Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak zaisntalować sterownik własnosciowy na laptopa mint z nvidia ?

Zaczęty przez ittomix904, Marzec 16, 2023, 05:29:21 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

ittomix904

Jak w temacie jak zainstalować sterownik do 12 letniego laptopa samsung r780 z kartą nvidia 310M ?

linux4ever

Najpierw pobierasz go z strony producenta potem jeśli jest skompresowany  musisz go rozpakować np engrampą z p7zip.

Następnie w terminalu wpisujesz cd sciezka do folderu szukasz czy ma w sobie instalator .sh jesli tak to wpisujesz chmod +x instalator.sh a potem ./instalator.sh

Jeśli natomiast chcesz go jako paczkę .deb musisz ustawić w /etc/apt/sources.list repozytorium non free.

Potem sudo apt update następnie  sudo apt install nazwa sterownika i gotowe.

Jeśli to nie pomaga zobacz tem poradnik:

https://itsfoss.com/nvidia-linux-mint/

PomPom

Cytat: linux4ever w Marzec 16, 2023, 06:01:39 PMNajpierw pobierasz go z strony producenta potem jeśli jest skompresowany  musisz go rozpakować np engrampą z p7zip.

Następnie w terminalu wpisujesz cd sciezka do folderu szukasz czy ma w sobie instalator .sh jesli tak to wpisujesz chmod +x instalator.sh a potem ./instalator.sh

Jeśli natomiast chcesz go jako paczkę .deb musisz ustawić w /etc/apt/sources.list repozytorium non free.

Potem sudo apt update następnie  sudo apt install nazwa sterownika i gotowe.

Jeśli to nie pomaga zobacz tem poradnik:

https://itsfoss.com/nvidia-linux-mint/

Pisz takie rady, których jesteś pewien i w taki sposób, żeby osoba, która nie ma jeszcze obeznana, mogła je zrozumieć.

@ittomix904, Mint ma narzędzie graficzne do wyboru sterowników Nvidii. Znajdziesz je pewnie pod nazwą Sterowniki lub podobną. Wersja sterownika, którą powinieneś wybrać, to 390.
Komputer - jest | Gry - Xbox Series X & Switch | Użytkownik - jest

melis

ittomix904 Mam nie wiele młodszego laptopa z serii Samsunga 530. O ile w Ubuntu, Mint (nie lmde), Mx Linux, Arch, Manjaro, OpenSuse, Endeavour os sterownik jest dość łatwo zainstalować i często w systemach tych (nie których) występują dobrze działające aplety do jego instalacji, o tyle w Debian oraz LMDE, sterownik musisz zainstalować ręcznie, korzystając z opcji bumblebee, bądź prime. Na jednej jak i drugiej opcji, nie udało się mi wymusić renderowania na karcie nvidia. Sterownik zainstalowałem, ale przełączenie było dla mnie nie możliwe. W systemach, które wymieniłem (poza LMDE, Debian), karta moja - nvidia 540M - działa bardzo dobrze.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum