Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?  (Przeczytany 639 razy)

Offline WunderWungiel

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: 1
Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« dnia: Marzec 05, 2021, 07:37:31 am »
Witam!
Mam pytanie - czy da się jakoś podmienić domyślne menu start w LXQT/LXDE/Xfce (np. Whisker Menu) na mintMenu (to z Linuxa Mint) lub menu start z kde plasma?? Bo są one o wiele lepsze od domyślnych w LXQT/LXDE/Xfce.

Pozdrawiam  ;D

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1620
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2021, 12:06:32 pm »
Oczywiście że się da. Musisz kliknąć PPM na ikonę whiskermenu, i wybrać właściwości, i powinno Ci się wyświetlić takie oto okno



Następnie przechodzisz do przycisku panelu i klikasz na ikonę i wybierasz obrazek który chcesz mieć w menu.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline WunderWungiel

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: 1
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 05, 2021, 03:42:03 pm »
Ale ja chcę zupełnie inne Menu mieć. Dokładnie takie jak w Cinnamon/KDE

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1620
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2021, 04:21:07 pm »
Na xfce4 w whiskermenu mam taką ikonę.

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline LinGruby

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 132
  • Reputacja: 0
  • notoryczny brak weny ;)
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2021, 08:18:09 pm »
Ale ja chcę zupełnie inne Menu mieć. Dokładnie takie jak w Cinnamon/KDE

musiał byś pokombinować i dodać aktywator który by otwierał  to menu które chcesz, ale nie wiem czy byś sobie poradził dodaniem tego mintMenu nie mając go w systemie gdzieś...

Na xfce4 w whiskermenu mam taką ikonę.

[...]

Robert jemu nie chodzi o jakąś ikonę, On chce mieć inne menu zamiast tego co daje xfce...
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024  System:  arch-spectrwm  Kernel:  5.X.X.llX-1-lingruby x86_64 (64 bit gcc: 11.1.0)
Desktop: twm info: polybar wm: spectrwm 3.4.1  dm: lightdm  Distro: Arch Linux

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1620
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2021, 08:54:19 pm »
Robert jemu nie chodzi o jakąś ikonę, On chce mieć inne menu zamiast tego co daje xfce...
Teraz po dokładnym przeczytaniu wiem już o co chodzi pytającemu. ;) I obawiam się że nie ma możliwości aby menu przeznaczone dla KDE lub Cinnamon, działało pod Xfce.
Ale przecież whiskermenu daje spore możliwości, aby je skonfigurować pod siebie.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline WunderWungiel

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: 1
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2021, 01:52:54 pm »
Wiem, ale jednak wolę to z Cinnamon lub KDE. Jakoś tak bardziej mi przypadło do gustu  ;)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3050
  • Reputacja: 48
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 07, 2021, 02:29:26 pm »
Prosto - na pewno nie. "Menu" Cinnamona, to Gtk+ i bóg raczy wiedzieć czy w ogóle się da. Nie wiem, nie znam się.
Natomiast jeśli chodzi o KDE, czyli Kickoff, to jest on dostarczany wraz z paczką plasma-desktop i jest apletem KDE. Innymi słowy - prosto nie ma "łatwej" aplikacji Kickoff. Jeśli to w ogóle możliwe (nie wiem), to musiałbyś sobie zrobić forka plasma-desktop, "wyodrębnić" z niej kickoff i potem spróbować to jakoś zaimplementować. Oczywiście można pociągnąć paczkę plasma-desktop, ale o ile wiem, to w każdej dystrybucji ciągnie to tzw. minimalną instalkę KDE. Już prościej jest po prostu postawić KDE i jeśli masz problemy z wydajnością komputera, to ją odchudzić. Dojście do podobnego zapotrzebowania na zasoby, jak ma LXQt nie jest problemem.

Offline WunderWungiel

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: 1
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2021, 09:15:06 am »
Hm, nie wiedziałem że to takie trudne może być. Dam sobie spokój, zostanę na KDE.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3050
  • Reputacja: 48
Odp: Jak użyć mintMenu/KDE start menu w LXQT/LXDE/Xfce?
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 08, 2021, 10:12:39 am »
Na store.kde.org jest jeszcze stary kickoff: https://www.pling.com/p/1468103. To jednak znów aplet Plazmy. Mocno nie jestem przekonany, czy LXQt i to nawet z KWin jako menedżerem okien potrafi z tego skorzystać. Musiałbyś gdzieś doczytać, czy LXQt potrafi obsługiwać aplety/plazmoidy (binarne, tu qml) Plazmy.