Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".  (Przeczytany 382 razy)

Offline lolek_250

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« dnia: Czerwiec 26, 2020, 03:28:45 pm »
Czesc, instalowalem dzisiaj Lubuntu 20.04 LTS, a tu nagle blad o "bootloader". Jakby ktos pytal to Thinkpad x130e.


Mialem wczesniej tak z SparkyLinux, wiec zrezygnowalem z niego na rzecz Lubuntu.

Jesli ktos ma pomysl jak rozwiazac ten problem to prosze pisac.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2020, 06:19:35 pm wysłana przez lolek_250 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1411
  • Reputacja: +5/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Wystąpił błąd Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2020, 04:02:42 pm »
Wygląda na to że nie dodałeś partycji boot/efi.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline lolek_250

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Wyst%u0105pi%u0142 b%u0142%u0105d Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2020, 06:15:06 pm »
robson75
Ale instalator automatycznie utworzyl partycje.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1411
  • Reputacja: +5/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Wyst%u0105pi%u0142 b%u0142%u0105d Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2020, 07:04:24 pm »
Ale instalator automatycznie utworzyl partycje.
Jeżeli automatycznie, to na pewno nie boot/efi. Tutaj masz na przykładzie minta jak to powinno wyglądać.
https://www.youtube.com/watch?v=JaK1Birq0xM
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline lolek_250

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2020, 09:04:09 pm »
Zrobilem tak jak bylo pokazane na filmie i nie pomoglo identyczny blad.  :'(

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1411
  • Reputacja: +5/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2020, 10:09:05 pm »
Sformatuj dysk za pomocą GParted, i dalej jak na filmie. Nie wiem czy zauważyłeś, ale koleś podczas instalacji nie wybiera automatycznego partycjonowania, tylko robi to ręcznie.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline lolek_250

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2020, 04:15:32 pm »
Sformatowalem dysk i zrobilem jak na filmie i znow ten sam blad. :'(

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1411
  • Reputacja: +5/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2020, 05:52:36 pm »
Jedynie co mi przychodzi do głowy to wadliwy obraz ISO, lub źle wypalona płyta/pendrive.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2451
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2020, 05:56:53 pm »
Nie jest to przez przypadek błąd wersji Calamares? Możesz spróbować np. z Fedorą, OpenSUSE albo oryginalnym Ubuntu?

Offline lolek_250

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 29, 2020, 07:23:35 pm »
Nie jest to problem pliku ISO i pendrive. Sprawdziłem to ściągając ponownie plik z Lubuntu.me,  natomiast specjalnie kupiłem nowy pendrive kingston 32gb. Blad sie powtarzal

Offline lolek_250

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 29, 2020, 08:46:30 pm »
Tak chyba jest to blad Calamares. Zainstalowalem OpenSuse (Fedory i Ubuntu nie probowalem). OpenSuse dziala, pod koniec instalacji wyskoczyl mi blad:


Ale dziala wlacza sie i wlasnie korzystajac z niego pisze.  :)
Lecz chcialbym jednak przejsc na cos lzejszego, no chyba ze da sie zainstalowac pulpit LXQT na OpenSuse (teraz mam Plasme).

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2451
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Wystapil blad Boost.Python w zadaniu "bootloader".
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 29, 2020, 11:27:31 pm »
Lżejsze to jedno wielkie voodoo. Na OS możesz sobie zainstalować co chcesz.