Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Brak WIFI na nowym laptopie lenovo ideapad 3 15 IAU7

Zaczęty przez linuxbest2024, Czerwiec 21, 2024, 08:10:04 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linuxbest2024

Sprawdziłem sporo dystrybucji linuxowych na tym laptopie  (lenovo ideapad 3 15 IAU7) który ma kartę sieciową Device-1: Realtek RTL8852BE PCIe 802.11ax Wireless Network
    driver: rtw89_8852be
ale poza sparky linuxem rolling seven sister 8 z kernellem 6.8.12 na żadnym innym kernellu ani dystrybucji opartej na ubuntu czy debianie nie wykrywa mi tej karty sieciowej a na kernellu 5.15 to system nawet nie startuję.Wie ktoś skąd znaleźć sterowniki do tej karty na linuxa na różne dystrybucje i jak je wgrać ,by działało wifi?Chciałem wgrać sparky wersję stabilną ,ale na żadnym kernellu ani nawet 6.6 lts wifi na tej dystrybucji nie rusza.Pojawia się w network managerze brak urządzenia sieciowego a w inxi -N wyświetla mi sie driver: N/N

linux4ever

Powinno wykryć po instalacji tych sterowników:

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/firmware/bookworm/12.5.0/

Na czystym debianie 12.5.0 po prostu wybierasz archiwum firmware tar.gz lub zip i instalujesz sterowniki realtek.

A tu do trixie na którym bazuje sparky:

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/firmware/trixie/current/

I unstable:

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/firmware/unstable/current/

Kernel nie powinien grać ż adnej roli.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

CDeB

Cytat: linuxbest2024 w Czerwiec 21, 2024, 08:10:04 PMSprawdziłem sporo dystrybucji linuxowych na tym laptopie  (lenovo ideapad 3 15 IAU7) który ma kartę sieciową Device-1: Realtek RTL8852BE PCIe 802.11ax Wireless Network
ale poza sparky linuxem rolling seven sister 8 z kernellem 6.8.12 na żadnym innym kernellu ani dystrybucji opartej na ubuntu czy debianie nie wykrywa mi tej karty sieciowej a na kernellu 5.15 to system nawet nie startuję.Wie ktoś skąd znaleźć sterowniki do tej karty na linuxa na różne dystrybucje i jak je wgrać ,by działało wifi?Chciałem wgrać sparky wersję stabilną ,ale na żadnym kernellu ani nawet 6.6 lts wifi na tej dystrybucji nie rusza.Pojawia się w network managerze brak urządzenia sieciowego a w inxi -N wyświetla mi sie driver: N/N

Wygląda na to że mamy tę samą kartę, więc i ten sam problem ze starszymi kernelami:

aga@xor:~$ inxi -N
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    driver: r8169
  Device-2: Realtek RTL8852BE PCIe 802.11ax Wireless Network

Więc: jeżeli używasz Debiana stable (12.x) zainstaluj nowszego kernela z Backportów lub wersji testowej czy sid. Sparky semi-rolling ma jądro 6.8 w swoich repozytoriach, więc pewnie możesz skorzystać z aptusa. Jeżeli Ubuntu to w wesji 22.04 jądro 6.8 powinno obsługiwać twoją kartę. Jeżeli używasz minta, zainstaluj wersję Edge ISO. Arch powinien mieć najnowsze sterowniki i kernel. O reszcie się nie wypowiem.

linuxbest2024

Żeby było ciekawiej po zainstalowaniu Windowsa 10 czy 11 teżnie nie wykrywa wifi  przy początkowej konfiguracji zaraz po instalacji.Dopiero zainstalowanie sterownika ze strony producenta i restart kompa pomaga (rzecz jasna przez windowsowy terminal muszę odpalać explorer.exe czyli wksplorator plików i instalować z pendrive sterownik w trakcie tych ekranów powitalnych na windowsie 10 czy 11 i po zainstalowaniu starownika pobranego ze strony producenta i restarcie komputera wyświatlająsię sieci wifi)

linux4ever

Windows nie przypadkiem ma stare lub podstawowe sterowniki?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linuxbest2024

Cytat: linux4ever w Czerwiec 23, 2024, 08:26:31 PMWindows nie przypadkiem ma stare lub podstawowe sterowniki?
Z tego co jest napisane sterownik wifi na Windows 10 pokazuje mi wersję sterownika 6001.15.123.306 z 19 Kwietnie 2023 roku.

linuxbest2024

Cytat: linuxbest2024 w Czerwiec 24, 2024, 01:36:59 AM
Cytat: linux4ever w Czerwiec 23, 2024, 08:26:31 PMWindows nie przypadkiem ma stare lub podstawowe sterowniki?
Z tego co jest napisane sterownik wifi na Windows 10 pokazuje mi wersję sterownika 6001.15.123.306 z 19 Kwietnie 2023 roku.
Żeby było ciekawiej na windows 10 wifi mi śmiga jak marzenie ,ale na Windows 11 nadal słabo.Transfer danych w sensie kopiowanie plików wewnątrz dysku ssd m2 pcie 4 na windows 11 160 mb/s a na windwos 10 1200 mb/s

linuxbest2024

Jeżeli chodzi o sterowniki do wifi wystarczy w terminalu wpisać
git clone https://github.com/lwfinger/rtw89.git
cd rtw89
make
sudo make install
Potem po zainstalowaniu sterownika zrestartować komputer i wifi powinno działać
A jeżeli nie ma ktoś jak podłączyć tego modelu laptopa do internetu a nie ma np huba usb z portem ethernet to może ktoś wie jak inaczej wgrać te sterowniki do wifi do lenovo ideapad 3 15iau7

linuxbest2024

Co prawda zainstalowałem te sterowniki do wifi na kilku dystrybucjach linuxowych ,ale te dystrybucję działały bardzo słabo ale zainstalowałem OpenSUSE Leap 15.5 i tam wszystko śmiga jak należy od razu bez kombinowania.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum