Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?  (Przeczytany 1036 razy)

Offline os.y

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Reputacja: 0
Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« dnia: Styczeń 31, 2021, 07:06:01 pm »
Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa (fajnie spolszczony jest podstawowy zestaw programów)?
A jak spod Q4OSa z innych repozytoriów - bo jego standardowy zestaw jest bardzo ubogi ?
Jeśli ktoś wie to prosił bym o stosowne info.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3138
  • Reputacja: 51
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2021, 08:07:41 pm »
1. Dodać.
2. Ogólna zasada: nie mieszać repozytoriów różnych dystrybucji, chyba, że dokładnie się wie co się robi i dlaczego, a nadto wie jak zbudowane są paczki (na podstawie jakich zależności) w poszczególnych repozytoriach.

Offline os.y

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Reputacja: 0
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2021, 07:25:49 am »
2. ... znaczyć się nie bawić się w to ?
1. ale... (w odpowiedzi na pytanie do himalaisty: "dlaczego łazi po tych górach, włazi na te szczyty" pytający usłyszał : "bo one są")
więc, jak dodać ?
Pozdrawiam :)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3138
  • Reputacja: 51
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2021, 11:29:50 am »
1. Wyszukiwarka nie bodzie: https://wiki.dataspace.pl/baza-wiedzy/snippets/linux-debian/dodawanie-repozytorium-w-systemie-debian-9/ a to są absolutne podstawy używania systemu.
2. Wg mnie nie bawić się, chyba, że doskonale się wie co się robi i dlaczego. Można sobie zdestabilizować system. Co masz w Q4OS, czego nie ma w Sparky byś chciał to instalować?

Offline os.y

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Reputacja: 0
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2021, 12:18:42 pm »
TAK!... Sparky to dobra rzecz.
System z pasją tworzony i posiadająca wspaniałe wsparcie pasjonatów - choćby i Twojego.
Ale ... nie jest uzbrojony w TDE.

Nie wiem dlaczego ale żadne inne środowisko poza klasycznym windowsem mi nie leży. Stad i skończyłem na winXP z klasycznym środowiskiem a'la win98se na pulpicie wręcz "gardząc" 7ką i kolejnymi pulpitowymi wersjami.
Fakt, w sumie to już od dłuższego czasu Wam (i Tobie) zawracam głowę swymi pytaniami bo jakoś chciało by się wreszcie na linuxa na stałe przesiaść. A nie jest to takie proste od poczatku zmieniać przyzwyczajenia, uczyć sie obsługi linuxowych zamienników programów windosowych czy ich linuxowych wersji (wiele jednak różni się w obsłudze od tych windosowych).

Sparky ze środowiskiem xfc na zdobytym 32bit laptopie okazał się w obsłudze dość kłopotliwy - po trosze chyba z winy i laptopa. Teraz dopadłem dość mocny stacjonarny i nad nim sie pastwię próbując go osiodłać 64-bitowym systemem a ten dozbroić na wzór XPekowy w stosowne oprogramowanie. W sumie to w oparciu o programy windosowskie typu portable pod winem są wystarczajacym zamiennikiem dla windowsa, ale teraz chciało by się i ich pozbyc zastepując dedykowanymi linuxowi.

Troszkę zirytowałem poruszonym tematem i postawa ? Sorki.
Ani mi w głowie obrazać się na kogokolwiek na brak odpowiedzi na zadawane pytania.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1667
  • Reputacja: 12
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2021, 12:57:53 pm »
TAK!... Sparky to dobra rzecz.
System z pasją tworzony i posiadająca wspaniałe wsparcie pasjonatów - choćby i Twojego.
Ale ... nie jest uzbrojony w TDE.

Nie wiem dlaczego ale żadne inne środowisko poza klasycznym windowsem mi nie leży. Stad i skończyłem na winXP z klasycznym środowiskiem a'la win98se na pulpicie wręcz "gardząc" 7ką i kolejnymi pulpitowymi wersjami.
Co za problem, jeżeli tak kochasz wygląd Win to zainstaluj sobie Plasmę, i dodaj ten motyw
https://github.com/yeyushengfan258/WinXPconcept-kde
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3138
  • Reputacja: 51
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2021, 01:23:50 pm »
Sko
(...) nie jest uzbrojony w TDE. (...)
Kto szuka nie błądzi. Sparky jest oparte o Debiana (Stable bądź Testing), stąd w zasadzie dodanie niemal dowolnego tzw. 3rd party repozytorium, które jest przeznaczone dla Debiana w określonej wersji winno być bezpieczne i oprogramowanie instalowane z takich repozytoriów powinno pracować prawidłowo.
TDE dystrybuuje własne paczki, które dostępne są w wersjach:
- dla Stable: https://wiki.trinitydesktop.org/Preliminary_Stable_Builds
- dla Testing: https://wiki.trinitydesktop.org/Preliminary_Testing_Builds
Jeśli chcesz, to używaj tych, a nie sięgaj prawą ręką do lewej kieszeni.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1756
  • Reputacja: 6
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2021, 01:30:16 pm »
W Sparku nie trzeba dodawać ręcznie repozytoriów TDE aby zainstalować to środowisko.
APTus lub APTus AppCenter-> Desktop-> TDE.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline os.y

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Reputacja: 0
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 02, 2021, 02:24:43 pm »
Serdeczne wszystkim... DZIĘKI.
Można z tymi info spróbować pokombinować.

Pozdrawiam

Offline os.y

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Reputacja: 0
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2021, 04:36:14 pm »
I przyszła koza do woza.
Rzeczywiście : APTus -> Desktop -> TDE (jest ikonka Trinity)
Klik w ikonke [OK] i ... komunikat o zainstalowaniu powłoki z zaleceniem wylogowania się i powtórnego zalogowania.
Zabrakło tylko info, że w prawym górnym rogu ekranu, przy powtórnym logowaniu się, znajduje się rozwijane menu wyboru środowiska (pulpitu).
Oczywiscie identycznie postępujac udało sie odinstalować środowisko Xefa.

Ale teraz kolejne pytanie :
Jak ładnie, jednym kliknięciem, uruchomić procedurę spolonizowania środowiska Trinity bo te w Q4OSie już takie po instalacji i proceduze uaktualniania było.
Jeśli można prosic o podpowiedź i proszę.


Offline os.y

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Reputacja: 0
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 02, 2021, 06:11:37 pm »
Pliki Synaptic do polonizacji TDE znalazł po wpisaniu w jego wyszukiwarce "trinity pl pol polish"
Wydałem polecenie zainstaluj.
Niby się zainstalowały ale środowisko w dalszym ciągu obsługuje angielszczyzna.
I tu prosił bym o podpowiedź jak rozwiazać ten problem.

Problemik 2 to ...
zainstalowałem Seamonkey ale ta nie ma oryginalnych plików polonizujących.więc te wyciagnąłem z wersji windosowej.
Są to pliki : pl.aff i pl.dic - odpowiedniki plików en-US.aff i en-US.dic
Jak je przenieść / skopiować do katalogu media:/sda1/opt/seamonkey/dictionaries

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3138
  • Reputacja: 51
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 02, 2021, 09:34:13 pm »
Ogólna zasada - jeden wątek to jeden problem/pytanie.

Polonizacja - prawdopodobnie ściągnęło Ci paczki z l10n/l18n w nazwie. To są paczki polonizujące KDE3/TDE (konkretnie winna to być paczka tde-i18n-pl; to pl prawdopodobnie). Reszta: http://trinitydesktop.org/faq/configure.php#idm140487997863808
Ogólnie, to z podróż z TDE zacząłbym od lektury: http://trinitydesktop.org/faq/index.php

Seamonkey? Jak to zainstalowałeś? Rozszerzenia językowe: https://www.seamonkey-project.org/releases/#langpacks

Offline os.y

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Reputacja: 0
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2021, 08:06:49 am »
Ogólna zasada - jeden wątek to jeden problem/pytanie.
TAK - to dobra zasada jeśli problemy jakie się napotyka są jednostkowe i wie się jak je zdefiniować.
Proponuję utworzenie kącika TDE (Trinity) i pozycji zwykłego czatu by główny szeg FORUM z jego tresci wyłapywał ciekawe pytania i odpowiedzi i te kopiował do tematycznych katalogów.
Zysk - tacy jak ja nie zasmiecali by FORUM nadmiarowymi pytaniami, uwagami i wypowiedziami a takie szły bo czasie wykasowane w niepamieć.

Polonizacja TDE - od początku partycjonuję HDD i wgrywam SPARKY z korektą powłoki.

Ogólnie, to z podróż z TDE zacząłbym od lektury:Zacząłem sciagać, a ze wszystko po angielsku więc będzie trzeba wszystko przepuscic przez Google Translatora i z takim tescikiem zacząć sie mordować.

Seamonkey? Zwyczajnie, w Synapticu wpisałem Seamonkej, wyskoczyły chyba trzy pozycje więc pozycję browsera zaznaczyłem, kliknąłem Zainstaluj i spod tak zainstalowanego Seamonkey tamten wpis zrobiłem. A swoja drogo to troszkę podłe, ze tak dobra przeglądarka poddawana jest zabiegowi lokalizacji tylko przez dodatkowy plik (jeszcze nie wiem jak mi to pójdzie).

Offline os.y

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 65
  • Reputacja: 0
Odp: Jak spod Sparky korzystać z repozytorium Q4OSa ?
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 04, 2021, 05:28:29 pm »
Mimo powtórnej instalacji nIe udało mi się złamać sposobu na polinizację środowiska TDE pod Sparky, nie udało mi się złamać systemu spolonizowania SeaMonkey.
Temat zamknięty.