Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: antix instalacja Stacer  (Przeczytany 462 razy)

Offline marek111

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
antix instalacja Stacer
« dnia: Wrzesień 27, 2020, 08:07:15 pm »
Proszę o pomoc w instalacji tematowego programu . Próbwowałem zgodnie z instrukcją na stronie producenta ale nie udało się .
sudo add-apt-repository ppa:oguzhaninan/stacer
sudo apt-get update
sudo apt-get install stacer

$ sudo add-apt-repository ppa:oguzhaninan/stacer
sudo: add-apt-repository: nie znaleziono polecenia

$ sudo apt-get install stacer
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu stacer

Offline Fibogacci

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 194
  • Reputacja: +5/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2020, 10:55:49 pm »
Proponowałbym nie dodawać do repozytorium, można to zrobić także w inny sposób.

1. Można po prostu użyć pliku AppImage (program uruchomi się z pliku bez instalowania na większości dystrybucji).

Do pobrania tutaj na stronie:
https://github.com/oguzhaninan/Stacer/releases

2. Można pobrać plik .deb czyli: stacer_1.1.0_amd64.deb (także w tym linku powyżej)

I zainstalować albo programem (jeśli masz go w antiX zainstalowany, nie pamiętam czy jest on domyślnie od razu) Instalator pakietów GDebi (klikając prawym przyciskiem myszy na pliku w menedżerze plików), albo w terminalu poleceniem:

A.

$ sudo apt install /sciezka/do/pobranego/pliku/stacer_1.1.0_amd64.deb

lub poleceniami

B.

$ sudo dpkg -i /sciezka/do/pobranego/pliku/stacer_1.1.0_amd64.deb
$ sudo apt-get install -f

(to drugie polecenie ' sudo apt-get install -f' pozwala dodatkowo na sprawdzenie i naprawienie, jeśli istnieją jakieś problemy z pakietami/zależnościami)

Ja uruchamiałem zazwyczaj Stacer korzystając z AppImage.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2020, 11:03:19 pm wysłana przez Fibogacci »

Offline marek111

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2020, 10:31:37 am »
Bardzo dziękuje :) za profesjonalne podejście . Zadziałało :  $ sudo apt install /sciezka/do/pobranego/pliku/stacer_1.1.0_amd64.deb . Niestety program po instalacji nie uruchamia się . A uruchomienie AppImage generuje komunikat : " Proszę wybrać program z listy " . Tu zapewne chodzi o program który uruchomi obraz , ale nie wiem jaki wybrać .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2020, 10:46:47 am wysłana przez marek111 »

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 639
  • Reputacja: +1/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2020, 11:53:13 am »
To może spróbuj inaczej.
Stacer'a którego pobrałeś w wersji 1.1.0_amd64.deb usuń, a następnie pobierz najnowszą wersję tego programu z pkgs, czyli
stąd
https://debian.pkgs.org/sid/debian-main-amd64/stacer_1.1.0-3_amd64.deb.html
odszukaj Download, a w tej sekcji Binary Package, zaznacz znajdujący się tam adres http i otwórz go w nowym oknie przeglądarki.
Powinno Ci się ukazać pole do pobrania tego pakietu.
Pobierz pakiet i zainstaluj go za pomocą Gdebi.

Ja tak zrobiłem i mam najnowszą wersję tego programu, który pracuje pod MX-19.2 bez problemu.

Offline Fibogacci

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 194
  • Reputacja: +5/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2020, 12:21:53 pm »
Bardzo dziękuje :) za profesjonalne podejście . Zadziałało :  $ sudo apt install /sciezka/do/pobranego/pliku/stacer_1.1.0_amd64.deb . Niestety program po instalacji nie uruchamia się . A uruchomienie AppImage generuje komunikat : " Proszę wybrać program z listy " . Tu zapewne chodzi o program który uruchomi obraz , ale nie wiem jaki wybrać .

Plikowi AppImage trzeba najpierw nadać prawa uruchamiania (AppImage to samodzielny plik wykonywalny, nie uruchamia się go w jakimś osobnym programie - to tak jak w Windows programy typu Portable uruchamiane bez instalacji w systemie). Możesz to zrobić albo w menedżerze plików, klikając prawym przyciskiem na pliku, wybrać Właściwości i poszukać karty Uprawnienia lub jakoś podobnie (nie pamiętam, jak tam jest teraz w antiX) i zaznaczyć opcję Uruchamianie.

Lub też w terminalu poleceniem:

$ chmod +x nazwaplikudouruchomienia

(jeśli jesteś w katalogu, w którym jest plik)

lub podając pełną ścieżkę do pliku

$ chmod +x /sciezka/do/pliku/nazwaplikudouruchomienia

Takie nadanie praw do uruchomienia przyznaje się plikom AppImage, ale także na przykład plikom różnych skryptów np. skryptom Bash (z rozszerzeniem .sh) uruchamianym w terminalu. Warto zapamiętać, taka wiedza może się przydać na przyszłość.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2020, 12:28:24 pm wysłana przez Fibogacci »

Offline marek111

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2020, 11:19:50 am »
Na początku chciałem wszystkim podziękować za zaangażowanie  :-*

Co do AppImage to tak próbowałem z uprawnieniami ale program dalej się nie uruchamia .
Próba zainstalowania stacer_1.1.0-3_amd64.deb.html kończy się komunikatem i ty wrzucam link do zrzutu ekranu :

https://photos.app.goo.gl/ibLk3YeEXzSurYHg9

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1712
  • Reputacja: +1/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2020, 11:34:45 am »
Pobrałeś paczkę dla amd64. Czy twój system jest 32 bitowy i386?
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2550
  • Reputacja: +35/-8
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2020, 01:25:56 pm »
Co to znaczy, że appimage się nie uruchamia? Co w konsoli wyskakuje? Jeśli sugestia Pawła jest prawidłowa, to appimage z podanej wcześniej strony też jest dla 64bitowego systemu.
Możesz jeszcze spróbować po prostu zbudować paczkę ze źródeł. Tutorial tu: https://github.com/oguzhaninan/Stacer

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1451
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 29, 2020, 02:01:17 pm »
A po kiego Ci Stacer? zainstaluj BleachBit, jest o wiele lepszy od wspominanego wyżej programu. I co najważniejsze, jest w repo.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline marek111

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2020, 11:22:29 am »
Pobrałeś paczkę dla amd64. Czy twój system jest 32 bitowy i386?
Z tego co widzę to są tylko wersję 64bit. Ale zostawmy to spróbuje BleachBit jeśli to nie zadziała to się odezwę o dalszą pomoc , na razie gorąco dziękuje za wsparcie .

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2550
  • Reputacja: +35/-8
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 30, 2020, 11:44:21 am »
Na sf.net masz ostatnią wersję 32bitową bodaj dla 1.0.6

Offline Fibogacci

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 194
  • Reputacja: +5/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 30, 2020, 01:21:48 pm »
Pobrałeś paczkę dla amd64. Czy twój system jest 32 bitowy i386?
Z tego co widzę to są tylko wersję 64bit. Ale zostawmy to spróbuje BleachBit jeśli to nie zadziała to się odezwę o dalszą pomoc , na razie gorąco dziękuje za wsparcie .

Nie wiem, jaki masz cel w instalacji Stacera (czy tylko usunięcie plików), ale jeśli dobrze mi się wydaje BleachBit służy tylko/głównie do oczyszczania/usuwania plików.

Stacer to jednak monitor/kombajn i ma znacznie więcej funkcji niż BleachBit. Chyba, że BleachBit się rozwinął ostatnio (edit: ale teraz zainstalowałem i jednak nie, tylko usuwanie plików i czyszczenie zasobów).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2020, 01:29:34 pm wysłana przez Fibogacci »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1451
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 30, 2020, 02:05:36 pm »
Stacer to jednak monitor/kombajn i ma znacznie więcej funkcji niż BleachBit.
Z ciekawości zainstalowałem Stacer z AUR, i poza takimi zbędnymi bajerami jak monitor systemu na pewno nie działa lepiej w czyszczeniu systemu ze śmieci niż BleachBit. A chyba głównie o to chodzi autorowi wątku.

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Fibogacci

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 194
  • Reputacja: +5/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 30, 2020, 06:18:12 pm »
na pewno nie działa lepiej w czyszczeniu systemu ze śmieci niż BleachBit. A chyba głównie o to chodzi autorowi wątku.

Z tego co w tym wątku autor napisał, w żaden sposób nie potrafię logicznie wywnioskować, że "o to mu głównie chodzi"  czyli o czyszczenie śmieci ;) Ale ja nie umiem czytać zdalnie w myślach ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2020, 06:20:35 pm wysłana przez Fibogacci »

Offline marek111

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
Odp: antix instalacja Stacer
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 01, 2020, 10:04:13 am »
na pewno nie działa lepiej w czyszczeniu systemu ze śmieci niż BleachBit. A chyba głównie o to chodzi autorowi wątku.

Z tego co w tym wątku autor napisał, w żaden sposób nie potrafię logicznie wywnioskować, że "o to mu głównie chodzi"  czyli o czyszczenie śmieci ;) Ale ja nie umiem czytać zdalnie w myślach ;)

Naprawdę szacunek za tak profesjonalne zajęcie się wątkiem , i przede wszystkim dojrzałe odpowiedzi .
Tak chodzi wyłącznie o oczyszczanie systemu ,dlaczego  bo stoi na wiekowym 50GB SSD  . Dzisiaj wieczorem będę próbował instalować alternatywę i zobaczymy co dalej .
Niestety w instalatorze pakietów nie ma BleachBit.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2020, 10:15:10 am wysłana przez marek111 »