Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

PopOS Instalacja

Zaczęty przez ghorrgh, Lipiec 04, 2024, 12:56:47 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

ghorrgh

Mam mały wstydliwy problem. Nie radzę sobie z instalacją pop os. Jak ujarzmić instalator? Utworzyłem partycje i nie mogę przejść dalej. Co zrobiłem źle?

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Lipiec 04, 2024, 12:56:47 AMMam mały wstydliwy problem. Nie radzę sobie z instalacją pop os. Jak ujarzmić instalator? Utworzyłem partycje i nie mogę przejść dalej. Co zrobiłem źle?

A sformatowałeś partycje i utworzyłeś opcję montowania w sensie partycje:

\home,\,swap i boot esp dokładnie boot esp fat32 dla u efi lub grub dla dysków mniejszych niż  2TB.

Dla gruba potrzebujesz niesformatowanej partycji bios grub.

Oddzielna partycja home nie jest niezbędna ale przydaje się na pliki.

A tu pełen poradnik:

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

ghorrgh

Na filmie i w kilku innych poradnikach jest opis instalacji "z automatu". Ja nie mogę takiej zrobić, bo miejsca mam tylko 200 GB. A potem są partycje NTFS. Zamieniłbym je na linuksowe, bo tam tylko moje dane, ale nie wiem jak. :(
Może lepiej wrócić do Fedory lub Ubuntu...?

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Lipiec 04, 2024, 05:48:54 PMNa filmie i w kilku innych poradnikach jest opis instalacji "z automatu". Ja nie mogę takiej zrobić, bo miejsca mam tylko 200 GB. A potem są partycje NTFS. Zamieniłbym je na linuksowe, bo tam tylko moje dane, ale nie wiem jak. :(
Może lepiej wrócić do Fedory lub Ubuntu...?

Uruchom linuksa live i z niego gparted jeśli nie masz ważnych danych to sformatuj je na ext4 lub btrfs.

Ale najprościej będzie użyć Fedory lub Ubuntu właśnie.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

ciubaka

Jeżeli masz inne systemy to nie możesz ZAINSTALOWAĆ, tylko musisz DOINSTALOWAĆ. A to już zupełnie inna bajka. Jeżeli nie umiesz, to jest wielka szansa że wywalisz WSZYSTKO co masz. Zrób sobie najpierw backup. A jak robisz tylko na kompie z danymi to zrób najpierw ich kopie, potem wszystko sformatuj, najlepiej do jednej partycji i instaluj OD NOWA, z automatu. Dane potem sobie przywróć. A jak chcesz zostawić INNE partycje, to nie formatuj, tylko instaluj na wskazanej. Instalator sobie poradzi. Dane zaś najprawdopodobniej przepadną. Tak że - tak czy siak - najpierw BACKUP. I jeszcze jedno - są systemy łatwiejsze do instalacji (MX, Sparky, Ubuntu, Mint, Fedora) i trudniejsze (Arch, PC, Knoppix, Porteus, Suse, Puppy, jakieś inne). Dobrze się zastanów zatem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum