Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antix - brak dzwieku

Zaczęty przez colnet, Lipiec 26, 2021, 11:41:59 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

colnet

Mam w laptopie karte dzwiekowa :
  Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio
  driver: snd_hda_intel
  Sound Server: ALSA v: k4.9.0-264-antix.1-amd64-smp

ale nie moge ustanowic dzwieku. W mixerze potencjometry/suwaki powzyej polowy, w "tray'u"  poziom 90%,  a dzwieku jak nie ma tak nie ma.
Gdy klikne test dzwieku to po cichutku wypowiada : Test Left, Test Right  -  ale na tym konczy sie dzwiek w systemie - wszedzie glucho.
Prosze o jakas pomoc.

robson75

Weź uruchom terminal, i wpisz
alsamixer
Powinno Ci się wyświetlić takie coś



Następnie wciśnij klawisz F6, i wybierz kartę dźwiękową która Cię interesuje, i dostosuj dźwięk suwakami.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

colnet

Piszac o tych suwakach "owyzej polowy" ja sie wtedy dokliknalem do tego mixera, ale teraz zrobilem jak napisales - niestety nadal glucho.

robson75

U mnie to wygląda tak



I jest dźwięk.
A na jakiej podstawie twierdzisz że nie masz dźwięku w systemie, przy odtwarzaniu filmów z YT?
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

colnet

Skoro napomknąłeś o YT to je włączyłem - dźwięku nie było. Alsa mixer u mnie wygląda podobnie z tym że mam jeszcze jaki taki  słupek na headphone, a z "ostatnich doniesień" wynika coś ciekawego: zainstalowalem GUI Cinnamom - tem ma dość pożądny "panel sterowania"a w nim "Sound" - wcisnąłem i okazało się że na "master" jest ZERO - i nijak nie mogę odciągnąć tego suwaka choćby na 1 mm w prawo żeby nie było tego ZERO. Więc jest różnica "obrazkowa" między Alsamixer a "Sound" w panelu sterowania pod Cinnamon'em.

robson75

#5
Aby zwiększyć poziom głośności na master, to musisz uruchomić w terminalu alsamixer, i bez przechodzenia do karty dźwiękowej, czyli F6 musisz na klawiaturze strzałką ^ zwiększyć głośność.
I jeszcze jedno, gdy uruchomisz alsamixer w terminalu, wciśnięcie na klawiaturze litery M odblokowuje dźwięk, czyli mute.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

colnet

Zrobiłem to ustawienie i zaraz potem próba dźwięku - i głucho . Postanowiłem restart zrobić, ale tez nie pomogło. Najbardziej bulwers mnie chwyta że na sąsiedniej partycji jest Linux Mint 20.1 Cinnamon - ma dźwięk na tym laptopie, a na Antix "sie nie da". Ufff...  Zauwazyłem że masz na swoium obrazku słupek o nazwie PCM - a u mnie tego nie ma w ogóle.

robson75

Nie wiem czy zauważyłeś, ale u mnie w słupkach z podkręconą wartością nie ma liter MM (tzn. mute) natomiast przy tych pustych są litery MM

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

colnet

W tych dolnych kratkach udało si się ustawić tylko wartości "00" - dla Master i Speaker reszta ma MM a słupka PCM u mnie nie ma w ogóle.
Nadal jednak głucho.

pavbaranov

Sprawdź sobie, czy przez przypadek nie wyłączyłeś sobie dźwięku fizycznie przez jakąś kombinację klawiszy itp.

colnet

Nie - żaden przycisk nie blokuje dźwieku. Ustawienia  suwaków w alsamixer - po restarcie kompa nie było po nich śladu. Mało tego - w skutek moich róznych dłubań (nie tylko alsamixer) system utracił również test głosników który był bardzo cichutki (Akcesoia --> Multimedia --> Speaker Test). Dziś
zfobiłem czyszczenie dysku : fsck.ext4 -a -c  i później format i instalacja na nowo. dźwięk się pojawił, a dzięki Twojej pomocy wzmocniłem go tym mixerem do normalnego poziomu. Dźwięku nie ma tylko Firefox, ale o ile doczytałem to już zupełnie inna bajka. Bardzo dziękuję za pomoc.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum