej na moją zieloną)? Jak?

linux4ever

Są w ścieżce /usr/share/  po usr/share jest katalog programu.

Wystarczy podmienić je i są w dwóch formatach .png lub .xpm o ile się nie mylę.

W katalogu będzie folder icons lub po rozmiarze 32x32, 48x48 itd...

Skopiować można te ikony przez cp lub mv jako root.

Cp -R czyli rekursywne skopiuje wszystko zaś MV przeniesie lub zmieni nazwę ikony.

Odsyłam do manuala man cp i man mv jeśli to będzie zbyt zaawansowane to spróbuj tego:

CytatTo copy directory dir1 with all the files and subdirectories to a different directory, issue "cp -r dir1 <path_to_new_dir>". "mv" command is used to move or rename files and directories. It also requires at least two arguments. To rename file file1 to file2, issue "mv file1 file2" command.

https://www.hpc.iastate.edu/guides/introduction-to-hpc-clusters/linux-commands-in-more-detail/cp--mv--rm

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Listopad 17, 2024, 11:33:34 AMSą w ścieżce /usr/share/  po usr/share jest katalog programu.

Jak zwykle masz rację, tylko jeszcze trzeba spełnić kilka warunków.
  • W katalogu /usr/share/icons jest cała masa podkatalogów z ikonami do różnych środowisk, a tam dalsze podkatalogi dla różnych rozdzielczości. Podmieniać wszędzie to nie jest praca dla leniwego ,,windziarza" jak ja. Udało mi się ustalić, że używane w moim środowisku ikony są w katalogu /usr/share/icons/hicolor.
  • Żeby podmienić tę ikonę o którą mi chodziło, plik musi się nazywać betterbird.png, a u mnie nazywał się betterbird-green.png (dla aktywatorów nie ma to znaczenia, bo można wskazać konkretny plik).
  • Jeszcze trzeba się ,,wstrzelić" we właściwą rozdzielczość. U mnie zielona ikonka ,,wskoczyła" jak wkopiowałem plik w rozdzielczości 22x22 (hmmm...).
Tak czy inaczej problem został rozwiązany. Dzięki.

linux4ever

Cytat: mirekc w Listopad 17, 2024, 03:30:27 PM
Cytat: linux4ever w Listopad 17, 2024, 11:33:34 AMSą w ścieżce /usr/share/  po usr/share jest katalog programu.

Jak zwykle masz rację, tylko jeszcze trzeba spełnić kilka warunków.
  • W katalogu /usr/share/icons jest cała masa podkatalogów z ikonami do różnych środowisk, a tam dalsze podkatalogi dla różnych rozdzielczości. Podmieniać wszędzie to nie jest praca dla leniwego ,,windziarza" jak ja. Udało mi się ustalić, że używane w moim środowisku ikony są w katalogu /usr/share/icons/hicolor.
  • Żeby podmienić tę ikonę o którą mi chodziło, plik musi się nazywać betterbird.png, a u mnie nazywał się betterbird-green.png (dla aktywatorów nie ma to znaczenia, bo można wskazać konkretny plik).
  • Jeszcze trzeba się ,,wstrzelić" we właściwą rozdzielczość. U mnie zielona ikonka ,,wskoczyła" jak wkopiowałem plik w rozdzielczości 22x22 (hmmm...).
Tak czy inaczej problem został rozwiązany. Dzięki.

Ustaw w panelu ikony 32x32 taka jest podstawowa rozdzielczość 22x22 są za małe u mnie to:

Właśnie tam ustawić wielkość ikon ale to w cynamonie.

Nie wiem jak z innym gui najlepiej abyś ustawił tak jak ja lub 32x32 bo 48x48 są za duże.

I nie ma za co.

Oraz znalazłem co i  jak:

https://docs.xfce.org/xfce/xfce4-panel/preferences
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Listopad 17, 2024, 03:40:52 PMOraz znalazłem co i  jak:

https://docs.xfce.org/xfce/xfce4-panel/preferences
Rzeczywiście, znalazłeś. W xfce wielkość ikon zależy od szerokości panelu, podobnie jak w cynamonie. Okazało się przy tym, że jeden piksel ma znaczenie. Miałem ustawione 35 pikseli, a większe ikony ,,wskoczyły" po przestawieniu na 36. Ostatecznie jednak ustawiłem 32 piksele, jak w podlinkowanej przez Ciebie instrukcji. Mam niską rozdzielczość ekranu i każdy piksel ma znaczenie, a ikony (przy tej rozdzielczości) nie są dla mnie za małe.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum