Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

sparky-backup-sys - Hasło ?

Zaczęty przez FanFan, Listopad 11, 2023, 08:44:52 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

FanFan

Cześć :)

Mam pytanie odnośnie użycia Sparky Backup System, a w nim opcji:
dist - utwórz obraz ISO systemu dla użytkownika live.

Otóż sam proces tworzenia ISO, przebiegł bezproblemowo, ale przy późniejszej próbie uruchomienia tegoż ISO, pokazuje się ramka logowania i niestety po wpisaniu nazwy użytkownika i hasła, okazuje się że hasło/nazwa zostają odrzucone jako nieprawidłowe.

I tutaj właśnie chciałem zapytać, bo może ktoś już z tym walczył. Skoro system nie przyjmuje mojej wcześniej stworzonej nazwy/hasła, to w jaki sposób mam dostać się do systemu/pulpitu ?

Może ktoś coś wie na ten temat?

ciubaka

Próbowałeś systemowego - user live i hasło live ?

ciubaka

Ewentualnie zamiast ISO - migawki w aplikacji Timeshift? To naprawdę dobre rozwiązanie. Tylko najlepiej stare kasować, bo zabierają dużo pamięci ...

pavroo

Nowy system live używa hasła: live, lecz posiada 1 niedogodność.
Jeśli podczas tworzenia iso zostanie skopiowane za dużo danych do skel, a potem w systemie live przeniesione do katalogu domowego usera live, to może to skutkować  błędem logowania.
Czasami lepiej trzymać usta zamknięte i być traktowany jak idiota, niż je otworzyć i rozwiać wszelkie wątpliwości. Mark Twain

FanFan

Rzeczywiście, jako dane logowania, zadziałało: live; live i tutaj dziękuję za podpowiedź.

Niestety po zalogowaniu, okazało się, że utworzone ISO Live jest "puste", nie ma w nim dodanych przeze mnie wcześniej programów, oraz tych wszystkich ustawień, które ustawiłem na dyskowej instalce, a które powinny zostać przeniesione do Live ISO.

Nie mam pomysłu, co jest tego przyczyną i czy da się jakoś temu zaradzić. O tyle jest to zaskakujące, że przecież sam program do tworzenia ISO LIve, jest bardzo czytelny i prosty w obsłudze, więc trudno zrobić tam coś niewłaściwie.

Dla klarowności, dołączam zdjęcie, na którym widać katalog utworzony przez sparky-backup-sys, na którym zaznaczyłem plik, który miał służyć to odpalania systemu np. z pendrive.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego oprócz samego pliku ISO, są tam jeszcze inne pliki i katalogi i czy może jest tak, że trzeba je również w jakiś sposób dołączyć do samego ISO, które np. wyląduje na pendrive.
Ja zrobiłem to tak, że po utworzeniu ISO, użyłem wbudowanego w Sparky, Kreatora Dysku Live, wskazując w nim na sparkylinux-ver-arch-desktop.iso, ale może to za mało....

Zobacz najnowsze wiadomości na forum