Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: brak polaczenia z siecia na virtualboxie  (Przeczytany 396 razy)

Offline egoba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: 0
brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« dnia: Kwiecień 28, 2021, 05:27:48 pm »
czemu nie mam w ogole polaczenia?



Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3081
  • Reputacja: 48
Odp: brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2021, 10:09:41 pm »
Jaka jest przyczyna do zmiany przez Ciebie (w porównaniu z domyślną konfiguracją) rodzaju podłączenia w VB (masz "Sieć wewnętrzna")? W większości przypadków winno tam być "NAT". Co jeszcze pozmieniałeś to nikt nie wie.

Offline egoba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: 0
Odp: brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2021, 03:24:07 pm »
Nat tez nie działało, widziałem na yt ustawienie siec wewnętrzna i chciałem sprawdzić czy będzie działać. Konfiguracja interfejsu przez konsole działa, a w GUI po prostu brakuje tej opcji.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1634
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 29, 2021, 04:23:14 pm »
Zacznijmy od tego, która to wersja VB.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline egoba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: 0
Odp: brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2021, 10:04:37 pm »
Wersja 6.1.20 r143896 (Qt5.6.2)

Offline egoba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: 0
Odp: brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 29, 2021, 10:05:40 pm »
Obraz pobrany z - https://releases.ubuntu.com/18.04/   Gui - ubuntu desktop

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1634
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 29, 2021, 11:40:28 pm »
Wersja 6.1.20 r143896 (Qt5.6.2)
To wygląda na to że masz najnowszą wersję.
To w takim wypadku masz 2 wyjścia, przywrócić VB do ustawień domyślnych, usuwając ~/.config/virtualbox i sprawdzić czy problem nadal występuję. Lub zainstalować gnome-boxes, i na nim wirtualizować systemy.

Edit.
Problem z VB może mieć też związek z wersją Ubuntu, gdyż używasz starej wersji 18.4, a dostępne jest już 20.04.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2021, 12:02:20 am wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline kszyhus

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 72
  • Reputacja: 1
Odp: brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 30, 2021, 07:37:50 am »
Może używasz VirtualBox przeznaczony na inną wersję niż 18.04 (np. 20.04).
Pobierz VB z tej strony - zwróć uwagę na 3 wersje (linijki - linki) VB na Ubuntu,
wybierz tą z Ubuntu 18.04 i zainstaluj na nowo.
https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads
poza tym jest już nowsza wersja - [Wersja 6.1.22 r144080]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2021, 07:40:05 am wysłana przez kszyhus »
Nie trzeba mówić tsza, lecz tsza mówić trzeba.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1634
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: brak polaczenia z siecia na virtualboxie
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 30, 2021, 11:55:19 am »
poza tym jest już nowsza wersja - [Wersja 6.1.22 r144080]
Gdy pisałem poprzedniego posta to jeszcze najnowszą wersją VB była 6.1.20.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2021, 12:51:55 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110