Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu  (Przeczytany 524 razy)

Offline manet

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Reputacja: -8
Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« dnia: Styczeń 05, 2021, 05:18:06 pm »
Od jakiegoś czasu w Manjaro grub-customizer gryzie się z czymś o nazwie grub, nie da się zainstalować customizera, konflikt zależności.
Próbowałem porzeźbić ręcznie gruba, tak aby uruchamiał mi system w natywnej ekranu czyli w 1920x1080, zmieniając z AUTO na 1920x1080.
I nic, po update-grub nadal startuje dziwnie.
Log xorg mówi, że najpierw uruchamia mi się 1024x768x60 a potem 1920x1080, niby ok ale wyświetla mi cały czas menu rozruchowe w 1024x768.
Mam na dysku Win8.1 oraz Manjaro z Xfce, oba w GPT w UEFI.
Od grudniowej aktualizacji czyli od przejścia z jaja 5.8 na 5.9 znowu cuda się dzieją, gryby nie chce działać w UEFI z CSM a działał, i gdy działał z CSM to bez problemu odpalał menu rozruchowe w 1920x1080. Gdy wyłączę CSM to startuje mi sam Windows, tak jakby grubego i Linuxa nie było.
Nie wiem co z tym fantem zrobić.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2021, 08:01:17 am wysłana przez manet »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2809
  • Reputacja: 46
Odp: Dziwne przełącanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2021, 07:36:03 pm »
To "coś", czyli GRUB jest prawie niezbędne by system w ogóle wystartował. Grub-customizer to tylko narzędzie GUI do dobrania się do jego ustawień. Jeśli nie będzie dostosowane do aktualnej wersji GRUB, to będziesz miał obserwowalne efekty. Aktualna wersja w Archu, którą pewnie Manjaro zdziabało, to 5.1.0-2 i winna prawidłowo chodzić z aktualną wersją GRUB, czyli 2:2.04-8. Sprawdź wersje jakie masz w systemie, sprawdź pliki typu pacnew. Ewentualnie przebuduj GRUB.

Offline manet

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Reputacja: -8
Odp: Dziwne przełącanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2021, 08:51:39 am »
Wydali nową aktualizację 3 stycznia, postawię ten system i zobaczę czy w nim to samo będzie się działo. Co do Manjaro to tak, pewnie znowu coś zdziobali, po aktualizacji z 5.8 na 5.9 wiatrak huczy mi w laptopie, to nie ten sam system, na dodatek jest jakiś dziwnie zamulony. Pora na Archa się szykować.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2809
  • Reputacja: 46
Odp: Dziwne przełącanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2021, 10:44:46 am »
Po co masz stawiać od nowa system, skoro możesz go po prostu zaktualizować.
Aha, zauważyłem coś:
Cytuj
Log xorg mówi, że najpierw uruchamia mi się 1024x768x60 a potem 1920x1080, niby ok ale wyświetla mi cały czas menu rozruchowe w 1024x768.
Prawdopodobnie pomoże tzw. early KMS start - zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel_mode_setting#Early_KMS_start. Po zrobieniu tego, co na wiki, z chwilą "wstawania" systemu winien się on uruchamiać w natywnej (zwykle najwyższej, automatycznie rozpoznawalnej) rozdzielczości.

Offline manet

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Reputacja: -8
Odp: Dziwne przełącanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 07, 2021, 08:01:01 am »
Mam już najnowszy system, nadal ten sam problem z customizerem gruba:

[pc@book ~]$ sudo pacman -S grub-customizer
[sudo] hasło użytkownika pc:
rozwiązywanie zależności…
szukanie sprzecznych pakietów...
:: grub-customizer konfliktuje z grub. Usunąć grub? [t/N] n
błąd:  odkryto nierozwiązywalne konflikty pakietów
błąd:  nie udało się przygotować transakcji (konfliktujące zależności)
:: grub-customizer i grub są w konflikcie
[pc@book ~]$

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2809
  • Reputacja: 46
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 07, 2021, 08:39:59 am »
Zdaje się, że w Manjaro w istocie problem istnieje. Zob.: https://forum.manjaro.org/t/grub-conflicts-with-grub-customizer/43917/

PS: Jeśli instalujesz z pomocą pacmana jakąkolwiek paczkę, to przełącznik "-Syu", a nie "-S"; pacman nie wspiera częściowej aktualizacji.
PS2: Nt. sposobu zadbania o natywną rozdzielczość przy starcie, masz wyżej.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1502
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 07, 2021, 02:58:16 pm »
Istnieje jeszcze inne rozwiązanie tej sytuacji. Po prostu wejdź tutaj
https://archlinux.org/packages/core/x86_64/grub/
pobierz paczkę GRUB-ego, i zainstaluj ją. Bo z tego co widzę to archowa paczka grub nie konfliktuje z grub-customizer.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2809
  • Reputacja: 46
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 07, 2021, 04:04:23 pm »
Robert, no m.in. tak sugerują w tym linku, ale też w Manjaro jest jakiś grub-vanila itp. Hunołs o co kaman i dlaczego w repo Manjaro jest paczka grub-customizer, która ma konflikt z grub.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1502
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 07, 2021, 06:04:52 pm »
Paweł, moim zdaniem to Manjaro już dawno "zeszło na psy", a ta sytuacja to potwierdza.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline manet

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Reputacja: -8
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2021, 04:31:57 pm »
Jest dokładnie tak jak mówi poprzednik, Manjaro stało się nieużywalne na dłuższą metę. Pierwsza poważna awaria to marzec 2020, druga sierpień 2020, trzecia chyba we wrześniu przy przesiadce na kernel 5.8 a teraz kolejna przy przesiadce na 5.9. W Manjaro bywało mi tak, że po każdej większej aktualizacji strach było odpalać kompa, aby nie zobaczyć GRUB RESCUE MODE. Wróciłem na chwilę do Ubuntu, na chwilę znaczy do czasu znalezienia jakiejś stabilniejszej edycji opartej na Arch'u albo nauki Arch'a.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2809
  • Reputacja: 46
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2021, 04:54:41 pm »
OT:
(CUT) Wróciłem na chwilę do Ubuntu, na chwilę znaczy do czasu znalezienia jakiejś stabilniejszej edycji opartej na Arch'u albo nauki Arch'a.
Jeśli straszna Ci instalacja Archa, to:
1. AnarchyOS - to w zasadzie instalator (wywodzący się o ile pamiętam jeszcze z tego, który do 2012 istniał w Archu) Archa,
2. EndeavourOS - praktycznie instalator Archa z bardzo niewielkim swoim repozytorium i kilkoma tam apkami
3. Garuda Linux - jw. z pewnymi dodatkami
4. ArcoLinux - nie pamiętam co tu w repo i jak z dodatkami
5. Archman - tu w zasadzie jak mniej więcej w 2-3, ale ISO z interesującym Cię środowiskiem może być lekko przeterminowane i po instalacji/podczas jej będzie się pobierać sporo aktualizacji.
Zob. też: https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch-based_distributions#Active
Te 1-5 oferują możliwość wyboru różnych środowisk (niekiedy na poziomie ISO, niekiedy podczas instalacji), dlatego je wybrałem.
Moja opinia jest taka, że im mniej ingerująca w Archa dystrybucja - tym lepiej. Im mniej tych apek w repozytorium danej - tym lepiej.

Offline manet

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Reputacja: -8
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 13, 2021, 08:38:55 am »
Instalacja Arch'a według ich wiki jest pokręcona. Aż dziwne że jak dotąd nikt a nikt nic z tym jeszcze nie zrobił.
Powinno wyglądać to tak:

1. odpalamy ISO
2. zgłasza się terminal
3. ustawiamy klawiaturę, czas, strefę
4. ręcznie zapodajemy ftp z którego chcemy pobierać pakiety
5. pobieramy np. Gparted-Life
6. odpalamy Gparted, tam w GUI sobie graficznie ustawiamy i montujemy wszystkie partycje
7. z automatu jest to zapisane
8. instalujemy base base-devel
(i tu w wiki są krzaki, mało pisze się o dodaniu do base i base-devel takowych jak grub czy choćby jakieś DE)

Instalacja Archa podzielona jest na jakieś dziwne tematy bo po instalacji base i base-devel i tak nie ma jeszcze systemu, gruba i masy innych łącznie ze sterownikami sieci, grafiki itp. itd.

Próbowałem zainstalować wczoraj Archa i poległem na informacji: nie znaleziono partycji dla Gruba, a przecież stworzyłem vfat 512MB i podpiąłem boot/efi
Linia poleceń powiedziała: wymagana jest partycja Ext2.

I na tym skończyła sie próba instalacji, jakie Ext2 dla Gruba?
Przecież drugą partycją była Ext4, miał to zamontowane i nie znalazł?

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1502
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 13, 2021, 01:10:39 pm »
Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie instalacja Arch-a przez anarchyinstaller
https://anarchyinstaller.org/
który to poprowadzi Cię za rączkę podczas całego procesu instalacji. Tylko musisz dokładnie czytać co do Ciebie pisze instalator, i najważniejsze, gdy dojdziesz do pozycji zainstaluj dodatkowe oprogramowanie to wybierz anuluj, ponieważ zdarza się dosyć często że instalator może zrobić fikołka podczas instalacji owego dodatkowego oprogramowania. Ale przecież głównym zadaniem jest postawienie Arch-a, a paczki które będziesz potrzebował możesz zawsze zainstalować już po instalacji.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline manet

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Reputacja: -8
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 14, 2021, 11:58:18 am »
Chodzi o obsługę modemu, kilka razy stawiałem Archa na siłę i mi się jakoś udało, niestety, niewiem co dokładnie wrzucić przy instalacji aby widział mi modem (e3372 hilink z webui) po instalacji. Właśnie brak internetu powoduje wtedy, że niczego innego nie zainstaluję.
Na chwilę obecną testuję też tego GarudaLinux, jest na jajku 6.0 już, szukam problemów występujących w Manjaro i nie znalazłem. Wszystko to co wykrzaczyło się w Manjaro w Garuda działa bez problemu. Po tym wszystkim wyciągam jeden wniosek, to nie wina Archa i najnowszych paczek i wielu aktualizacji że wszystko się wali po aktualizacjach, jest to wina wydawców Manjaro. Trochę poczytałem i nikt a nikt nie poleca Manjaro na dłuższą metę, sądziłem wcześniej że to wina użytkowników systemu, wszak wielu narzeka na wszystko nie umiejąc obsłużyć tego, co ma.
W Garuda wnerwia mnie tylko kilka rzeczy ale to wpisy do innych postów.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1502
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Dziwne przełączanie się rozdzielczości podczas startu systemu
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2021, 01:12:06 pm »
Chodzi o obsługę modemu, kilka razy stawiałem Archa na siłę i mi się jakoś udało, niestety, niewiem co dokładnie wrzucić przy instalacji aby widział mi modem (e3372 hilink z webui) po instalacji.
To może zbudowanie tego i zainstalowanie rozwiąże Twój problem
https://aur.archlinux.org/packages/huawei-e3372h-udev/
EDIT.
Ten PKGBUILD jest nieaktualny.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2021, 01:21:41 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110