Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Steam Deck

Zaczęty przez PomPom, Listopad 24, 2024, 09:08:12 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PomPom

Serwus.

Czy mamy tu jakichś użytkowników Steam Decka?

Szarpnąłem się ostatnio na zakup Steam Decka OLED, bo nie mam PC do grania, a zdarzało się, że coś fajnego (głównie indie) jest jedynie na PC. Od lat gram głównie na konsolach, więc nie miałem ochoty grzebać w ustawieniach przy typowym PC, więc Deck wydawał się dobrą opcją.

Decka kupiłem normalnie od Valve i mimo tego, że przesyłka szła z Holandii, to miałem ją w rękach zaledwie dwa dni po wysłaniu. Rozmiar i waga mnie zaskoczyły - sprzęt jest większy i lżejszy niż myślałem. Początkowo wydawał się aż zbyt wielki, ale szybko się przyzwyczaiłem. Matryca OLED jest solidna, wiadomo. Przyciski i ich układ są wygodne. Fajnym bajerem są wibrujące gładziki po obu stronach. Do jakości wykonania nie mam jak się przyczepić.

SteamOS jest świetny. Działa bez zarzutów, interfejs jest przejrzysty i przyjemny. Fajnym bajerem jest menu ukryte pod jednym przyciskiem, które prócz oczywistych opcji typu jasność i głośność, daje m.in. opcję dostosowania liczby klatek i odświeżania albo włączenie FSR (bajer do sztucznego podbijania rozdzielczości). Gry zweryfikowane w pełni albo jako grywalne mają swoje profile, jednak to tylko sugestie i szybko można sobie to dopasować pod siebie.
Minusem jest, że nie działa pobieranie gier na uśpieniu, więc przy powolnym necie może to być bardzo uciążliwe. U mnie pobieranie leciało 300 Mb/s, więc szło to w miarę szybko, ale w moim poprzednim miejscu zamieszkania Steam pobierał w okolicach 15-20 Mb/s, więc tam sprzęcik leżałby mniej lub bardziej bezczynnie przez dłuższy czas.

Z przetestowanych gier miałem problem z kilkoma. W Xanadu Next czasami gra nie reaguje na przyciski. W GTA Vice City nie mogłem ogarnąć obracania kamery (możliwe, że tu moja wina, bo ostatni raz więcej niż krótką chwilę grałem w to jakoś 20 lat temu na PS2). Final Fantasy X i X-2 się losowo całkiem ścinają, ale czytałem opinie, że na konkretnych protonach działają dobrze, więc to pewnie kwestia zastosowania się do rad z neta.
Fallout New Vegas sam proponuje ustawienia ultra i działa świetnie. Prince of Persia 2008 też działa bardzo dobrze. Dark Souls 2 działa i wygląda pięknie. Z trochę nowszych gier Monster Hunter World i Dragon Quest XI też dają radę, chociaż miejscami literki są bardzo małe.

Wstępnie jestem zadowolony z zakupu, chociaż nie wiem, czy bym polecił Decka niezdecydowanym. To nadal drogi gadżet pod konkretne preferencje kupującego z konkretnymi ograniczeniami wynikającymi z jego mocy i systemu. Jak ktoś chce mieć solidny przenośny sprzęt do gier, które sprawdził, że są zweryfikowane albo do emulacji, to wtedy można polecić.
myk byle jak jako tako

Zobacz najnowsze wiadomości na forum