1. Może http://blog.northfield.ws/compiz-release-announcement-0-8-12/
to Ci w czymś pomoże.
2. Czy szukałeś informacji nt. tego, czy wersja 0.9.x kompiluje się na tej wersji Debiana, na której Kali jest oparte? Czasem w Debianie jest określona wersja, albowiem po prostu nowszej nie da się skompilować nawet dla testing (nie wiem, na jakiej wersji Kali jest oparte). W SID jest 0.9.13.
3. Choć osobiście uważam, że instalacja tego, co potrzebuję jest najlepszym sposobem dostosowania do siebie systemu, to pisałem o BlackArch Linux, a nie o Arch Linux. BlackArch to właśnie dystrybucja podobna w założeniu do Kali, która OTB dostarcza mnóstwa narzędzi do pentestów: https://www.blackarch.org/
. Różnica między BlackArch i Kaili oczywiście istnieje, ale nie na poziomie używania tych samych narzędzi, aplikacji, albowiem tu komendy są takie same (chyba, że nowsze wersje zmieniły coś).
4. Wracając do CMake. To potężne narzędzie, które... trzeba jednakże dobrze wykorzystać. Pobierając źródła compiza masz tam bardzo ubogi w informacje plik INSTALL, który tłumaczy tyle, co nic. Więcej możesz się dowiedzieć z podrzuconego PKGBUILDu.
a. Po pierwsze musisz wiedzieć czy i jakie przełączniki -DCMAKE są Ci potrzebne; musisz też znać swój system, by cmake odpowiednio dla niego przygotowało kompilację. Np. -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr podaje kompilatorowi gdzie system domyślnie przechowuje pliki wykonywalne (tak w skrócie),
b. Z PKGBUILDu wynika, że są też jakieś przełączniki -DCOMPIZ, które są właściwe wyłącznie dla compiza i powinno się je znaleźć w CMakeLists.txt (choć nie zawsze tym "głównym", niekiedy są też w podkatalogach); jak widać z PKGBUILD - ten przełącznik także wprowadza domyślne wtyczki.
c. Z INSTALL wynika, że również trzeba podać z jaką wersją pythona chcesz zbudować compiza (-DPYTHOH),
d. Z PKGBUILD znów wynika, że compiz ma opcje budowania samej aplikacji (-DBUILD; w przypadku archowej wersji buduje z Gtk+3, z metacity, ale wyłącza z KDE4; jeśli ktoś zastosował to ostatnie, to istnieje prawdopodobieństwo, że compiz przy domyślnym sposobie budowy będzie dalej szukać bibliotek KDE4).
Zerknij też na: https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/log/?h=compiz
, bo to lektura mówiąca m.in. kiedy w Archu compiz był przebudowywany i z jakiej przyczyny. Budując akurat ten element systemu dobrze wiedzieć, kiedy go należy przebudować (innymi słowy czy określona aktualizacja wymaga jego przebudowy), by nie obudzić się z wadliwie działającym compizem po restarcie. Lektura tej listy wskazuje również na to autor napotykał błędy i jak sobie z nimi radził (czyli dlaczego używał jakichś patchy).
Z PKGBUILDu wyciągniesz też część zależności compiza oraz część zależności służących do jego kompilacji, ale tu lepiej poszukać źródeł dla Debiana (w wersji 0.9.13 są w SID), albowiem inaczej się to definiuje dla Debiana, a inaczej dla Archa.
I jeszcze jedno: jeśli masz zainstalowaną inną wersję compiza z paczki, to prawdopodobnie bez odinstalowania go (a bóg raczy wiedzieć co to w Kali pociąga; przynajmniej dla mnie), to polecenie make install, które winno zainstalować skompilowaną, nową wersję - może się delikatnie mówiąc wyłożyć. M.in. dlatego zawsze polecam: jeśli kompilujesz jakiś program, to zrób sobie paczkę dla swojego systemu. I sorry, ale w zakresie prawidłowego zbudowania instrukcji dla paczek deb - ja odpadam. Dla mnie to katorga i szczerze nie chce mi się tego ponownie zgłębiać, zwłaszcza, że nie jest mi to do niczego potrzebne. Na pewno ktoś, gdzieś Ci pomoże, a jak nie to są materiały i w Ubuntu i w Debianie (ale nie pamiętam, na której stronie).