Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Mam kopie dysku ... ?  (Przeczytany 123 razy)

Offline kejrolek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: +0/-0
Mam kopie dysku ... ?
« dnia: Listopad 06, 2020, 06:19:40 pm »
Cześć, zauważyłem że w lokalizacji media/karolpurgal/ mam dysk o woluminie "Nowy", ale jak wpisuję cd Nowy to mam taki output: "bash: cd: Nowy: Brak dostępu", a jak użyję komendy "ls" to mam na niebiesko mój dysk Nowy i Nowy1 wyróżnioną czcionką. Na dysku Nowy1 jest to samo co na Nowy ale w eksploratorze mam Nowy a nie Nowy1 i mam pełny dostęp do niego. Oco chodzi? Czy ktoś mi wytłumaczy?  :P

Offline Piotr_1988

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Reputacja: +8/-1
Odp: Mam kopie dysku ... ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2020, 10:49:08 pm »
Trochę to pokręcone z opisu... :o Wchodziłeś z uprawnieniami administratora?
sudo -sWpisz hasło. Zobacz, czy teraz wejdziesz.
Fedora 33

Offline kejrolek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Mam kopie dysku ... ?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2020, 11:01:57 pm »
Nowy jest pusty a jego zawartość jest na Nowy1 WTF. A jak mam zamontowaćt ą partycję jako read-write?

Offline Armalat

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 50
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Mam kopie dysku ... ?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 07, 2020, 11:10:42 am »
Mi wygląda na to, że "Nowy", to partycja rozszerzona, i na niej jest utworzona partycja "Nowy1". Jeśli chodzi o zamontowanie, to może trzeba zmienić sobie uprawnienia?

Offline kejrolek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Mam kopie dysku ... ?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2020, 01:19:56 pm »
a jak mam zmienić sobie uprawnienia?

Offline Piotr_1988

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Reputacja: +8/-1
Odp: Mam kopie dysku ... ?
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 07, 2020, 02:32:32 pm »
a jak mam zmienić sobie uprawnienia?
Napisałem Ci powyżej.
Fedora 33

Offline kejrolek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Mam kopie dysku ... ?
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 07, 2020, 03:48:52 pm »
a jak mam zmienić sobie uprawnienia?
Napisałem Ci powyżej.

Ehh nie mogłem nic tam edytować, bo źle wyłączałem komputer (Długie wciśnięcie power button) i Windows 10 nie zamykał dysków więc linux nie mógł ich poprawnie zamontować i dlatego tak XD. Ale dziękuję że chciałeś mi pomuc  ;)

Offline kejrolek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Mam kopie dysku ... ?
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2020, 03:56:05 pm »
Skoro problem rozwiązany, zamykam ten wątek.  :)
Życzę miłego dnia lub kolorowych snów bo nie wiem kiedy to przeczytasz xD