Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Różnica wskazań czasu Linux / Windows (dual boot)

Zaczęty przez Albedo 0.64, Maj 04, 2022, 01:04:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Albedo 0.64

Na kanale "Świat Linuksa" w YT ukazał się film o tym, jak ustawić zegar systemowy żeby w obu systemach pokazywał tą samą godzinę i strefę czasową.
https://www.youtube.com/watch?v=PdujRZSbe-A
Do tej pory nie byłem tym zainteresowany bo nie miałem Windows na dysku ale wraz z nabyciem nowego laptopa sytuacja się zmieniła. Sprawa jest banalnie prosta i sprowadza się do kilku komend w terminalu.
Zaczynamy od komendy:
~$ timedatectl
która pokaże bieżące ustawienie:
              Local time: pon 2022-04-25 19:24:15 CEST
          Universal time: pon 2022-04-25 17:24:15 UTC
                RTC time: pon 2022-04-25 17:24:15
                Time zone: Europe/Warsaw (CEST, +0200)
System clock synchronized: yes
              NTP service: active
          RTC in local TZ: no
Następna komenda:
~$ sudo hwclock --systohc --localtime
ustawia czas lokalny jako czas rzeczywisty RTC (BIOS)
sprawdzamy:
~$ timedatectl
              Local time: pon 2022-04-25 19:29:09 CEST
          Universal time: pon 2022-04-25 17:29:09 UTC
                RTC time: pon 2022-04-25 19:29:09
                Time zone: Europe/Warsaw (CEST, +0200)
System clock synchronized: yes
              NTP service: active
          RTC in local TZ: no
Kropkę nad "i" stawiamy komendą, która synchronizuje czas CEST i RTC żeby te wartości nie rozjechały się po restarcie:
$ sudo timedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clock
sprawdzamy:
~$ timedatectl
              Local time: pon 2022-04-25 19:31:56 CEST
          Universal time: pon 2022-04-25 17:31:56 UTC
                RTC time: pon 2022-04-25 19:31:55
                Time zone: Europe/Warsaw (CEST, +0200)
System clock synchronized: yes
              NTP service: active
          RTC in local TZ: yes

Warning: The system is configured to read the RTC time in the local time zone.
        This mode cannot be fully supported. It will create various problems
        with time zone changes and daylight saving time adjustments. The RTC
        time is never updated, it relies on external facilities to maintain it.
        If at all possible, use RTC in UTC by calling
        'timedatectl set-local-rtc 0'.

Ostrzeżenie na końcu można zignorować.
MX Linux XFCE
Linux registered user 556565

Zobacz najnowsze wiadomości na forum