Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Najlepsze distro dla programistów i webmasterów

Zaczęty przez linux4ever, Kwiecień 06, 2024, 07:14:08 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakie jest najlepsze distro linuksa do programowania i webmasterki ?

Czym się kierować przy wyborze ?

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Piotr_1988

Fedora Linux  |  Rocky Linux

ghorrgh

Piotr_1988

Cytat: ghorrgh w Lipiec 19, 2024, 06:25:11 PMA nie jakieś openSUSE czy Fedora?
Zależy co to znaczy "najlepsze". Jak dla mnie distra z rodziny Fedora-RHEL są najlepsze w sensie ogólnym. Pytanie jest jednak o "programowanie i webmasterkę", a wiele rzadszych języków programowania (np. Mercury) lub języków na bardzo wczesnym etapie rozwoju (np. Mojo) na Linuxie domyślnie mają wsparcie jedynie dla dystrybucji debianowo-ubuntowych. Dlatego w odpowiedzi na pytanie: najlepsze będzie Ubuntu LTS.

ghorrgh

Okej, ale gdybym się tak uwziął na distro z trochę nowszymi pakietami?

pavbaranov

Cytat: ghorrgh w Lipiec 20, 2024, 11:38:33 AMOkej, ale gdybym się tak uwziął na distro z trochę nowszymi pakietami?
Fedora, Zuśka w wersji rolling, a jak po bandzie - CachyOS (fork Archa, ale w przeciwieństwie do innych, odradzanych przeze mnie, za ten mogę ręczyć) lub Arch właśnie.

Piotr_1988

Cytat: ghorrgh w Lipiec 20, 2024, 11:38:33 AMOkej, ale gdybym się tak uwziął na distro z trochę nowszymi pakietami?
Wówczas nie wszystko uruchomisz w prosty sposób. Przykładowo ja na Fedorze poległem przy próbach instalacji tak głośnego ostatnio języka Mojo, m.in. dlatego, że miałem w systemie zbyt nową wersję Pythona, a Modular wspiera Ubuntu i to Ubuntu w wersjach LTS właśnie. Powiedzmy jednak dwie rzeczy:
(1) O ile nie będziesz ekperymentować dla zabawy z raczej egzotycznymi lub zupełnie nowymi językami, na Fedorze działać będzie wszystko podobnie jak na Ubuntu, na Archu, na openSUSE, czy co tam sobie wybierzesz. Jeśli dany język odnajduje zastosowanie w przemyśle i ktoś go do czegoś w realnym świecie używa, nie tylko będzie działał na Fedorze, ale w 99% przypadków znajduje się w jej repozytoriach.
(2) Nie widzę problemu w tym, by na Fedorze zrobić kontener z Ubuntu, np. za pomoc narzędzia distrobox. Wówczas swój bazowy system ze świeżą Fedorą utrzymujesz czysty, a eksperymenty z instalacją różnego oprogramowania przeprowadzasz w kontenerze z Ubuntu. Folder /home przy domyślnej konfiguracji jest współdzielony i nieraz korzystałem z tego rozwiązania.

Edit:

(3) Ja w swoim czasie próbowałem różnych dystrybucji, jak również ztrwoniłem nieco czasu na dyskuje o dystrybucjach, która lepsza. Od czasu gdy coraz mniej interesują mnie linuxowe dywagacje, a coraz bardziej skupiam się na programowaniu, czuję się coraz szczęśliwszy.

ghorrgh

CytatOd czasu gdy coraz mniej interesują mnie linuxowe dywagacje, a coraz bardziej skupiam się na programowaniu, czuję się coraz szczęśliwszy.

Mnie też tak się marzy... :(

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Lipiec 20, 2024, 07:09:39 PM
CytatOd czasu gdy coraz mniej interesują mnie linuxowe dywagacje, a coraz bardziej skupiam się na programowaniu, czuję się coraz szczęśliwszy.

Mnie też tak się marzy... :(

I możesz tego dokonać wybierz sobie distro jakie ci się podoba.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum