Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: [ROZWIAZANY]dodanie chaotic-aur  (Przeczytany 723 razy)

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 576
  • Reputacja: 5
[ROZWIAZANY]dodanie chaotic-aur
« dnia: Maj 15, 2021, 10:26:09 am »
Zrobiłem wg wątku Janka oraz drugiego Kolegi, metodą Roberta i Pawła dodając wpisy do /etc/pacman/conf. I potem podaję klucz w terminalu, aon do mnie tak:

[root@anarchy:~]# sudo pacman-key --keyserver keys.mozilla.org -r 3056513887B78AEB
error: config file /etc/pacman.conf, line 1: All directives must belong to a section.
error parsing '/etc/pacman.conf'
==> BŁĄD: Nie masz wystarczających uprawnień, aby odczytać zestaw kluczy pacman.
==> Użyj 'pacman-key --init', aby poprawić uprawnienia zestawu kluczy.
[root@anarchy:~][1]#  pacman-key --keyserver keys.mozilla.org -r 3056513887B78AEB   
error: config file /etc/pacman.conf, line 1: All directives must belong to a section.
error parsing '/etc/pacman.conf'
==> BŁĄD: Nie masz wystarczających uprawnień, aby odczytać zestaw kluczy pacman.
==> Użyj 'pacman-key --init', aby poprawić uprawnienia zestawu kluczy.
 
Dlaczego on nie chce przyjąć klucza i do mnie mruczy zamiast dodać chaotic-aur do repo?
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2021, 10:41:19 am wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3051
  • Reputacja: 48
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2021, 11:09:32 am »
Czytaj to co do Ciebie pisze system. Przede wszystkim: error: config file /etc/pacman.conf, line 1: All directives must belong to a section. - czyli masz sknocony pacman.conf, albowiem: error parsing '/etc/pacman.conf'. Dodatkowo: nazwa Twojego komputera wskazuje, że działasz na koncie admina (wciąż), zob.: [root@anarchy:~]. Wskazuje na to też prompt ("#"). Z konta roota następnie odpalasz sudo. To już kompletne pomieszanie z poplątaniem.

1. Zrób porządek z systemem poprzez:
a. poprawienie zawartości /etc/pacman.conf
b. stworzenie normalnego użytkownika (używanie linuksa na koncie root do codziennej pracy jest za przeproszeniem idiotyzmem)
c. jeśli chcesz (bo to nie jest obligatoryjne) - dodaj się (po wykonaniu punktu powyżej) do sudoers

2. Dopiero po wykonaniu pkt. 1 jest sens się nad tym zastanawiać. Jak na razie masz źle skonfigurowany system.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1620
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2021, 01:12:58 pm »
Przede wszystkim dodaj siebie jako usera do systemu, bo inaczej to nie ma najmniejszego sensu
https://wiki.archlinux.org/title/Users_and_groups#Example_adding_a_user
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1683
  • Reputacja: 3
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2021, 08:33:06 am »
Dodaj użytkownika, a jak nie wiesz co poprawić w pacman.conf, to wrzuć jego zawartość tutaj.
Komputer - Arch | Gry - konsola | Użytkownik - zadowolony

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 576
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2021, 07:06:05 pm »
Usera dodam, a pacmana konfig mam chyba dobrze, bo przeniosłem go żywcem z konfigu Roberta, gdy podawał go Jankowi na tym forum z rok czy dwa temu.
Wtedy gdy Janek tak ładnie z Archem walczył, a ja sobie z tego robiłem podśmiechujki, występując niczym Wujek Dobra Rada.
No to teraz sam mam za swoje.
Konfig Roberta winien być dobry, nigdy się na jego instrukcjach nie zawiodłem, nie ważne w jakiej dystrybucji, tyle że haseł uruchomienia nie przyjmuje, niezależnie z sudo czy bez (bo przecież po co mi sudo, skoro jestem na prawach root).
Jeszcze to poćwiczę, nie poddam się tak łatwo :-)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3051
  • Reputacja: 48
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2021, 07:51:12 pm »
a pacmana konfig mam chyba dobrze,
Raczej nie: error: config file /etc/pacman.conf, line 1: All directives must belong to a section.
error parsing '/etc/pacman.conf'
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2021, 09:59:44 am wysłana przez pavbaranov »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1620
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2021, 09:26:02 pm »
@ciubaka
Nie wiem skąd pobrałeś ten mój config pacmana, ale tu masz poprawny
#
# /etc/pacman.conf
#
# See the pacman.conf(5) manpage for option and repository directives

#
# GENERAL OPTIONS
#
[options]
# The following paths are commented out with their default values listed.
# If you wish to use different paths, uncomment and update the paths.
#RootDir     = /
#DBPath      = /var/lib/pacman/
#CacheDir    = /var/cache/pacman/pkg/
#LogFile     = /var/log/pacman.log
#GPGDir      = /etc/pacman.d/gnupg/
#HookDir     = /etc/pacman.d/hooks/
HoldPkg     = pacman glibc
#XferCommand = /usr/bin/curl -L -C - -f -o %o %u
#XferCommand = /usr/bin/wget --passive-ftp -c -O %o %u
#CleanMethod = KeepInstalled
Architecture = auto

IgnorePkg =
#IgnoreGroup =
#NoUpgrade   =

NoExtract   = usr/share/locale/* !usr/share/locale/pl/* !usr/share/locale/en_US/* !usr/share/locale/locale.alias usr/share/man/* !usr/share/man/man*
NoExtract   = usr/share/help/* !usr/share/help/pl*

# Misc options
#UseSyslog
Color
#TotalDownload
CheckSpace
VerbosePkgLists
ILoveCandy

# By default, pacman accepts packages signed by keys that its local keyring
# trusts (see pacman-key and its man page), as well as unsigned packages.
SigLevel    = Required DatabaseOptional
LocalFileSigLevel = Optional
#RemoteFileSigLevel = Required

# NOTE: You must run `pacman-key --init` before first using pacman; the local
# keyring can then be populated with the keys of all official Arch Linux
# packagers with `pacman-key --populate archlinux`.

#
# REPOSITORIES
#   - can be defined here or included from another file
#   - pacman will search repositories in the order defined here
#   - local/custom mirrors can be added here or in separate files
#   - repositories listed first will take precedence when packages
#     have identical names, regardless of version number
#   - URLs will have $repo replaced by the name of the current repo
#   - URLs will have $arch replaced by the name of the architecture
#
# Repository entries are of the format:
#       [repo-name]
#       Server = ServerName
#       Include = IncludePath
#
# The header [repo-name] is crucial - it must be present and
# uncommented to enable the repo.
#

# The testing repositories are disabled by default. To enable, uncomment the
# repo name header and Include lines. You can add preferred servers immediately
# after the header, and they will be used before the default mirrors.

#[testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[community-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

# If you want to run 32 bit applications on your x86_64 system,
# enable the multilib repositories as required here.

#[multilib-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[multilib]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[chaotic-aur]
#Include = /etc/pacman.d/chaotic-mirrorlist
Server = https://de-1-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# An example of a custom package repository.  See the pacman manpage for
# tips on creating your own repositories.

I po dodaniu go nie musisz dodawać klucza do repa chaotic-aur, wystarczy zainstalować paczkę chaotic-keyring
pacman -Syu chaotic-keyring
Edit.
Jeżeli chcesz mieć dostęp do repa multilib, to musisz tylko usunąć #, ja mam je za#owane bo go nie używam.
Tak samo przy repo chaotic-aur
#Include = /etc/pacman.d/chaotic-mirrorlistspecjalnie je wyłączyłem, bo wiem że nie masz zainstalowanej paczki chaotic-mirrorlist, ale wystarczy że ją zainstalujesz i możesz usunąć #.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2021, 09:49:57 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 576
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2021, 07:41:07 am »
Dodawanie chaotic-aur wg metody Pawła było wg tego:

https://forum.linuxiarze.pl/index.php?topic=3900.0

A wg Roberta, jego konfig między innymi, wg tego wątku:

