Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Steam - dzielimy się swoimi grami itp: na Linuxie

Zaczęty przez sovtware, Styczeń 30, 2024, 11:45:13 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linuxbest2024

po instalacji gry w wersji polskiej (instalowałem wersję pudełkową) zalecam doinstalować najnowszego patcha w wersji 1.11
 Potem wgrać Risen Unofficial Patch v.1.3 do katalogu głównego gry
 po instalacji patch trzeba jeszcze usunąć plik /data/compiled/strings.p00
 Grę uruchamiać z pliki risen.exe z katalogu gry.
A gra w wersji ze steam powinna działać bez problemu przez proton 9-0-4.

linuxbest2024

Gra w wersji z CDA. Działa przez lutrisa na wine CachyOS.

linuxbest2024

Gra w wersji z CDA. Dziąła przez heroic games launcher. Wine Cachy OS

linuxbest2024

Gra w wersji pudełkowej. Działą przez heroic launcher bez problemu.Podejżewam ,że wersja ze steam też będzie działać.

linuxbest2024

Gra w wersji z CDA. Działa bez problemu przez heroic games launcher. Wine CachyOS

linuxbest2024

Gra w wersji pudełkowej (inne wersje czyli steam i GOG powinny działać. Grę uruchomiłem i działa bez problemu przez heroic games launcher Wine Cachy OS.

melis

Cytat: linuxbest2024 w Październik 02, 2025, 07:32:32 PMNa pasku nad polem , w którym piszesz wiadomość jest ikonka youtube.Tam wystarczy wkleić link URL w trakcie pisania wiadomości.
Dzięki. Teraz przynajmniej to jakoś wygląda po ludzkiemu :D Swoją drogą widzę, sporo gier już da się uruchomić. Może w końcu uda się mi, mojego młodego przełączyć na Linux. Najgorzej, że on czasem grywa z kumplami w te dziwne gry co to wymagają właśnie anticheatów, jak pożal się Panie Fortnite.

linuxbest2024

Cytat: melis w Październik 04, 2025, 09:24:25 AM
Cytat: linuxbest2024 w Październik 02, 2025, 07:32:32 PMNa pasku nad polem , w którym piszesz wiadomość jest ikonka youtube.Tam wystarczy wkleić link URL w trakcie pisania wiadomości.
Dzięki. Teraz przynajmniej to jakoś wygląda po ludzkiemu :D Swoją drogą widzę, sporo gier już da się uruchomić. Może w końcu uda się mi, mojego młodego przełączyć na Linux. Najgorzej, że on czasem grywa z kumplami w te dziwne gry co to wymagają właśnie anticheatów, jak pożal się Panie Fortnite.
Zawsze pozostaje jeszcze dual boot. Linux np. do multimediów i gier i Windows do ''fortnajtów''

linuxbest2024

Gra w wersji ze steam .Działa bez problemu na proton Cachy OS. A jak będą jakieś problemy z płynnością ,to wystarczy dodać ręcznie grę do heroic games launcher i wybrać wersję Wine 8-26-x86_64.

linuxbest2024

Gra w wersji z Epic Games Store. Działa bez problemu przez heroic games launcher. Wine-ge-8-26-x86_64

linuxbest2024

Gra w wersji z Battle.Net. Działa bez problemu przez Wine CachyOS. O dziwo nie miałem żadnych lagów pomimo ,że to gra always online ,ale jestem pewien ,że przy dużej liczbie graczy przy graniu przez wine żadna gra nie będzie dobrze działać ze względu na niski ping w grach na linuxie.No chyba ,że jest jakiś sposób na to ,by poprawić ping w grach online.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum