Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Menadżer pakietów w trybie graficznym  (Przeczytany 2982 razy)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3122
  • Reputacja: 49
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwiec 07, 2021, 02:34:50 am »
@piejanto - Znów wprowadzasz temat nie w tym wątku, ale niech tam. To, co Ciebie tak nurtuje - nierozpoznane TotalDownload - oznacza, że masz pacman 6.0, ale plik /etc/pacman.conf z pacman 5.x. I dlatego m.in. najlepsze są konsolowe menedżery, bo tu od razu widać, że jakiś plik w systemie został zapisany jako *.pacnew. Należy porównać w takim przypadku stary i ten pacnew i dokonać odpowiedniego scalenia (ze starego przenieść do nowego, to co nas interesuje).

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1659
  • Reputacja: 10
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwiec 07, 2021, 11:33:11 am »
'ostrzeżenie: plik konfiguracyjny /etc/pacman.conf, linia 34: dyrektywa 'TotalDownload' w sekcji 'options' nie została rozpoznana.'

- po tym ostrzeżeniu aktualizacja przebiegła normalnie.

Cóż to być może?
Janek, tu masz oryginalny pacman.conf

#
# /etc/pacman.conf
#
# See the pacman.conf(5) manpage for option and repository directives

#
# GENERAL OPTIONS
#
[options]
# The following paths are commented out with their default values listed.
# If you wish to use different paths, uncomment and update the paths.
#RootDir     = /
#DBPath      = /var/lib/pacman/
#CacheDir    = /var/cache/pacman/pkg/
#LogFile     = /var/log/pacman.log
#GPGDir      = /etc/pacman.d/gnupg/
#HookDir     = /etc/pacman.d/hooks/
HoldPkg     = pacman glibc
#XferCommand = /usr/bin/curl -L -C - -f -o %o %u
#XferCommand = /usr/bin/wget --passive-ftp -c -O %o %u
#CleanMethod = KeepInstalled
Architecture = auto

# Pacman won't upgrade packages listed in IgnorePkg and members of IgnoreGroup
#IgnorePkg   =
#IgnoreGroup =

#NoUpgrade   =
#NoExtract   =

# Misc options
#UseSyslog
#Color
#NoProgressBar
CheckSpace
#VerbosePkgLists
#ParallelDownloads = 5

# By default, pacman accepts packages signed by keys that its local keyring
# trusts (see pacman-key and its man page), as well as unsigned packages.
SigLevel    = Required DatabaseOptional
LocalFileSigLevel = Optional
#RemoteFileSigLevel = Required

# NOTE: You must run `pacman-key --init` before first using pacman; the local
# keyring can then be populated with the keys of all official Arch Linux
# packagers with `pacman-key --populate archlinux`.

#
# REPOSITORIES
#   - can be defined here or included from another file
#   - pacman will search repositories in the order defined here
#   - local/custom mirrors can be added here or in separate files
#   - repositories listed first will take precedence when packages
#     have identical names, regardless of version number
#   - URLs will have $repo replaced by the name of the current repo
#   - URLs will have $arch replaced by the name of the architecture
#
# Repository entries are of the format:
#       [repo-name]
#       Server = ServerName
#       Include = IncludePath
#
# The header [repo-name] is crucial - it must be present and
# uncommented to enable the repo.
#

# The testing repositories are disabled by default. To enable, uncomment the
# repo name header and Include lines. You can add preferred servers immediately
# after the header, and they will be used before the default mirrors.

#[testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[community-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

# If you want to run 32 bit applications on your x86_64 system,
# enable the multilib repositories as required here.

#[multilib-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[multilib]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

# An example of a custom package repository.  See the pacman manpage for
# tips on creating your own repositories.
#[custom]
#SigLevel = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs

I jak widać nie ma w nim opcji TotalDownload, wystarczy to usunąć i problem zniknie.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3122
  • Reputacja: 49
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 07, 2021, 12:28:58 pm »

Janek, tu masz oryginalny pacman.conf (...) I jak widać nie ma w nim opcji TotalDownload, wystarczy to usunąć i problem zniknie.
Nie. Nie należy usuwać z dotychczasowego pliku czegokolwiek, a zastosować dostarczony z paczką pacman plik pacman.conf (który w systemie po instalacji będzie nazywać się pacman.conf.pacnew) i ewentualnie - w razie potrzeby - plik ten dostosować do własnych preferencji (np. dodając dodatkowe repozytoria, które dotychczas stosowaliśmy, czy w inny sposób zmieniając go). Pomocne są narzędzia jak diff3 itp. (ja np. korzystam zwykle z kompare, ale prawdopodobnie dla innych środowisk są też i takie, które dla kogoś okażą się wygodne). Po wprowadzeniu pożądanych zmian, należy zmienić nazwę pliku pacman.conf.pacnew na pacman.conf.
Tylko takie działanie daje pewność, że plik konfiguracyjny jest dostosowany do aktualnie znajdującej się w systemie wersji programu, który z niego korzysta.
I uwaga ta dotyczy wszystkich plików konfigurujących (*.conf), które są dostarczane w nowej wersji do systemu (*.conf.pacnew), a generalnie każdej pary plików, która niesie ze sobą nową wersję, która objawia się w systemie z nazwą *.pacnew.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1659
  • Reputacja: 10
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 07, 2021, 12:48:11 pm »
Nie. Nie należy usuwać z dotychczasowego pliku czegokolwiek, a zastosować dostarczony z paczką pacman plik pacman.conf
Pawle, a po kiego nieaktywna opcja której brak w nowym pacman.conf? ewentualnie można to za#ować w ten sposób
#TotalDownloadwyłączając tę opcje.
Cytuj
Pomocne są narzędzia jak diff3 itp. (ja np. korzystam zwykle z kompare, ale prawdopodobnie dla innych środowisk są też i takie, które dla kogoś okażą się wygodne).
Mogę polecić diffuse.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2021, 12:56:51 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3122
  • Reputacja: 49
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 07, 2021, 01:05:56 pm »
Nie. Nie należy usuwać z dotychczasowego pliku czegokolwiek, a zastosować dostarczony z paczką pacman plik pacman.conf
Pawle, a po kiego nieaktywna opcja której brak w nowym pacman.conf? ewentualnie można to za#ować w ten sposób
#TotalDownloadwyłączając tę opcje.
Robert - a czy ja gdziekolwiek każę wprowadzać starą (ze starego pliku pacman.conf), a obecnie nieużyteczną już opcję? Dostosować pacnew nie oznacza przepisać na pałę, bez zastanowienia z poprzedniego pliku wszystkiego. Zresztą można i zmienić obecny w systemie pacman.conf wprowadzając tam zmiany takie, jakie widoczne są w pacnew. Ważne, by szkielet pacman.conf był taki, jak w dostarczonym pacman.conf.pacnew, a nie taki jak w dotychczasowym. Wszelkie wpisy oprócz tych, które wskazują na jakieś opcje, na które wpływ może mieć użytkownik/administrator winny być z pacnew.
Moja uwaga po prostu wskazuje na to, że często nie zauważymy w taki sposób, jaki proponujesz, że zmian tych w pacnew jest nieco więcej, albo niezbyt rozgarnięty użytkownik nie zrozumie różnicy pomiędzy obu plikami, która będzie dla niego "niewidoczna". Prosty sposób do wadliwego funkcjonowania systemu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2021, 01:54:37 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1659
  • Reputacja: 10
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 07, 2021, 01:30:11 pm »
Mnie się wydaję że najlepszym i najszybszym sposobem jest usunięcie starego pacman.conf, a z nowego tylko należy usunąć końcówkę pacnew, i oczywiście dodać do nowego repo chaotic-aur.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 07, 2021, 02:02:07 pm »
@Robson75
@pavbaranov

Najprostszym rozwiązaniem jak dla mnie, faktycznie byłoby wyrzucenie starego pacman.conf i wrzucenie nowego, ale... chyba bardziej prawidłowe działanie jest to zaproponowane przez Pawła.

Jak wlazłem w pacman.conf pod Midnight Commanderem, to tam właściwie niczego nie ma w tej sekcji 'TotalDownload'. Zrobiłem zrzut ekranu, ale nie wiem jak go tu zamieścić.

Ten fragment w nowym pacman.conf od @robsona75 wygląda tak:

# Misc options
#UseSyslog
#Color
#NoProgressBar      !!!!!      a u mnie w tym miejscu jest   TotalDownload
CheckSpace
#VerbosePkgLists
#ParallelDownloads = 5      !!!!!    a u mnie w tym miejscu jest   ILoveCandy


Jeszcze jedna różnica to hasztagi. U mnie są tylko przy dwu pierwszych pozycjach.


« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2021, 02:14:15 pm wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1659
  • Reputacja: 10
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 07, 2021, 02:19:11 pm »
Po prostu zastąp pacman.conf tą treścią
#
# /etc/pacman.conf
#
# See the pacman.conf(5) manpage for option and repository directives

#
# GENERAL OPTIONS
#
[options]
# The following paths are commented out with their default values listed.
# If you wish to use different paths, uncomment and update the paths.
#RootDir     = /
#DBPath      = /var/lib/pacman/
#CacheDir    = /var/cache/pacman/pkg/
#LogFile     = /var/log/pacman.log
#GPGDir      = /etc/pacman.d/gnupg/
#HookDir     = /etc/pacman.d/hooks/
HoldPkg     = pacman glibc
#XferCommand = /usr/bin/curl -L -C - -f -o %o %u
#XferCommand = /usr/bin/wget --passive-ftp -c -O %o %u
#CleanMethod = KeepInstalled
Architecture = auto

# Pacman won't upgrade packages listed in IgnorePkg and members of IgnoreGroup
#IgnorePkg   =
#IgnoreGroup =

#NoUpgrade   =
#NoExtract   =

# Misc options
#UseSyslog
#Color
#NoProgressBar
CheckSpace
#VerbosePkgLists
#ParallelDownloads = 5

# By default, pacman accepts packages signed by keys that its local keyring
# trusts (see pacman-key and its man page), as well as unsigned packages.
SigLevel    = Required DatabaseOptional
LocalFileSigLevel = Optional
#RemoteFileSigLevel = Required

# NOTE: You must run `pacman-key --init` before first using pacman; the local
# keyring can then be populated with the keys of all official Arch Linux
# packagers with `pacman-key --populate archlinux`.

#
# REPOSITORIES
#   - can be defined here or included from another file
#   - pacman will search repositories in the order defined here
#   - local/custom mirrors can be added here or in separate files
#   - repositories listed first will take precedence when packages
#     have identical names, regardless of version number
#   - URLs will have $repo replaced by the name of the current repo
#   - URLs will have $arch replaced by the name of the architecture
#
# Repository entries are of the format:
#       [repo-name]
#       Server = ServerName
#       Include = IncludePath
#
# The header [repo-name] is crucial - it must be present and
# uncommented to enable the repo.
#

# The testing repositories are disabled by default. To enable, uncomment the
# repo name header and Include lines. You can add preferred servers immediately
# after the header, and they will be used before the default mirrors.

#[testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[community-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

# If you want to run 32 bit applications on your x86_64 system,
# enable the multilib repositories as required here.

#[multilib-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[multilib]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[chaotic-aur]
Include = /etc/pacman.d/chaotic-mirrorlist

# An example of a custom package repository.  See the pacman manpage for
# tips on creating your own repositories.
#[custom]
#SigLevel = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs
I powinno być ok.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3122
  • Reputacja: 49
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 07, 2021, 04:21:21 pm »
Ten fragment w nowym pacman.conf od @robsona75 wygląda tak:
# Misc options
#UseSyslog
#Color
#NoProgressBar      !!!!!      a u mnie w tym miejscu jest   TotalDownload
CheckSpace
#VerbosePkgLists
#ParallelDownloads = 5      !!!!!    a u mnie w tym miejscu jest   ILoveCandy

Jeszcze jedna różnica to hasztagi. U mnie są tylko przy dwu pierwszych pozycjach.
Janek - dlatego u Ciebie wygląda inaczej, albowiem masz pacman 6, a pacman.conf z pacman 5 - już o tym pisałem. Cała sekcja, którą podajesz dotyczy "Misc options", czyli w dowolnym tłumaczeniu opcji "różnych", czy "dodatkowych". To jest głównie miejsce, w którym użytkownik ustawia zachowanie pacmana. Funkcja ParallelDownlowads w sposób oczywisty u Ciebie nie występuje, skoro wprowadzona została w pacman 6. Podobnie w pacman.conf z 6 nie ma TotalDownloads, czy ILoveCandy, bo tego po prostu w tej wersji nie ma.
Hasztag jeśli jest - funkcja nie jest aktywna (pomijam komentarze); jeśli go nie ma - uaktywnia. Każdy użytkownik może w tej sekcji urządzić ją tak, jak uważa, jednakże w granicach, które są dostępne w danej wersji.

Dokonaj:
1. obecny pacman.conf - zapisz jako pacman.conf.bak (przykładowo);
2. obecny pacman.conf.pacnew - zmień mu nazwę na pacman.conf;
3. uzupełnij w ten sposób uzyskany pacman.conf o np. repozytoria, które miałeś dodatkowo ustawione w dotychczasowym pacman.conf (obecnie *.bak);
4. sprawdź wszelkie linie IgnorePkg itp. czy coś w dotychczasowym nie masz i zastanów się, czy nadal tak ma być - jeśli tak, wprowadź do nowego.

Ma działać.

Pomijając poprawność pliku Roberta, ostatnią rzeczą, którą komukolwiek mógłbym sugerować za poprawną jest przenoszenie cudzych plików konfiguracyjnych do swojego systemu. Tu nic/niewiele się nie stanie, ale to jest zasada, do której trzeba przywyknąć. Odstępstwa od niej, czyli właśnie przenoszenie czyichś plików konfiguracyjnych 1:1 są bardzo częstą przyczyną braku możliwości dalszego działania systemu. Nikt nas - chcących pracować na linuksie, w dodatku być administratorem tego systemu - nie zwolni od obowiązku myślenia. Ten system po prostu tak ma.

I na tym koniec nauki :)

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 590
  • Reputacja: 5
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 07, 2021, 11:07:48 pm »
Podepnę się pod wątek Janka podpięty pod inny ...
Bo mnie też ten 34-ty wers configu frapuje.
I wszystko niby rozumiem, ale :
1. Czy jak już będę ten nowy config pacmana modyfikował (czyli dodawał repo chaotic-aur, które okazało się być niezbędne), to nadal będę musiał walczyć z tymi niepojętymi dla mnie kluczami?
2. Po cholerę oni zmienili ten config, co im przeszkadzało do licha, było już tak fajnie przez chwilę, inne znane mi dystrybucje takich cudów nie robią i działają bez zarzutu przecież.
Serdecznie pozdrawiam.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwiec 07, 2021, 11:31:40 pm »
@pavbaranov
@robson75

Dobra. Dojrzałem. Tak uczynię jak radzicie.
Sprawdziłem w swoich starych "wyrzuconych". Robiliśmy już kiedyś podobny manifag i wówczas chyba właśnie od Pawła dostałem takiego gotowca [pacman.conf]. Parę lat temu ale znalazłem w starych problemach.
Do specjalnego katalogu [wyrzucone] przerzucam stary [pacman.conf], a w to miejsce wrzucam przygotowany na [Pulpicie], nowy [pacman.conf].
Dam radę. Dzięki

ZROBIONE.  Po wklejeniu nowego [pacman.conf] zrobiłem aktualizację. Komunikat o błędzie się nie pojawia. Wygląda na to, że jest OK.

Jutro zajmę się sprawą [octopi-dev] według zaleceń Pawła.
Pozdrowionka
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2021, 11:58:41 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3122
  • Reputacja: 49
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwiec 07, 2021, 11:42:26 pm »
@ciubaka: 1. Z jakimi kluczami? GPG? Być może się tak zdarzyć - plik pacman.conf kompletnie się z tym nie wiąże. Podobnie jak nie wiąże się z tym temat o nakładkach GUI na pacmana.
2. Po taką cholerę, że zmienili program. Dostosowali do niego plik konfiguracyjny. Jest sporo systemów, w których w ogóle nie wiedziałbyś o tym, albowiem dotychczasowy plik zostałby podmieniony nowym. To, że utraciłbyś jakąś część dotychczasowej funkcjonalności, to pomijam.
Raz jeszcze mówię: należy czytać to co pisze do nas pacman podczas instalacji paczek. I to jest porada bezwzględna. Nie chce nam się czytać, to należy zapoznać się np. z komputerami takimi jak Apple, gdzie "oni" wiedzą lepiej, co użytkownik może chcieć. Użytkownik nie ma też możliwości czegokolwiek.
Plik pacman.conf - w domyślnej konfiguracji - dostarcza dość prostą, niezbędną w wielu przypadkach, ale nie wystarczającą we wszystkich konfigurację (zob.: https://github.com/archlinux/svntogit-packages/blob/packages/pacman/trunk/pacman.conf). Administrator systemu może sobie ją zmienić, choćby przez uruchomienie repozytoriów multilib, które są domyślnie wyłączone (dlaczego? cóż, mamy już 3 dekadę XXI w.), bo są one komuś potrzebne z uwagi na używane oprogramowanie. Można do tego pliku dodać repozytoria dodatkowe (nie - w żadnym wypadku chaotic-aur nie jest niezbędny, a stosowanie jakiegokolwiek repozytorium nieoficjalnego - bez żadnej refleksji - zwłaszcza, aktualizowanego w swoim rytmie, niezależnie od zmian wprowadzanych w głównych repozytoriach, a nawet niezależnie od zmian w aktualizacjach w AUR, na którym w 99% to repozytorium się opiera) jest proszeniem się o błędy w systemie. Prędzej czy później. W zależności od doniosłości oprogramowania z takiego repozytorium dla naszego systemu - przejawią się one w niedziałaniu programu (tu pamac), albo w destabilizacji całego systemu do braku możliwości jego wystartowania włącznie.
Inne systemy nie są Archem. Arch jest prosty. Jest stabilny (najstabilniejsza dystrybucja, jakiej używałem przez okres z górą 15 lat). Niestety - wymaga od użytkownika zaangażowania, przede wszystkim wyrażającego się w zrozumieniu mechanizmów, które tu rządzą. To zaledwie 5 (o liczbę proszę się nie czepiać) reguł na krzyż. Pierwsza zasadnicza, brzmi: Arch daje Ci (użytkownikowi) możliwość używania Archa, ale nie zapewni Ci tej możliwości. W miejsce tego ostatniego da możliwość takiego dostosowania go do siebie, aby system jak najbardziej Tobie odpowiadał, a nie jak to jest w większości dystrybucji odpowiadał osobom, które je przygotowują. Niestety - coś za coś. Ja takiej dystrybucji szukałem kilka ładnych lat, ale mnóstwo osób nie zgodzi się z takim podejściem i dla nich są różnorakie dystrybucje gdzie za użytkownika myśli zespół osób, które taką dystrybucję rozwijają.
Wracając do Twojego pytania o TotalDownload - raz jeszcze powtarzam: ta opcja nie występuje obecnie w pacman 6. Jej pozostawienie nie spowoduje, że system wraz z komputerem wybuchnie, przez co staniesz się terrorystą, ale jest po prostu zbędna i należy ją usunąć. W miejsce (proszę nie rozumieć tego jako "zamiennik") mamy np. możliwość uruchomienia tzw. ParralelDownloads, czyli równoczesnego pobierania kilku paczek, wraz z możliwością zdefiniowania ile ich może być pobieranych, co winno przyspieszyć ich instalację czy aktualizację systemu (dawniej takie coś zapewniało np. podpięcie pod pacmana aria2 - teraz to jest wbudowane w pacman).
I stety dla wszystkich i niestety dla Ciebie - tej filozofii dostarczania plików conf (i nie tylko) w Archu nie zmienisz. Jest ona zresztą bardzo dobra, pod jednym wszak warunkiem - narzędzia, których używasz, nie powodują "przykrycia" wiadomości przekazywanych przez pacmana. Dodatkowe warunki, to jeśli się zapomniało o przeczytaniu/program (czyli jakieś GUI) nie pokazuje tego, to sprawdzić czy w systemie nie istnieje jakiś pacnew, nieużywane kasować, a przede wszystkim zmieniać na te nowe.
Skoro się rozgadałem, a temat o GUI dla pacman (i okolic) - nie wszystkie, ale niektóre (i nie wiem, czy do tej pory tak jest) GUI nie informowały o tym, że jakaś paczka instalowana będzie bez opcjonalnych zależności. Potem natomiast zgrzyt - "nie działa XYZ". No nie będzie działać, albowiem nie musi. Taka to filozofia w Archu jest. Paczki opcjonalne mogą być istotne z punktu widzenia użytkownika, ale nie są istotne z punktu widzenia kompilacji programu oraz nie są wymagane do tego, by taka aplikacja poprawnie działała (czyli po jej wywołaniu otworzyła się, a po zakończeniu swego działania, prawidłowo wyłączyła). To, że np. nie będzie miała określonej funkcjonalności pożądanej przez użytkownika, to już sprawa odrębna. Podczas normalnej instalacji takiej paczki (czyli w konsoli) - użytkownik zawsze otrzyma listę opcjonalnych zależności, co winno nastąpić wraz z opisem ich funkcji (czyli coś w rodzaju: X opcjonalnie wymaga instalacji Y, które służy do Z) i to do użytkownika winno należeć, czy i które z tych opcjonalnych zależności chce zainstalować.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1659
  • Reputacja: 10
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #72 dnia: Czerwiec 07, 2021, 11:47:50 pm »
1. Czy jak już będę ten nowy config pacmana modyfikował (czyli dodawał repo chaotic-aur, które okazało się być niezbędne), to nadal będę musiał walczyć z tymi niepojętymi dla mnie kluczami?
Nie, nie musisz po raz drugi dodawać kluczy, bo one siedzą w /etc/pacman.d/gnupg, a pacman.conf nie ma z tym nic wspólnego.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline ciubaka

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 590
  • Reputacja: 5
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwiec 08, 2021, 10:57:34 am »
Dobra, dzięki, spróbuję to zmienić i zamelduję co wyszło.
Pozdrawiam.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1659
  • Reputacja: 10
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Menadżer pakietów w trybie graficznym
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwiec 11, 2021, 01:59:43 pm »
Chciałem poinformować że w repo chaotic-aur jest już dostępny, naprawiony pamac-aur.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110