Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: [ROZWIAZANY]dodanie chaotic-aur  (Przeczytany 860 razy)

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 18, 2021, 07:58:11 am »
Config Roberta przekopiowałem żywcem, ten z 16.05, 09.26. Bez odznaczania żadnego haszka, bez żadnej zmiany. Skutek jak podałem. Nie chcę archopochodnych, powalczę jeszcze w wolnej chwili. Mają być na tym kompie dwa linuxy rolling.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 18, 2021, 10:01:37 am »
Raz jeszcze: przekopiowałeś, czy przepisałeś? To jest różnica. Zrób tak, jak powiedziałem: stary pacman.conf z paczki, potem masz dodać wyłącznie:
[chaotic-aur]
Include = /etc/pacman.d/chaotic-mirrorlist
na końcu pliku.
Zanim to zrobisz wykonać:
pacman-key --recv-key 3056513887B78AEB
pacman-key --lsign-key 3056513887B78AEB
pacman -U 'https://cdn-mirror.chaotic.cx/chaotic-aur/chaotic-'{keyring,mirrorlist}'.pkg.tar.zst'
Błąd związany z pacmanem wskazywałby na to, że coś się mimo wszystko przyczepiło do pierwszej linii pacman.conf (nawet tego nie widzimy; może to być jakiś niewidoczny znak).
Do edycji pacman.conf użyj konsolowego nano.
I zrób porządek z systemem, o którym mówimy (dodać użytkownika), bo dalsza pomoc nie będzie miała sensu.

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 18, 2021, 10:05:13 am »
Przekopiowałem, w Mousepad, mogłem też w Vim, ale jakoś mi się to nie podobało, ciężko było wkleić, nano nie widziałem u siebie.
Spróbuję wg tej metody, jedyny problem że już nie mam tego pierwotnego konfigu, bo go nadpisałem.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 18, 2021, 10:56:28 am »
Przecież napisałem Ci, że pacman.conf jest w paczce pacman. Masz ją w cache paczek: /var/cache/pacman/pkg. Zawsze też możesz sobie ściągnąć ze strony archlinux.org. Po rozpakowaniu - masz co powinieneś mieć.
I raz jeszcze: w przypadku wszelkich plików systemowych metoda copy&paste jakichś treści ze stron internetowych, zwłaszcza w jakichś edytorach niekonsolowych, najczęściej zawodzi. Nano - jeśli go nie ma, a z vi masz kłopoty - zawsze możesz zainstalować.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 18, 2021, 12:07:47 pm »
Z tego co pamiętam to w anarchy po instalacji jest edytor konsolowy vi, wystarczy wpisać
vi /etc/pacman.confChoć osobiście zdecydowanie wolę nano.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 20, 2021, 10:51:28 pm »
Siekiery ciąg dalszy, tej z chaotycznym aurem.
Wg metody Pawła, ja mu klucze a on mi tak:
[ciubaka@anarchyciubaka:~]$ sudo pacman-key --recv-key 3056513887B78AEB
pacman-key --lsign-key 3056513887B78AEB
pacman -U 'https://cdn-mirror.chaotic.cx/chaotic-aur/chaotic-'{keyring,mirrorlist}'.pkg.tar.zst'
[sudo] hasło użytkownika ciubaka:
gpg: klucz 3056513887B78AEB: klucz publiczny ,,Pedro Henrique Lara Campos <root@pedrohlc.com>'' wczytano do zbioru
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 786C63F330D7CB92: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 1EB2638FF56C0C53: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: key 1EB2638FF56C0C53: no user ID for key signature packet of class 10
gpg: marginals needed: 3  completes needed: 1  trust model: pgp
gpg: poziom: 0 poprawnych:   1 podpisanych:   5 zaufanie: 0-,0q,0n,0m,0f,1u
gpg: poziom: 1 poprawnych:   5 podpisanych:  83 zaufanie: 0-,0q,0n,5m,0f,0u
gpg: poziom: 2 poprawnych:  77 podpisanych:  24 zaufanie: 77-,0q,0n,0m,0f,0u
gpg: następne sprawdzanie bazy odbędzie się 2021-08-02
gpg: Ogółem przetworzonych kluczy: 1
gpg:          dołączono do zbioru: 1
==> BŁĄD: pacman-key musi być uruchomiony w trybie administratora dla tej operacji.
błąd:  tę operację wykonać można jedynie jako root.
[ciubaka@anarchyciubaka:~][1]$                                    (05-20 22:48)
Kużwa ...
Przeinstalowałem go przecież...



Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 21, 2021, 01:20:09 am »
@ciubaka
Czytaj to co Ci system podpowiada, przecież jasno pisze,
Cytuj
==> BŁĄD: pacman-key musi być uruchomiony w trybie administratora dla tej operacji.
błąd:  tę operację wykonać można jedynie jako root.
Tak więc nie wykonuj tego polecenia przez sudo, tylko wpisz su, podajesz hasło, i dopiero wtedy wklepujesz w terminal
pacman-key --recv-key 3056513887B78AEB
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 21, 2021, 10:01:28 am »
Nie w su vel sudo leży błąd, a w chorobie leniwej nazywającej się copy&paste. Pierwsza linijka poszła z sudo, druga już nie i tej dotyczy błąd. @ciubaka polecam jednak zaglądnąć w podstawy Archa, takie jak zarządzanie paczkami zanim podłączysz tu chaotic-aur. Przydadzą się.

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 21, 2021, 01:00:33 pm »
Przez to się przegryzłem, stuknąłem 3 linijki po kolei a nie 3 razem i poszło. Tyle że dalej poległem wczoraj wieczorem. Może piwa za dużo, a może snu za mało. Zobaczymy dziś.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 21, 2021, 01:14:50 pm »
stuknąłem 3 linijki po kolei a nie 3 razem
Wybacz @ciubaka, ale Twoje działania wskazują na to jakbyś zaczął swoją  przygodę z linuxem wczoraj, nie obraź się, ale wygląda na to że Arch Linux nie jest dla Ciebie.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 21, 2021, 02:21:57 pm »
Powoli dociera to do mnie niestety. Stąd Endeavour postawiony obok. Mimo to dziękuję Kolegom za wsparcie. Wbrew pozorom - czegoś się dowiedziałem i coś tam w głowie zostało. Nawet jeżeli nie wszystko udało się zrealizować zgodnie z zamierzeniami. Nie będę chwilowo zawracał głowy, powalczę sam z tym dodatkowym repo i na koniec napiszę do czego doszedłem. Jeżeli nie uda mi się tego dodać - to znaczy że naprawdę nie dla mnie. Jakby nie patrzeć - dodanie repo to podstawa. Na dodatek szalenie irytuje mnie, że na koncie usera mam pasywny pulpit, aktywny jest tylko na root. Dla mnie to dyskwalifikacja. A przecież skróty na pulpit wrzucam na koncie usera, na root nie pracuję w tej chwili wcale. Pozdrawiam.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3073
  • Reputacja: 48
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 21, 2021, 02:32:59 pm »
Co to jest "pasywny" i "aktywny" pulpit, bo tego kompletnie nie rozumiem? Nadto chodzi o pulpit KDE? Jeśli tak, to zerknij sobie jakie masz ustawienia tego pulpitu, albowiem Plasma standardowo oferuje jego dwa rodzaje, które się kompletnie inaczej zachowują (i na jeden z nich w istocie nie dodasz skrótu do programu). Ten "problem" wystąpi w każdej dystrybucji i jest związany wyłącznie z brakiem znajomości KDE przez użytkownika.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2021, 02:34:40 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 21, 2021, 03:23:35 pm »
Nie używam plasmy, generalnie jestem miłośnikiem xfce, czasem sobie coś puszczę na mate. Archa mam na xfce, pulpit root dostaje skróty, które puszczam z usera, pulpit usera skrótów nie dostaje wcale, znikąd. Takie tam drobne nieprzyjemności :-(

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 21, 2021, 04:04:27 pm »
Aby były wyświetlane ikony na pulpicie, to musisz wejść do pulpit i sobie pozaznaczać
 
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 579
  • Reputacja: 5
Odp: dodanie chaotic-aur
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 21, 2021, 09:42:13 pm »
Robert, Paweł, Dziadek.
Dziękuję za wsparcie, za opierdziel też.
Działa!
Octopi to było to co potrzebowałem najbardziej, zaraz po chaotic-aur.
Sam bym tego miesiąc szukał albo i dwa.
A pulpit by mnie zabił.
Root by mnie wykrzaczył zaś.
Fajny ten Arch teraz :-)
Moze w diabły z tym Endaevour?