Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

KMail - Problem z konfiguracją

Zaczęty przez Yattaman, Sierpień 01, 2025, 06:23:38 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yattaman

Witajcie bracia i siostry :)

Chciałem sobie zrobić program KMail do poczty, bo jest ponoć dobrze zintegrowany z KDE Plasma, ale mam zgrzyt...

Ni chu chu, nie mogę zmusić go do działania z serwerem int.pl.

Najlepsze, że pobiera mi spis katalogów jakie mam porobione na poczcie, ale samej poczty już nie - ani wysłać ani odebrać.

Na Thunderbird działa bez zarzutu.

Wydaje mi się, że problem jest w ustawieniach IMAP... Aczkolwiek nie mogę ugryźć tego :)

Pomożecie?
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

linux4ever

@Yattaman Do wysyłania poczty i odbierania jej z tego co kojarzę potrzeba serverów IMAP oraz POP.

CytatTo set up IMAP or POP accounts in KMail, you'll need to configure the incoming and outgoing mail servers, along with security settings. For both protocols, you'll need to specify the server addresses (e.g., for Gmail: imap.gmail.com or pop.gmail.com), ports, and encryption methods (usually SSL/TLS). You'll also need to provide your username and password.
Here's a more detailed breakdown:
1. Accessing Account Settings:

Open KMail and go to Settings > Configure KMail.
    Click on Accounts.
    Select either the Receiving tab for incoming mail (POP or IMAP) or the Sending tab for outgoing mail (SMTP).

2. Setting up Incoming Mail (POP or IMAP):

Add an Account:
    Click the "Add..." button.

Choose POP or IMAP:
Select the appropriate protocol based on your needs.

POP3: Downloads emails to your device, making them accessible offline but potentially removing them from the server.

IMAP: Keeps emails on the server and synchronizes them across multiple devices.

General Tab:

Enter an Account Name (e.g., "Personal Gmail").

Enter the Incoming mail server address (e.g., pop.gmail.com or imap.gmail.com).
Enter your username (your full email address).
Enter your password.

Advanced Tab:

For IMAP, you might need to check "Leave fetched messages on server" if you want to keep copies on the server.

Select the appropriate encryption method (e.g., "SSL/TLS").
Adjust the port number accordingly (e.g., 993 for IMAP with SSL, 995 for POP with SSL).

3. Setting up Outgoing Mail (SMTP):

Add an Account: Click the "Add..." button on the Sending tab.

Choose SMTP: Select SMTP as the transport.
Fill in the details:

Enter the Outgoing mail server address (e.g., smtp.gmail.com).

Enter your username (your full email address).
Enter your password.
Select the encryption method (e.g., "TLS").
Set the port number (e.g., 587 for TLS).

4. Security Considerations:

TLS/SSL:
    Always use TLS or SSL encryption for secure mail transmission, especially when sending and receiving passwords.

Authentication:
For some providers (like Gmail), you might need to adjust authentication settings (e.g., using PLAIN authentication instead of the default for Gmail IMAP)

https://docs.kde.org/stable5/en/kmail/kmail2/manual-configuration-quickstart.html
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Ja znam serwery, mam konfigurację, ale nie działa mimo, że pobiera strukture katalogów.
Nawet sobie przy konfiguracji sam pobiera "konfigurację", ale nie działa :(
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

linux4ever

@Yattaman A jakiego portu używa ta aplikacja.

Czy masz w niej najnowszą wersję openssl do szyfrowania połączeń.

Czy masz tam ustawiony sposób szyfrowania wiadomości inny niż plain?

Według dokumentacji:

CytatKMail supports nine authentication methods:

Clear text,

PLAIN,

LOGIN,

CRAM-MD5 (recommended if DIGEST-MD5 is not available),

DIGEST-MD5 (recommended),

NTLM,

GSSAPINTLM,

APOP (aka Anonymous), and

Gmail.

DIGEST-MD5, CRAM-MD5 and APOP are secure on their own. The other options are only secure when used together with SSL or TLS. You should only use Clear text if your server does not support any of the other authentication methods. Anonymous is supported on IMAP, but APOP is not. Gmail authentication is only available for IMAP accounts using Google's GMail service.

Use the Auto Detect button on the Advanced tab to automatically select the most secure settings supported by your server.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 01, 2025, 07:48:35 PMCzy masz tam ustawiony sposób szyfrowania wiadomości inny niż plain?
Mam do wyboru inne, ale nie działa :)

Porty podane niby wszystko sobie wykrył ok, ale nie pobiera maili, ale katalogi na serwerze jakie sobie wcześniej zrobiłem, już tak i nie spotkałem się z takim czymś jeszcze, dlatego pytam...

Yattaman

Dobra, Maile wysyła :)
Niestety nadal nie odbiera :( i nie wiem czego szukać

linux4ever

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 08:10:16 AMDobra, Maile wysyła :)
Niestety nadal nie odbiera :( i nie wiem czego szukać

A co ustawiłeś ?

Skoro nie odbiera to musisz ustawić IMAP albo POP3 nie wiem który.

W sensie że inny port i sposób szyfrowania.

Podaj swoją konfigurację i się pomyśli jak naprawić.

Yattaman

W sumie to nic nie zmieniłem, ale dzisiaj maila wysłał.
POP3 nie wchodzi w grę - tylko IMAP :)

Port 993 SSL/TLS
Uwierzytelnianie - PLAIN
no i poza serwerem poczty - poczta.int.pl
oraz mailem i hasłem, nic więcej tam do ustawienia nie widzę :)

linux4ever

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 09:43:19 AMW sumie to nic nie zmieniłem, ale dzisiaj maila wysłał.

Port 993 SSL/TLS
Uwierzytelnianie - PLAIN

Masz otwarty port 993 ?

I spróbuj przestawić PLAIN na coś innego a nuż zaskoczy.

Yattaman

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:51:14 AM
Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 09:43:19 AMW sumie to nic nie zmieniłem, ale dzisiaj maila wysłał.

Port 993 SSL/TLS
Uwierzytelnianie - PLAIN

Masz otwarty port 993 ?
Thunderbird działa i na 465 i na 993 bez problemu, więc otwarty. Zresztą z wyłączoną zaporą jest tak samo.

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 09:51:14 AMI spróbuj przestawić PLAIN na coś innego a nuż zaskoczy.
XD Metoda prób i błędów? Przestawiałem już na inne, wtedy albo w ogóle nie ma połączenia, albo jest tak samo. :)

linux4ever

@Yattaman Może i metoda prób i błędów ale coś jest schrzanione dlatego nie działa.

Obstawiam błąd portu albo szyfrowania nic innego nie może się popsuć.

No chyba że aplikacja jest zrobiona na odwal.

Yattaman

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 10:00:26 AM@Yattaman Może i metoda prób i błędów ale coś jest schrzanione dlatego nie działa.

Obstawiam błąd portu albo szyfrowania nic innego nie może się popsuć.

No chyba że aplikacja jest zrobiona na odwal.

No tego nie wiem czy "na odwal", ale pamiętam kiedyś miałem i działała nawet nawet, ale teraz jakoś dziwnie, bo nie wiem w sumie o co chodzi, usunę konto i zacznę jeszcze raz powoli, może coś przeoczyłem, nie wiem.

Może ktoś jest, kto używa Kmail i poczty int.pl, to wtedy wiedziałbym co jest źle...

pavbaranov

Niby int.pl zaleca IMAP na 143, ale to raczej nie tu pies pogrzebany.
Czy masz zainstalowany sam KMail, czy coś jeszcze z KDEPIM? Prócz KMail można różne rzeczy w KDEPIM poustawiać przez akonadiconsole. Nie mam bladego pojęcia dlaczego, jednakże niekiedy udaje się przez ten ostatni program zmusić KMail do działania, gdy nie bardzo mu się działać chce. Niekiedy polega to na np. wykasowaniu ustawień dotychczasowych właśnie przez akonadiconsole i założenie ich w KMail do nowa.
Dodatkowo - KMail ma kreator ustawień, ale niekiedy ręczne ustawienia działają lepiej niż te z kreatora.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 12:14:06 PMNiby int.pl zaleca IMAP na 143, ale to raczej nie tu pies pogrzebany.
Czy masz zainstalowany sam KMail, czy coś jeszcze z KDEPIM? Prócz KMail można różne rzeczy w KDEPIM poustawiać przez akonadiconsole. Nie mam bladego pojęcia dlaczego, jednakże niekiedy udaje się przez ten ostatni program zmusić KMail do działania, gdy nie bardzo mu się działać chce. Niekiedy polega to na np. wykasowaniu ustawień dotychczasowych właśnie przez akonadiconsole i założenie ich w KMail do nowa.
Dodatkowo - KMail ma kreator ustawień, ale niekiedy ręczne ustawienia działają lepiej niż te z kreatora.
Właśnie wyczyściłem wszystko i będę raz jeszcze robił po pracy, więc przyjrzę się temu co mówisz o akonadiconsole.
Ręczne ustawienia robiłem, nic nie dały, ale może jest tu pies pogrzebany jak robiłem poraz pierwszy "z automatu", więc zobacze z tym akonadi...

Co do portu 143, tak sprawdzałem, tak samo - wysłac można, ale odebrać nie :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum