Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Jaki linux do laptopa  (Przeczytany 6490 razy)

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1713
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2014, 02:53:23 pm »
Sparawdż czy masz ustawiony język polski dla całego systemu: Centrum sterowania-> languages (lub locales). Jest tam opcja dla języka, który trzeba dodać jako domyślny. Po tej operacji trzeba się wylogować i zalogować ponownie.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2014, 02:53:23 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2014, 07:36:17 pm »
Sprawdziłem. Jest język polski domyślnie dla systemu. Wyczytałem w necie, że trzeba śaciągnąć taki plik pl.xpi. Ściągnąłem, ale nie wiem co z nim zrobić ani w czym go otworzyć.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2014, 07:36:17 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1713
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 01, 2014, 08:44:10 pm »
W Thunderbird-> Dodatki (addons)-> Języki (locales) sprawdź czy język polski tam widnieje i czy jest aktywny.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2014, 08:44:10 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 01, 2014, 08:58:41 pm »
W addons nie ma u mnie czegoś takiego jak locales.

Są zakładki Get Add-ons, Extensions, Apperance i Plugins. W żadnej w tych zakładek nie ma nic o języku.

W Get Add-ons jest wyszukiwarka i wskazałem tam mu ten plik pl.xpi co wcześniej ściągnąłem ale wyskoczyło, że plik nie jest kompatybilny z tą wresją Thunderbirda.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2014, 08:58:41 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1713
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 01, 2014, 10:43:43 pm »
Ściągnąłeś zły plik, musisz pobrać plik 'pl.xpi' dla Thunderbird 17:

releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/17.0.8/linux-x86_64/xpi/
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2014, 10:43:43 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 02, 2014, 08:56:59 am »
Ściągnąłem ten plik i rozpakowałem. W środku jest sporo folderów i plików. Co mam z tym zrobić? Gdzieś to trzeba skopiować?
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 08:56:59 am wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1713
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 02, 2014, 01:29:50 pm »
Nie musisz nic rozpakowywać.

Odpal Thunderbird, idź do dodatków Addons, obok szukajki kliknij w ikonę narzędziową i wybierz Install addon from file -> wybierz pobrany plik językowy 'pl.xpi'

Po restarcie Thunderbird będzie działał w języku polskim.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 01:29:50 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 02, 2014, 02:29:30 pm »
Zrobiłem tak. Nie zadziałało. Po wskazaniu pliku wyskakuje że nie może zainstalować bo plik wydaje się "corrupt". Pościągałem inne pliki do innych wersii thunderbirda ale wyskakuje to samo.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 02:29:30 pm wysłana przez 879 »

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 02, 2014, 02:30:15 pm »
Wersję thunderbirda mam dokładnie 17.0.11
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 02:30:15 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1713
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 02, 2014, 02:37:29 pm »
A jaką wersję OpenMandriva zainstalowałeś ? i586 czy x86_64?
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 02:37:29 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 02, 2014, 05:15:51 pm »
Openmandriva mam wersję i586. Ale ściągnąłem pliki językowe dla tego i tego i w obydwu przypadkach to samo.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 05:15:51 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1713
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 02, 2014, 06:39:20 pm »
To jakiś absurd, ale cuda się zdarzają.

W takim wypadku proponuję Ci odinstalowanie Thunderbird-a i wciepniecie go ręcznie:

1. Pobierz i rozpakuj najnowszą paczkę 24.2.0 w wersji polskiej; plik pl.xpi nie będzie potrzebny:

http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/24.2.0/linux-i686/pl/

2. Skopiuj plik mandriva-thunderbird.desktop z folderu /usr/share/applications/ do katalogu domowego.

3. Odinstaluj Thunderbird za pomocą Install & Remove Software.

4. Usuń ukryty folder .thunderbird z katalogu domowego. Jeśli miałeś jakieś ważna wiadomości to je skopiuj; wszystkie ustawienia poczty zostaną usunięte.

5. Skopiuj rozpakowany folder 'thunderbird' (ten który pobrałeś) do folderu /usr/lib/ (jako administrator).

6. Utwórz dowiązanie symboliczne pliku egzekucyjnego (jako admin):

Code:

ln -s /usr/lib/thunderbird/thunderbird /usr/bin


7. Wyedytuj skopiowany plik mandriva-thunderbird.desktop i zapisz go jako thunderbird.desktop przenosząc/kopiując go do folderu /usr/share/applications/

« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 06:39:20 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 02, 2014, 07:24:26 pm »
Utknąłem na piątym punkcie. Nie wiem jak liguje się jako administraror. Jak próbuję skopiować teraz to nie chce mi kopiować do folderu lib. A to z punktu 6 będzie trzeba wpisać w konsoli tak?
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 07:24:26 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1713
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 02, 2014, 07:28:41 pm »
W konsoli tekstowej wpisz 'su' i podaj hasło root (administaratora) lub wybierz z menu Terminal użytkownika root.

Aby skopiować pliki jako root użyj menadżera plików Midnight Commander, który uruchomisz poleceniem 'mc'
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 07:28:41 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 02, 2014, 08:05:17 pm »
Dzięki:-) Jesteś wielki. Zadziałało. W końcu mam Thunderbirda po polsku.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2014, 08:05:17 pm wysłana przez 879 »