Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Antix - brak dzwieku  (Przeczytany 443 razy)

Offline colnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: 1
Antix - brak dzwieku
« dnia: Lipiec 26, 2021, 11:41:59 pm »
Mam w laptopie karte dzwiekowa :
  Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio
  driver: snd_hda_intel
  Sound Server: ALSA v: k4.9.0-264-antix.1-amd64-smp

ale nie moge ustanowic dzwieku. W mixerze potencjometry/suwaki powzyej polowy, w "tray'u"  poziom 90%,  a dzwieku jak nie ma tak nie ma.
Gdy klikne test dzwieku to po cichutku wypowiada : Test Left, Test Right  -  ale na tym konczy sie dzwiek w systemie - wszedzie glucho.
Prosze o jakas pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2021, 12:08:48 am wysłana przez colnet »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1660
  • Reputacja: 11
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2021, 12:34:31 am »
Weź uruchom terminal, i wpisz
alsamixerPowinno Ci się wyświetlić takie coś



Następnie wciśnij klawisz F6, i wybierz kartę dźwiękową która Cię interesuje, i dostosuj dźwięk suwakami.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline colnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: 1
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2021, 01:21:41 am »
Piszac o tych suwakach "owyzej polowy" ja sie wtedy dokliknalem do tego mixera, ale teraz zrobilem jak napisales - niestety nadal glucho.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1660
  • Reputacja: 11
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2021, 12:07:52 pm »
U mnie to wygląda tak



I jest dźwięk.
A na jakiej podstawie twierdzisz że nie masz dźwięku w systemie, przy odtwarzaniu filmów z YT?
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline colnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: 1
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2021, 01:23:08 pm »
Skoro napomknąłeś o YT to je włączyłem - dźwięku nie było. Alsa mixer u mnie wygląda podobnie z tym że mam jeszcze jaki taki  słupek na headphone, a z "ostatnich doniesień" wynika coś ciekawego: zainstalowalem GUI Cinnamom - tem ma dość pożądny "panel sterowania"a w nim "Sound" - wcisnąłem i okazało się że na "master" jest ZERO - i nijak nie mogę odciągnąć tego suwaka choćby na 1 mm w prawo żeby nie było tego ZERO. Więc jest różnica "obrazkowa" między Alsamixer a "Sound" w panelu sterowania pod Cinnamon'em.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1660
  • Reputacja: 11
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2021, 02:26:00 pm »
Aby zwiększyć poziom głośności na master, to musisz uruchomić w terminalu alsamixer, i bez przechodzenia do karty dźwiękowej, czyli F6 musisz na klawiaturze strzałką ^ zwiększyć głośność.
I jeszcze jedno, gdy uruchomisz alsamixer w terminalu, wciśnięcie na klawiaturze litery M odblokowuje dźwięk, czyli mute.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2021, 02:34:05 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline colnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: 1
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2021, 06:27:54 pm »
Zrobiłem to ustawienie i zaraz potem próba dźwięku - i głucho . Postanowiłem restart zrobić, ale tez nie pomogło. Najbardziej bulwers mnie chwyta że na sąsiedniej partycji jest Linux Mint 20.1 Cinnamon - ma dźwięk na tym laptopie, a na Antix "sie nie da". Ufff...  Zauwazyłem że masz na swoium obrazku słupek o nazwie PCM - a u mnie tego nie ma w ogóle.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1660
  • Reputacja: 11
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2021, 06:48:40 pm »
Nie wiem czy zauważyłeś, ale u mnie w słupkach z podkręconą wartością nie ma liter MM (tzn. mute) natomiast przy tych pustych są litery MM

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline colnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: 1
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2021, 08:13:19 pm »
W tych dolnych kratkach udało si się ustawić tylko wartości "00" - dla Master i Speaker reszta ma MM a słupka PCM u mnie nie ma w ogóle.
Nadal jednak głucho.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3123
  • Reputacja: 49
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2021, 09:50:53 pm »
Sprawdź sobie, czy przez przypadek nie wyłączyłeś sobie dźwięku fizycznie przez jakąś kombinację klawiszy itp.

Offline colnet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Reputacja: 1
Odp: Antix - brak dzwieku
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2021, 11:38:33 am »
Nie - żaden przycisk nie blokuje dźwieku. Ustawienia  suwaków w alsamixer - po restarcie kompa nie było po nich śladu. Mało tego - w skutek moich róznych dłubań (nie tylko alsamixer) system utracił również test głosników który był bardzo cichutki (Akcesoia --> Multimedia --> Speaker Test). Dziś
zfobiłem czyszczenie dysku : fsck.ext4 -a -c  i później format i instalacja na nowo. dźwięk się pojawił, a dzięki Twojej pomocy wzmocniłem go tym mixerem do normalnego poziomu. Dźwięku nie ma tylko Firefox, ale o ile doczytałem to już zupełnie inna bajka. Bardzo dziękuję za pomoc.