https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,3872.0.html

Spróbuję to uporządkować jutro-pojutrze, jak tylko znajdę chwilkę czasu, tylko za Boga nie pojmuję o co chodzi z tą paczką chaotic-mirrorlist, czy to te 3 serwery chaotic-aur, które i Paweł i Robert zapodawali w configu?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2021, 09:04:06 am wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3051
  • Reputacja: 48
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2021, 07:52:09 am »
Paczka *-mirrorlist (*, bo jest takich dostarczanych do systemu więcej), to jak sama nazwa wskazuje lista serwerów zwierciadlanych dla repozytorium o nazwie "*". Akurat w przypadku chaotic o tyle fajnie, że podczas instalacji lista jest podmieniana. Tu masz cały opis jak używać chaotic-aur: https://aur.chaotic.cx/ choć w pierwszej kolejności trzeba sobie odpowiedzieć dlaczego.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1620
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 17, 2021, 11:45:34 am »
tylko za Boga nie pojmuję o co chodzi z tą paczką chaotic-mirrorlist, czy to te 3 serwery chaotic-aur, które i Paweł i Robert zapodawali w configu?
Tamte 3 serwery podawane przez nas są nieaktualne, natomiast paczka chaotic-mirrorlist na bieżąco jest aktualizowana, np. dzisiaj było update tej paczki, i wygląda to tak
# Randomly pick one of the mirrors below (except CDN)
# - This is GOOD with with Pacman 6+ parallel downloads;
# - This is BAD with powerpill;
# - This helps us not overusing one specific mirror;
# - But feel free to comment it and use the list below instead.
Server = https://random-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# CDN
# By: Fosshost (Takes 4 hours to sync updates - DB comes from a always fresh mirror)
Server = https://cdn-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# Brazil
# * By: UFSCar (dead right now)
#Server = https://br-sp-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# USA
# * Washington, By: LordKitsuna
Server = https://us-wa-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch
# * Utah, By: ash (@the_ashh on telegram)
Server = https://us-ut-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch
# * Los Angeles - CA, By: IRC-Nerds
Server = https://us-ca-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# Netherlands
# * By: Easy Lee
Server = https://nl-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# Burgos, Spain
# * By: JKANetwork
Server = https://es-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# Germany
# * By: Nico
Server = https://de-1-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch
# * By: ParanoidBangL (without HTTPS)
Server = http://de-2-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch
# * By: ptr1337
Server = https://de-3-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch
# * By: redgloboli
Server = https://de-4-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# Brussels, Belgium
# * By: Belnet, the Belgian Education and Research Network
Server = https://be-bru-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# Seoul, Korea
# * By: Ryoichi <t.me/maakpain>
Server = https://kr-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# Bulgaria
# * By: Sudo Man <github.com/sakrayaami>
Server = https://bg-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch

# Toronto, Canada
# By freebird54chaotic-mirrorlist
Server = https://ca-mirror.chaotic.cx/$repo/$arch
Także o wiele lepszym rozwiązaniem jest instalacja chaotic-mirrorlist, niż dodawanie własnoręcznie serwerów do /etc/pacman.conf.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2021, 11:47:35 am wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 576
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 17, 2021, 10:14:42 pm »
Przerzuciłem aktualny config Roberta.
Słowo w słowo, znak w znak.
Mousepadem, do wyboru miałem też Vim i Libre Office.
Ale Mousepad był najprzyjaźniejszy.
Podałem pacmanowi komende o keyringach.
I dostałem co następuje:

[root@anarchy:~]# pacman -Syu chaotic-keyring                                                                                                   (05-17 21:52)
błąd:  plik /etc/pacman.conf, linia 1: Wszystkie dyrektywy muszą należeć do sekcji.
[root@anarchy:~][1]#     

Rece opadły mi jak płetwy, biorę się a dodawanie podusera do roota ...

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 576
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 17, 2021, 10:18:32 pm »
Ja mu tak, a on mi tak:

[root@anarchy:~][1]# # useradd -m ciubaka                                                                                                       (05-17 22:11)
zsh: bad pattern: #
[root@anarchy:~][1]#       

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1620
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 17, 2021, 10:41:13 pm »
Proszę Cię, musisz wklepać w terminal
useradd -m ciubakabez #.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 576
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 17, 2021, 11:06:15 pm »
No tak, wyszło żem wioskowy głupek ...
Dziękuję i przepraszam ...

Edycja.
Tak w ogóle to chodzi o to, że odkupiłem komputer z pracy.
Taki stary trochę, taki pod windę nie za dobry, a w pracy to w zasadzie w ogóle nieprzydatny.
Ale do domu wziąłem, dla żony, bo syn ogarnął naszego laptopa dla siebie, takiego w miarę nie całkiem najgorszego, jak pandemia nastała.
No i dostałem go za całe 4 stówy z kawałkiem, razem ze stacją dokująca i windą (w pracy miałem zawieszoną siódemkę, od lat nie zaktualizowaną, a za pięniążki do domu dostałem legalną dziesiątkę, nową i sprawną).
To pomyślałem sobie - niech żona broi i bałagani na windzie, a ja dogram sobie ze dwa linuxy i nie będziemy dzielić się zasobami.
Jak pomyślałem tak i wykonałem.
Wiadomo - jestem zaprzysięgłym sparkersem - pierwszy wybór był jednoznaczny - testowy rolling, bo wydawniczy jest na staruchu ...
I niespodzianka - tyle razy bawiłem się na starym truposzu - lenovo starym, zdechłym całkiem - i co ?
I jajco!
Wywaliłem windę :-(
O ja cię ...
Dzwonię do helpdesku - wgrajcię mi od nowa, bardzo was proszę.
A oni że sam se wgraj, ze strony majkrosoftu se ściągnij.
A ja że nie mam klucza.
A oni że nie trzeba bo w biosie zaszyty.
O ja cię ...
To wziąłem i wgrałem, chociaż bardzo się bałem.
Krótko i na temat - przeciągnąłem potem Boot Repair i działa!
Co dalej?
Jakiś drugi rolling, żeby było na zawsze, bez reinstalki, przecież taki już jestem mądry linuxiarz, jak radio prawie.
Żadne tam Fedory i Ubunta ukochane.
Gdyby istniał Antegros to bym go postawił i w nosie.
Ale nie ma, a te pochodne Archa nie podchodzą mi jakoś inne.
No to co?
Co instalujemy?
Anarchyinstallerem bazowy system oczywiście!
Dwa wieczory i zaistniał, jak to można sobie gdzie indziej poczytać.
Szkoda że coś jest nie tak, ale ja się łatwo nie poddaję.
Najwyżej wgram po raz trzeci.
Anarchyinstaller przynajmniej nie wywalił ani windy ani Sparkiego :-)
Ot i cała historia.
Janek przepraszam że się z Ciebie nabijałem troszeczkę kiedyś.
Robert, Paweł, DziadekS - dzięki za próby pomocy.
Bedą przydatne jeżeli nie wymiękniecie.
Skoro ten Arch taki stabilny to go spróbuję ustabilizować.
Się nie uda - się zobaczy co dalej.
Ale uda się kiedyś :-)
Taką mam nadzieję.
Zdrowia życzę.


« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2021, 11:28:51 pm wysłana przez ciubaka »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3051
  • Reputacja: 48
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 18, 2021, 02:39:26 am »
Pokaż ten swój plik pacman.conf.

PS1: Jak Ci się Antergos podobał, to i EndeavourOS spodoba. Garuda ponoć bardziej łapczywie korzysta z zasobów (i tak ma być), ale dzięki temu jest ponoć szybsza i nie nadaje się na VB. Endeavoura mam obecnie zainstalowanego na VB i spokojnie mogę polecić. Instalacja: Calamares zatem nie powinieneś mieć problemów.
PS2: Arch ma również skrypt instalujący, ale z tego co widziałem, na sporo więcej pytań trzeba odpowiedzieć niż w przypadku Anarchy.
PS3: Jeśli to jest Twoja druga instalacja Archa via Anarchy i wciąż masz tylko roota, to popełniasz ten sam błąd. Nb. w tej chwili najmniej potrzebną Ci w systemie rzeczą jest repo chaotic-aur.
PS4: Do edycji plików systemowych na 100% nie nadaje się LO. Ma być jakiś plain text edytor.
PS5: Przekopiowanie kodu z internetu i wrzucenie go na żywca do pliku niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem; pacman.conf jest częścią paczki pacman, możesz ją sobie wypakować i po prostu plik przenieść. Potem dopisać to co chcesz.
PS6: Działanie w trybie graficznym na koncie root jest proszeniem się o kłopoty.
PS7: Nie wiem, co oznacza "ustabilizowanie" Archa, ale jeśli nie masz go ochoty aktualizować w miarę często i regularnie, to lepiej zapomnieć o tej dystrybucji. Im dłuższy okres między aktualizacjami, tym większe prawdopodobieństwo, że będziesz miał problem z aktualizacją.