Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Sterownik karty sieciowej

Zaczęty przez exelpoland, Październik 17, 2020, 06:41:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

exelpoland

Witam
Jest to mój pierwszy wpis na forum  :D
Odgrzebując stary komputer postanowiłem pobawić się i wgrałem na niego linuxa mint 20 cinammon. Przy próbie wejścia na przeglądarkę zauważyłem ,że nie wykrywa mi sieci (kabel sprawny).Po przeszukaniu internetu dowiedziałem się że nie mam  sterownika do karty sieciowej, choć nie jestem pewien (model RTL-8110SC/8169SC)
Sterownik pobrałem ale niestety nie udało mi się go zainstalować.
Ktoś wytłumaczy mi jak zainstalować ten sterownik?

tomaszek

Witam podłączam się z pytaniem, bo chyba tutaj poruszono zbliżony problem do mojego. Otóż, starsza osoba w mojej rodzinie ma HP Paviliona starszego z Windows 7, który strasznie był powolny. Więc wgrałem lżejszego Minta Xfce. Tu pojawił się problem, otóż Mint nie wykrywa sieci wifi. Z tego co zauważyłem to są w laptopie dwa urządzenia "network".
1. BCM4312 802.11b/g LP-PHY Broadcom Inc. and subsidiaries
2. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller Realtek

po zainstalowaniu aktualizacji (połączyłem się poprzez smartfona - Tethering USB) i w Menadżerze sterowników znalazło mi sterownik broadcom-sta-dkms jednak po zastosowaniu zmiany nic to nie dało. Dalej Mint nie znajduje sieci Wifi, chociaż oprócz wifi w moim domu, pozostałe komputery wykrywają nawet sieci innych sąsiadów z bloku. Co zrobić by pomóc starszej osobie? Jeżeli to kwestia wgrania sterownika od Realtek to jak to zrobić dla takiego jak ja laika pytam?

Proszę o pomoc.

linux4ever

Cytat: tomaszek w Marzec 02, 2025, 07:10:44 PMWitam podłączam się z pytaniem, bo chyba tutaj poruszono zbliżony problem do mojego. Otóż, starsza osoba w mojej rodzinie ma HP Paviliona starszego z Windows 7, który strasznie był powolny. Więc wgrałem lżejszego Minta Xfce. Tu pojawił się problem, otóż Mint nie wykrywa sieci wifi. Z tego co zauważyłem to są w laptopie dwa urządzenia "network".
1. BCM4312 802.11b/g LP-PHY Broadcom Inc. and subsidiaries
2. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller Realtek

po zainstalowaniu aktualizacji (połączyłem się poprzez smartfona - Tethering USB) i w Menadżerze sterowników znalazło mi sterownik broadcom-sta-dkms jednak po zastosowaniu zmiany nic to nie dało. Dalej Mint nie znajduje sieci Wifi, chociaż oprócz wifi w moim domu, pozostałe komputery wykrywają nawet sieci innych sąsiadów z bloku. Co zrobić by pomóc starszej osobie? Jeżeli to kwestia wgrania sterownika od Realtek to jak to zrobić dla takiego jak ja laika pytam?

Proszę o pomoc.

Realtek to do obsługi sieci lan nie do wifi do wifi masz broadcom.

Musisz w ustawieniach linuksa przełączyć tylko na wifi jeśli lan coś siecze.

I pokaż w terminalu przez dmsg i inxi jakie są aktualnie użyte sterowniki.

Oba programy zainstalujesz przez apt i potrzebujesz do tego sieci komórkowej skoro wifi nie działa.

Możesz też zobaczyć czy wifi jest włączone w biosie w sensie ta karta.

I jakie ma tryby bo być może nie wspiera nowego trybu wifi.

Sygnał wifi dzieli się na b/g/n przy czym b to na stare karty czy chipsety ma najmniejszą prędkość sygnału w sensie bodajże 50 Mps,szybsze jest g najszybsze jest n 100Mps.

Zmień tryby w routerze i zobacz.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

A jakaś inna dystrybucja nie byłaby lepsza? Ja na przykład ,,przypiąłem się" do MX Linux, bo jak zainstalowałem na swoim starym laptopie (Acer Extensa), to wszystko ruszyło tak jakby ten system był dedykowany do tego sprzętu. Inaczej w ogóle bym sobie głowy nie zawracał. Takie rzeczy jak sieć powinny działać ,,z pudełka".

melis

Wklej wynik polecenia wklepanego w konsoli inxi -b Mint zawiera pakiet inxi. Co do Mx to jak najbardziej polecam. Nie dość, że to ładnie gna na jedno, dwu rdzeniowcach, jest proste w obsłudze, stabilne - Mint potrafi fochy stroić w różnych momentach - i w razie problemów zapewnia naprawdę dobre wsparcie. sterowniki wszystkie winny być dostępne od razu. Upewnij się jednak, że karta faktycznie w ogóle jest włączona, bo oprócz samego bios, dodatkowo może trzeba ją aktywować z klawiatury.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum