Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: drukarka brother hl1110e  (Przeczytany 640 razy)

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 12, 2020, 11:24:15 am »
ok czyli co konkretnie mam wpisać w terminalu jeżeli plik mam zaciągnięty do katalogu pobrane?

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 12, 2020, 11:38:44 am »
chyba,że chodzi o to bym rozpakował archiwum w lokalizacji coś jak rara w win?

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2804
  • Reputacja: 46
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2020, 11:44:58 am »
Po stawie płyta i kaczka się nazywa. No kurcze, rozumiem, że można pomagać, ba, nawet w miarę możliwości trzeba, ale uczyć absolutnych podstaw, to już z deka przesada.
Masz wykonać to samo polecenie, które poprzednio pokazałeś, ale w tym katalogu, w którym masz plik ("pobrane").

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 12, 2020, 01:38:12 pm »
Tak w tym przypadku trzeba od podstaw absolutnych...

Online lami07

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 522
  • Reputacja: 6
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 12, 2020, 01:50:12 pm »
W takim razie zacznij od lektury
https://pl.m.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Podstawowe_polecenia
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 12, 2020, 07:22:50 pm »
Dojechałem dotąd i coś chyba zle zrobilem...

Will you specify the Device URI? [Y/n] ->y


0: socket
1: cups-brf:/
2: beh
3: https
4: lpd
5: http
6: ipps
7: hp
8: ipp
9: smb
10: hpfax
11 (I): Specify IP address.
12 (A): Auto. (usb://dev/usblp0)

select the number of destination Device URI. ->12

lpadmin -p HL1110 -v usb://dev/usblp0 -E
Test Print? [y/N] ->y
a już prawie miałem to  :)

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 12, 2020, 07:25:44 pm »
For USB Users: Choose N(No)
 For Network Users: Choose Y(Yes) and DeviceURI number.
 z tego wnioskuje, że jak chciałem przez usb podłączyć drukarkę to powinienem wybrać No? a co teraz jak wybrałem Yes? chyba jestem teraz w lesie ciemnym....

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2804
  • Reputacja: 46
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 12, 2020, 09:00:00 pm »
z tego wnioskuje, że jak chciałem przez usb podłączyć drukarkę to powinienem wybrać No?
"No" to po polsku "nie". Resztę już sam musisz sobie dopowiedzieć. Jeśli nie znasz angielskiego, to google translator ostatnio w tłumaczeniu ENG->PL całkiem niezły jest.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2020, 09:02:23 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 13, 2020, 09:40:46 am »
Nie o to mi chodziło
For USB Users: Choose N(No)  wywnioskowałem z tego,że dla podłączenia usb to wtedy wybieram opcję No jak widać obok for usb to wtedy No

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 13, 2020, 09:41:29 am »
i jeszcze jedno pytanie, czy w takim razie wszystko dobrze skonfigurowałem?

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2804
  • Reputacja: 46
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 13, 2020, 09:54:08 am »
Tego nie wie nikt. Wypróbuj czy i jak działa. Jeśli zadziała (pamiętaj, że musisz mieć podniesioną usługę CUPS, a nie wiem czy jest ona podnoszona automatycznie w Sparky), to masz odpowiedź na pytanie. Jeśli nie - to trzeba będzie przeanalizować co i jak.
Aha, sprawdź sobie jeszcze jak to wygląda w CUPS. W dowolną przeglądarkę webową wpisz:
localhost:631i przeglądnij jak to tu wygląda, czy masz dodaną drukarkę, czy jest ona odpowiednio ustawiona, ba, nawet czy ma dobrze ustawiony rozmiar papieru (u mnie Brother zawsze ustawiał papier jako 'letter' i trzeba było przestawić na A4, by to działało poprawnie).

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 13, 2020, 10:31:42 am »
Czyli jeszcze trochę zabawy z tym będzie. Szkoda że nie jest to wszystko tak dograne jak w mincie... Tam to trwa 5minut. No nic będzie trzeba to sprawdzić. Dzięki za wszelkie nakierowania na poprawne wykonanie !

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2804
  • Reputacja: 46
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 13, 2020, 10:46:09 am »
Nie, ta moja informacja to tylko "na wszelki wypadek". Nie mam systemu, gdzie ten skrypt działa, zatem nie wiem, czy on dodaje już i konfiguruje wszystko jak trzeba. Sprawdzenie to dosłownie chwila.

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 13, 2020, 11:34:07 am »
Ok. Gdy będzie czas sprawdzę drukarkę i opiszę co z nią wyszło

Offline sparky

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 54
  • Reputacja: 0
Odp: drukarka brother hl1110e
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 13, 2020, 02:57:40 pm »
DRUKARKA ZADZIAŁAŁA.WSZYSTKIM BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC