Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Problem z bootmanagerem

Zaczęty przez elczer2@gmail.com, Czerwiec 04, 2024, 08:32:01 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

elczer2@gmail.com

Witam Wszystkich, jestem nowy na forum, a mam taki problem, zainstalowałem Windowsa7 następnie najnowsze
Ubuntu 24.0 i nie pokazał mi się grub z wyborem systemu. Taka sama instalacja ale w Ubuntu 22.02.3 nie powodowała braku gruba, Dysk SSD 1TB na Winda 100GB/NTSF, Ubuntu 260GB/Ext4 standardowy bios na kości eeprom, płyta główna starawa Asusa 8GB RAM. Żeby było ciekawiej przy zainstalownym Ubuntu 22.02.3 przy boocie pokazuje się komunikat:de,,/sda6: clean, i ciąg cyfr z dopiskiem files i blocks czego nie ma najnowszym Ubuntu  24.0

linux4ever

Masz partycje ESP dp UEFI  i uruchomiony os prober ?

W ubuntu z tego co kojarzę o ile się nie mylę oczywiście potrzeba włączyć os prober na enable.

Nowsze linuksy wymagają do bootowania z dysku o większym rozmiarze niż 512GB czy 2TB itp... tablicy partycji GPT wraz z UEFI czy EFI ESP ta zaś ma flagę boot i esp.

Windows 7 to chyba grub legacy i potrzebuje partycji niesformatowanej z flagą bios grub.

Jest rozwiązanie tego problemu tz chain loader z tego co widzę w sieci lecz potrzeba obu systemów w trybie EFI lub Legacy.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum