Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak w Manjaro przenieść systemowy tmp do ramdisk?

Zaczęty przez piimaa, Lipiec 17, 2020, 01:03:48 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

piimaa

Mam 32GB ram z czego połowa to ramdisk a na nim cache programów. Jak przenieść systemowy tmp do ramdisku? Zmiana tmpfs w fstab z /usr/tmp na np. /ramdisk/tmp nic nie daje.

Manjaro x64 Xfce

pavbaranov

A można wiedzieć po co? Jeśli się nie mylę, to "systemowy tmp" mieści się w tzw. tmpfs, czyli... w RAM :)
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

manet

Chyba raczej nie, bo po restarcie kompa nie znikają pliki z tmp, ani w Manjaro ani w Archu. Ja też jestem ciekaw jak to zrobić, mam 16GB i wolałbym nie mielić cennego ssd a trzymać tpm w RAM. No i RAM jest szybsze od dysku.
Zrezygnowałem z forum w dniu 2021.01.21 10:47, wszystkie zapytania pozostaną bez odpowiedzi.

pavbaranov

W Archu na 100% znikają - zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/Tmpfs
Oprócz tego - przynajmniej w Archu - jest kilka narzędzi, które w ogóle przenosić mogą część lub nawet całość pracy systemu do RAM. Przy 16GB, jeśli nie używasz jakichś diablo pamięciożernych aplikacji (ot, choćby nie bawisz się w produkcję filmów, różnych bionics itp.) to można się nad takim rozwiązaniem zastanowić.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

manet

Na linuxie video nie da się robić, nie na tym sofcie co jest na linucha, nie będę wciskał sobie kitu hehe
Zrezygnowałem z forum w dniu 2021.01.21 10:47, wszystkie zapytania pozostaną bez odpowiedzi.

pavbaranov

A byś się zdziwił ile produkcji (profesjonalnych) zostało zrobionych z OSowymi nawet aplikacjami do produkcji filmów... :)
To jednak nie jest na temat.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum