Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Instalacja Archa bez gruba  (Przeczytany 920 razy)

Offline Armalat

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
  • Reputacja: 0
Instalacja Archa bez gruba
« dnia: Lipiec 26, 2021, 05:58:39 pm »
Mam komputer z biosem, bez uefi. Na jednej partycji(sda1) jest zainstalowany MX, na drugiej(sda3) bawię się instalowaniem różnych systemów. Home jest na oddzielnej partycji(sda5) . Ostatnio instaluję Archa, jakoś sobie z tym radzę. Mam pytanie, czy da się zainstalować Archa tak, aby móc w dowolnej chwili np przerwać na trochę instalację, zrestartować i uruchomić MX-a? Grub mam na sda.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1780
  • Reputacja: 6
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2021, 06:08:15 pm »
Da się. Zależnie od kroku, na którym przerwiesz, będziesz potrzebować tylko zamontować potrzebne partycje i zrobić arch-chroot, jeżeli jesteś już na tym etapie instalacji, gdy możesz to zrobić.
Komputer - Card Reader | Gry - Xbox Series X | Użytkownik - zadowolony

Offline Armalat

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
  • Reputacja: 0
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2021, 06:32:27 pm »
Nie całkiem o to mi chodziło. Myślałem, że przy starcie kompa będę mógł bezpośrednio uruchomić MX, zamiast startować z pena. Sądzę, że dobrym wyjściem byłby drugi pendrive z systemem live i chyba tak zrobię, ale zaciekawiło mnie, czy da się zrobić tak, jak napisałem. Na razie w necie nic nie znalazłem, ale szukam nadal

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3162
  • Reputacja: 51
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2021, 06:38:58 pm »
Jakieś kompletne pomieszanie z poplątaniem. Jak rozumiem - masz MX z GRUBym, który go startuje. Jakakolwiek instalacja obok tego systemu, w dowolnym momencie przerwana nie powinna mieć wpływu na start MX. W tę układankę miesza się jednak info z ostatniego maila o jakimś startowaniu MX z pena. On jest zatem zainstalowany, czy nie?
Instalacja Archa - w zależności jak ją wykonujesz - jest "modułowa". Po przejściu kolejnego stadium możesz ją przerwać i powrócić do niej od tego momentu dalej instalując.
No i na koniec - jak to co opisujesz ma się do problemu postawionego w tytule wątku? Tego to ja już kompletnie nie rozumiem. Dowolną dystrybucję da się zainstalować bez GRUBego, ale jakoś ten system będziesz musiał "wywoływać", a zatem jakiś bootloader winien być. GRUB nie jest jedyny i ma szereg zamienników.
W necie niczego nie znalazłeś, albowiem problem jest wadliwie postawiony i nie wiadomo o co Ci chodzi.
Nie wiem t

Offline Armalat

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
  • Reputacja: 0
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2021, 07:56:42 pm »
Wybacz,ale po co ten napastliwy język? Przynajmniej ja tak to odbieram. Przeczytaj może dokładniej moje poprzednie wpisy - gdzie np napisałem, że MX-a startuję z pena? Co do tytułu, masz rację, może być mylący, ale mam w tytule umieszczać opis całego problemu? Wiem, że istnieją inne programy rozruchowe, ale używam gruba, więc piszę o nim. Ale dajmy spokój, spróbuję opisać, jak to u mnie wygląda. Na sda1 mam MX-a, sda - GRUB, sda3 służy mi do instalowania różnych systemów, ostatnio zajmuję się archem.
Cytat: pavbaranov
  Jakakolwiek instalacja obok tego systemu, w dowolnym momencie przerwana nie powinna mieć wpływu na start MX.
No i właśnie ma. Gdy przerwę instalację Archa, wyłączę/zrestartuję kompa, po uruchomieniu nie pojawia mi się Grub z MX-a, tylko napis: "grub rescue>". Może tak ma być, nie wiem, dlatego pytam. Może chociaż podpowiedź, jak albo gdzie tego szukać?

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1780
  • Reputacja: 6
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2021, 08:38:56 pm »
Na którym etapie przerywasz instalację Archa?
Komputer - Card Reader | Gry - Xbox Series X | Użytkownik - zadowolony

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3162
  • Reputacja: 51
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 26, 2021, 09:15:59 pm »
Wybacz, ale to nie jest napastliwy język. Nic z tego co piszesz nie można zrozumieć, albowiem informacje, jakie podajesz są sprzeczne.
Teraz to wygląda tak:
1. Masz instalkę MX, ale jego GRUBego masz na pendrive, z którego go startujesz. Nie rozumiem zatem w jaki sposób nie możesz go wystartować w ten sposób niezależnie od tego, w którym miejscu przerwiesz instalację Archa. Ta pozostaje bez wpływu na GRUBego, który znajduje się na pendrive.
2. Masz jakąś instalkę GRUBa na twardzielu, ale... chyba... jej nie wykorzystujesz. Jeśli to z niego startujesz, to być może tam nie jest dopisany MX. Znów brak informacji uniemożliwia cokolwiek.
3. Nie wiem co mam Ci podpowiedzieć, albowiem nie wiem gdzie jest problem. Twoje informacje są sprzeczne. Może opisz po kolei od początku o co chodzi. Co i jak zainstalowane, co jest w GRUB na twardym, gdzie i w ogóle dlaczego chcesz przerwać instalację Archa.
I znów się nie obraź - weź Anarchy Linux i zainstaluj Archa (jeśli w ogóle chcesz) w ten sposób. Będzie prościej.

Offline Armalat

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
  • Reputacja: 0
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2021, 09:24:00 pm »
Na którym etapie przerywasz instalację Archa?
Różnie,bo to już chyba czwarta instalacja. Z samą instalacją nie mam większych problemów, miałem już działającego. Gdy zainstaluję grub-a, mam wtedy wszystko, MX-a też. Chodzi mi o to, czy muszę tego gruba instalować, skoro mam go w innej dystrybucji, tu akurat w MX.

Offline Armalat

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
  • Reputacja: 0
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2021, 09:33:58 pm »
pavbaranow
ad1. sda1- MX, sda-GRUB- na dysku twardym, na pendrive- arch, który instaluję na sda3.
ad3. wiem, że mogę przez Anarchy, ale w ten sposób nic się nie nauczę. Z samą instalacją archa nie mam większych problemów, chodzi mi o dostęp do MX w trakcie instalacji archa. Dlaczego przerywam instalację, to chyba nieistotne, ale np dziś przez burzę odcięło na chwilę prąd. Mogę oczywiście później kontynuować instalację, ale np nie mam czasu, a potrzebuję działającego komputera

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3162
  • Reputacja: 51
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 26, 2021, 10:21:24 pm »
(...) chodzi mi o dostęp do MX w trakcie instalacji archa.
Nie rozumiem znów. Jesteś w kompletnie innym momencie.
Instalację Archa można przerwać w dowolnym, zakończonym. Z tego miejsca (tj. podczas instalacji) nie będziesz miał dostępu do żadnego OS. Mniejsza o to co instalujesz i jak. Instalka przebiega z nośnika (np. pendrive) i wówczas inny system nie jest widoczny, bo nie został wystartowany. Zatem podczas instalacji dowolnego systemu nie będziesz miał dostępu do innego systemu już zainstalowanego (w tym sensie, by go wystartować). Co najwyżej możesz mieć dostęp do zasobów tego systemu, ale nie możesz na nim działać. Nie ma znaczenia Arch, czy cokolwiek innego.

Offline Armalat

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
  • Reputacja: 0
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 26, 2021, 10:57:59 pm »
Jak pisałem wcześniej:
Gdy przerwę instalację Archa, wyłączę/zrestartuję kompa, po uruchomieniu nie pojawia mi się Grub z MX-a.
Mogę najwyżej kombinować z grub-rescue, albo wystartować z pena i kontynuować instalkę archa. Nie wiem, jak to lepiej wytłumaczyć, chyba dam sobie spokój. Najwyżej spróbuję tak, jak pisał PomPom. Ogólnie lubię eksperymentować, nie boję się popsuć systemu, pamiętam jeszcze dos-a, w którym komendy musiałem wklepywać, więc i terminala się nie boję, ale linuksa ciągle się uczę, stąd moje może nie zawsze mądre pytania.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3162
  • Reputacja: 51
Odp: Instalacja Archa bez gruba
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 26, 2021, 11:24:13 pm »
Grub z jakiego MX? Piszesz, że to startuje z pena. Tego żadna instalka nie ma prawa ruszyć, jeśli nie masz go wpiętego. Chodzi o start z GRUB na twardzielu?  Co jest w tym GRUB na dysku?