Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: wcięło mi znów Wi-Fi [Rozwiązany]  (Przeczytany 737 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 499
  • Reputacja: 0
wcięło mi znów Wi-Fi [Rozwiązany]
« dnia: Listopad 16, 2021, 10:37:56 am »
Mam Asusa z Archem
Po ostatniej aktualizacji przestało działać Wi-Fi. Zdarzało mi się już to, ale po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu sterownika rtl8821ce-dkms-git , Wi-Fi mi wracało.

Tym razem też podłączyłem się do Internetu przez kabel i za pomocą Octopi odinstalowałem sterownik, po czym za pomocą polecenia [pak -SA rtl8821ce-dkms-git] zainstalowałem sterownik na powrót, po czym zrestartowałem kompa ale nic to nie dało.

Proszę o  pomoc
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2021, 11:57:07 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3167
  • Reputacja: 51
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2021, 11:29:59 am »
Zainstaluj jakikolwiek inny kernel (w innej wersji najlepiej, powiedzmy LTS) i sprawdź, czy tam działa.
Danych w poście brak jakichkolwiek. Czego była aktualizacja? To pierwsze.
Pokaż:
# dkms status
PS: Po instalacji nowego kernela sterownik sam winien zostać przebudowany (powinien wystarczyć restart). Jeśli nie - nie ma i tak potrzeby odinstalowywania i ponownego instalowania paczki. Wystarczy podać:
# dkms autoinstallktóre przebuduje sterowniki dla wszystkich modułów obsługujących dkms i dla wszystkich kerneli. Zresztą instrukcja obsługi jest tu: https://wiki.archlinux.org/title/Dynamic_Kernel_Module_Support#Rebuild_modules

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 499
  • Reputacja: 0
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2021, 11:06:31 am »
Instalacja kernela, to chyba dla mnie, trochę za trudne.
Na razie zrobiłem [pacman -Qi rtl8821ce itd] i mi wyszło, że nie mam [linux-headers]. Może wystarczy to doinstalować?

pacman -Qi rtl8821ce-dkms-git               (11-18 10:46)
Nazwa                 : rtl8821ce-dkms-git
Wersja                : 1.0.5.r128.gf93db73-1
Opis                  : rtl8821CE driver with firmware
Architektura          : x86_64
Adres url             : https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce
Licencje              : GPL2
Grupy                 : Brak
Dostarcza             : Brak
Zależy od             : dkms  bc  linux-headers
Opcjonalne zależności : Brak
Wymagany przez        : Brak
Opcjonalny dla        : Brak
Konfliktuje z         : rtl8821ce
Zastępuje             : Brak
Rozmiar po instalacji : 30,17 MiB
Autor pakietu         : Unknown Packager
Data zbudowania       : wto, 16 lis 2021, 10:20:36
Data zainstalowania   : wto, 16 lis 2021, 10:21:38
Powód zainstalowania  : Ręczny
Skrypt instalacyjny   : Nie
Potwierdzone przez    : Brak

Octopi znajduje dkms i znajduje bc, ale nie znajduje linux-headers.

Spróbuję rozgryźć tę instrukcję obsługi, ale wolałbym spróbować sam linux-headers na początek, tylko nie wiem, gdzie tego szukać.
 Cod aktualizacji, to zawsze robię całościową, i raz jest tego więcej, a raz mniej. Zrobiłem jak zwykle [pak -m] następnie [pak -Syu --disable-download-timeout] i... się zaktualizowało. Robiłem to prawie codziennie.


« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2021, 11:15:56 am wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1684
  • Reputacja: 12
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2021, 12:20:46 pm »
Instalacja kernela, to chyba dla mnie, trochę za trudne.
A co w tym trudnego? Po prostu wpisujesz w konsoli
sudo pacman -S linux-lts linux-lts-headersA po instalacji wykonujesz tą komendę
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3167
  • Reputacja: 51
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2021, 12:26:47 pm »
Paczka linux-headers (właściwa dla zainstalowanego kernela) jest konieczny do zbudowania jakichkolwiek modułów kernala, w tym również tych, które są budowane przez dkms - ergo musisz go mieć w systemie. Skoro nie masz, to jest to przyczyna tego, że Ci się nie buduje moduł sterownika wifi.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1684
  • Reputacja: 12
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2021, 03:28:26 pm »
Octopi znajduje dkms i znajduje bc, ale nie znajduje linux-headers.
Janek, powody mogą być dwa
1. Nie wykonałeś polecenia
pkgfile --updateKtóre z resztą podczas instalacji pkgfile jest informacja aby to wykonać.
2. Nie zaktualizowałeś octopi.

U mnie octopi normalnie pokazuje paczkę linux-headers

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2021, 12:42:51 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3167
  • Reputacja: 51
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2021, 05:01:05 pm »
Swoją drogą, to czegoś kompletnie nie rozumiem.
Tak, oczywiście, każda paczka typu *-dkms-* będzie zależeć od linux-headers(-*). To oznacza, że podczas jej instalacji zostanie również zainstalowana ta zależność. Z info z pacman -Qi wynika, że paczkę rtl8821ce-dkms-git masz zainstalowaną. Powinieneś mieć w systemie również zatem linux-headers w wersji właściwej dla używanego przez Ciebie kernela. Jeśli nie masz jej zainstalowanej, to musiałeś ją odinstalować jednocześnie zrywając zależności.
Możesz nam pokazać:
pak -Qs headersto pokaże wszystkie zainstalowane u Ciebie paczki, które w nazwie mają "headers". Wyjdzie, czy masz, czy nie masz zainstalowaną paczkę nagłówkową kernela i jaką.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 499
  • Reputacja: 0
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 23, 2021, 12:42:19 am »
Octopi specjalie faktycznie nie aktualizowałem, bo myślałem, że jak się aktualizuje to wszystko. Co do polecenia

pak -Qs headers                                      (11-23 00:37)
Używana jest konfiguracja użytkownika: /home/jan/.config/pak/pak.conf

local/aarch64-linux-gnu-linux-api-headers 5.8-1
    Kernel headers sanitized for use in userspace (aarch64-linux-gnu)
local/acl 2.3.1-1
    Access control list utilities, libraries and headers
local/boost 1.76.0-1
    Free peer-reviewed portable C++ source libraries (development headers)
local/libcups 1:2.3.3op2-4
    The CUPS Printing System - client libraries and headers
local/linux-api-headers 5.12.3-1
    Kernel headers sanitized for use in userspace
local/linux-headers 5.15.4.arch1-1
    Headers and scripts for building modules for the Linux kernel
local/wxgtk-common 3.0.5.1-2
    Common libraries and headers for wxgtk2 and wxgtk3
local/xorgproto 2021.5-1
    combined X.Org X11 Protocol headers


Wychodzi na to że mam linux-headers...

Nie mogłem niczego odinstalować, bo wykonuję jedynie aktualizacje przez pak w stylu [pak -Syu] Nic więcej. Nic.
Przepraszam, za takie przerwy czasowe, ale mnie ścięło tak, że ledwie siadam przy kompie.

Dzięki za pomoc. Faktem jest, że miałem trochę dziwne aktualizacje [paka] Jakoś inaczej pokazywał mi czasem. Nie pokazywał procentów zasysania, ale jakby czekał a później od razu wszystko wskakiwało. Ale uznałem, że to wina mojego internetu. Dziś podczas aktualizacji wszystko mi chodziło ładnie.
Spróbuje zrobić aktualizację Octopi, chociaż teraz świeci mi się na zielono.

Kazałem mu sprawdzić aktualizacje w Octopi:

Sprawdzanie aktualizacji...
Brak dostępnych aktualizacji
Polecenie zakończone pomyślnie!


Qrdę... czegoś nie rozumiem. Dziś widziałem, że aktualizuje mi linux-headers.
Sprawdziłem w Octopi i tam jest wersja 5.15.4  a poprzednio nic się nie wyświetlało.
Ale Wi-Fi nie ma.




« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2021, 01:00:54 am wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 499
  • Reputacja: 0
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2021, 09:39:18 pm »
Panowie, zrobiłem to.
 Qrdę jaki ten Linux jest prosty, jak się o nim wie conieco.

Faktycznie z tym linux-headers, mogłem coś spieprzyć przy wpisywaniu i wyszły głupoty.

Teraz wrzuciłem gotowce od @robson75 i Wi-Fi mi ruszyło pięknie.

Dziękuję Wam Panowie.

Następny problem, który mnie czeka to urządzenie wielofunkcyjne, ale to jak wyjdę z covida, bo ledwie siedzę.
Pozdrowionka.
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2021, 09:58:10 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3167
  • Reputacja: 51
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 24, 2021, 11:46:21 pm »
Zdrówka!

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1684
  • Reputacja: 12
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 25, 2021, 01:02:40 am »
Jakoś inaczej pokazywał mi czasem. Nie pokazywał procentów zasysania, ale jakby czekał a później od razu wszystko wskakiwało. Ale uznałem, że to wina mojego internetu.
Janek. to nie jest wina internetu, tylko tego serwera
Server = https://mirror.osbeck.com/archlinux/$repo/os/$archktóry to pak generuje jako najszybszy.
U mnie było to samo, podczas pobierania paczek postęp stał w miejscu, a mam światłowód i prędkość 600 MB/s.

Ps.
To dziadostwo i Ciebie dopadło, życzę dużo zdrowia.

EDIT.
Ale można to w bardzo łatwy sposób naprawić, wybierając ten serwer
Server = https://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$archktóry to moim zdaniem jest naprawdę szybki i bezproblemowy.
Wystarczy wejść do /etc/pacman.d/mirrorlist i edytować plik mirrorlist w ten sposób, aby wspomniany serwer był na pierwszej pozycji
################################################################################
################# Arch Linux mirrorlist generated by Reflector #################
################################################################################

# With:       reflector -p https -n 5 --sort score
# When:       2021-11-06 15:20:37 UTC
# From:       https://archlinux.org/mirrors/status/json/
# Retrieved:  2021-11-06 15:20:37 UTC
# Last Check: 2021-11-06 15:06:41 UTC

Server = https://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.osbeck.com/archlinux/$repo/os/$arch
Server = https://archlinux.mailtunnel.eu/$repo/os/$arch
Server = https://archlinux.thaller.ws/$repo/os/$arch
Server = https://mirror.pkgbuild.com/$repo/os/$arch
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2021, 12:45:19 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 499
  • Reputacja: 0
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi [Rozwiązany]
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 29, 2021, 12:08:19 am »
@pavbaranow
@robson75

Dzięki za info o tym serverze. Tyle tylko, że ja bym na to nigdy nie wpadł. Zdumiewa mnie niezmiennie skąd Wy, Panowie, to wszystko wiecie i jak się Wam to wszystko mieści w głowach? Ja sobie robię z Waszych porad samouczki i - jak pewnie zauważyliście - już sporo czasu minęło, jak nie zawracałem Wam głowy. Nie żebym wiele poprawiał, ale kilka razy wróciłem samodzielnie do właściwego kanału, dzięki tym samouczkom.
Myślę, że sprawa Wi-Fi już mnie nie zaskoczy, ale... nigdy nie mów nigdy.
Informację o serverze właśnie sobie dodałem do "gotowców" od @robsona75. Teraz będę to "przeżywał".
Covid mnie trochę zmaltretował, ale już jestem na prostej. Żrę antybiotyk, bo mi się dodatkowo coś doinstalowało. Ale żyję.
I pomyśleć, że kiedyś nawet się nie marzyło o Wi-Fi, a teraz jak bez ręki.

Bardzo Wam dziękuję, Panowie.


Aha... zmiana servera wydaje mi się stosunkowo prostym zabiegiem, ale trzeba o tym wiedzieć, że jest taka możliwość. Ja nie wiedziałem.
Uruchomię Midnight Commandera, i stamtąd to wykonam. Midnight Commandera, mam obcykanego bo używam go od Mandrake 6.0.
Pozdro.

« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2021, 12:21:18 am wysłana przez Piejanto »

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 607
  • Reputacja: 5
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi [Rozwiązany]
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 29, 2021, 09:10:53 am »
Ja również dziękuję za wskazówkę do zmiany serwera lustrzanego.
Pomaga przy dużych aktualizacjach, mniejsze jakoś przechodzą, ale większe potrafią i lubią się wieszać.
I wtedy cała robota i transfer danych na nic.
Dopadło mnie to w Archmanie ostatnio.
Pozdrawiam.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 499
  • Reputacja: 0
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi [Rozwiązany]
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 30, 2021, 08:43:27 pm »
@robson75
Zmieniłem ten server. Właściwie, to z tym poprzednim już było dobrze, ale ten nowy chyba faktycznie jakoś lepiej chodzi. Na poprzednim zrobiłem jeszcze aktualizację, a po zmianie servera, okazało się, że jest jeszcze parę aktualizacji, więc chyba jest dokładniejszy.

Pozdrowienia.
Dzięki
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2021, 11:14:12 pm wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1684
  • Reputacja: 12
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: wcięło mi znów Wi-Fi [Rozwiązany]
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 01, 2021, 02:42:25 pm »
Janek, gdy chcesz mieć aktualny serwer, to musisz wykonać tą komendę
sudo reflector --verbose --latest 5 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlistAle z moich obserwacji przekonałem się, że tak wygenerowany serwer działa dobrze góra tydzień, tzn. jest szybki, a po tygodniu znowu muli, niezależnie jakie masz szybkie połączenie z netem.
Tak więc serwer
Server = https://mirror.f4st.host/archlinux/$repo/os/$archjest chyba najlepszym rozwiązaniem.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110