Porzućmy dywagacje na temat ceł, opłat przewozowych i innych "duperel", a skupmy się na cenie produktu, który w większości przypadków jest na rynku polskim. I jeśli nie można go nabyć wprost od producenta, który nie ma w kraju swojego przedstawicielstwa, to można ten produkt nabyć u jednego z operatorów komórkowych.
Ja się trochę przypatrzyłem nowinkom i wcale nie mogę potwierdzić informacji o tym, że ten sprzęt jest aż tak drogi. A te "nowalijki" to głównie mniej znane firmy chińskie, które zaczynają wkraczać na nasz rynek, jak choćby firma Realme. Poza tym, który ze smartfonów nie jest wyprodukowany w Chinach ? ...o sorry, mój LG G6, którego teraz można kupić za cirka 800zł, a jako uznany "flagowiec" podobno (bo nie wiem) kosztował 3300zł, to produkt koreański, ale czy na pewno ?
Masz "siłę nabywczą", to kupujesz taki jaki chcesz, nawet ten za pierdyliard zielonych, a jak nie masz, to Ci kaganiec zakładają i spłacasz w ratach, będąc uwiązanym do jednej z firm operatorów komórkowych ..bo przecież musisz wymienić starszy model na nowszy by być trendi, dźezi, a nawet hapi.
Mnie ceny nie szokują, bo skoro jest popyt, to znaczy, że jeszcze trochę grosza ludzie mają, ale jeśli wziąć i porównać parametry techniczne najnowszych i tych nieco starszych fonków, to wcale tak już różowo nie jest.