Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z instalacją AnarchyOS  (Przeczytany 1563 razy)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2517
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 10, 2020, 11:37:57 pm »
@Piejanto - Zerknij na swoje miasto, na społeczność linuksa, może ktoś jest w stanie Ci to postawić. Zaczynamy się bowiem bawić w takie podstawy, że forum tego nie udźwignie.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 11, 2020, 09:41:20 am »
@pavbaranov @robson75
Chodzi o to, że obecnie wchodzę do BIOS przez GRUB
Nie zgłasza mi się UEFI (BIOS) bezpośrednio po wciśnięciu ESC. podczas bootowania. I cokolwiek przestawiam finał jest taki, że ładuje mi się Mint.
Może powinienem sformatować dysk z poziomu systemu?
Nie wiem jak ominąć tego GRUB-ego aby przestawić kolejność bootowania w UEFI. Poprzednio nie miałem z tym problemu.

@robson75
Uruchomienie z live nie wchodzi w grę, gdyż nie mogę przestawić w BIOS (UEFI) bootowania z USB. W tej sytuacji właśnie myślałem o sformatowaniu dysku z poziomu Mint-a
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2020, 10:53:58 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2517
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 11, 2020, 10:20:53 am »
Nie znam GRUBa, który daje możliwość "wejścia do UEFI", cokolwiek by to nie znaczyło. Formatowanie dysku z poziomu działającego systemu... Hmmm.... Ot, ciekawostka :)

Nie wiem, czy Twój komputer oferuje wejście do BIOSu z poziomu działającego już systemu - niektóre tak mają. Jeśli tak - uruchom, przestaw kolejność bootowania, bo masz ustawione na HDD. Prawdopodobnie również masz ustawione, że GRUB jest uruchamiany natychmiast. Jeśli pamiętam można to zmienić w /etc/default/grub poprzez zmianę parametru dla GRUB_TIMEOUT=X i dać tu np. 5 sek. Oczywiście później konieczna jest aktualizacja GRUB.

Jeśli ów ESC jest prawidłowym klawiszem, dającym dostęp do BIOSu, to musisz po prostu próbować do skutku. Musisz to zrobić bardzo szybko, zanim Ci się GRUB załaduje. Innej opcji, chyba nie ma.

BTW: Swoją drogą, to fajny serwis, który formatuje dysk bez pytania klienta o zdanie.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 11, 2020, 11:17:00 am »
@pavbaranov
Pardon pisałem UEFI bo tutaj mam takie komunikaty do wyboru. Ja mam BIOS Vendor 302; GOP version 9.01085; EC version FOWL 1402.005

A na dole mam napisane Version 2.20.1271

Boot option priorites mam #1 [UBUNTU (Kingston)]   - czyli dysk SSD
Boot option #2                      [UEFI: 8.07]
Boot option #3                      [UEFI: 8.07], partition2]

A bez wetkniętego pendriwe po prostu jest tylko pierwsza możliwość. Przestawienie kolejności na którekolwiek UEFI  powoduje wyświetlenie
komunikatu na czerwonym tle "SECVURE BOOT VIOLATION  Invalid signature detect. Check Secure Boot Policy in Setup"
Prawdopodobnie GRUB ma ustawione zero, bo wciskam ESC nawet przed włączeniem powera i i uruchamia się GRUB

Teraz spróbuję zmienić w GRUB kolejność ładowania GRUB/BIOS tak jak radziłeś.


« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2020, 11:22:19 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2517
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 11, 2020, 11:39:43 am »
Daj ten komputer komuś, kto Ci system postawi, albo baw się tym Mintem, skoro już go masz.
W GRUB nie ma niczego o kolejności ładowania GRUB/BIOS, bo nie może być. Komputer startuje w kolejności (w skrócie) BIOS -> bootloader -> kernel -> różne firmware, usługi itd. aż do finalnego podniesienia się środowiska graficznego.

To "Boot option" to nie GRUB, a właśnie "BIOS" (a w zasadzie bodaj jego część), która umożliwia Ci wystartowanie z dowolnego nośnika. Skoro zgłasza Ci się jakiś pendrive z jakimś systemem, a wyświetla się informacja "SECURE BOOT VIOLATION itd.", to oznacza, że UEFI nie rozpoznaje podpisu tego pendrive'a, a ma ustawiony Secure Boot. I nic z tym z tego poziomu nie zrobisz.
Masz dwie możliwości:
- wejść do BIOSu i wyłączyć Secure Boot, ale doprawdy nie wymagaj od nas, że znajdą który z producentów ma oznaczenie 302, jak się tam wchodzi do BIOSu (zwykle to jakieś klawisze typu Fx, często F2, niekiedy kombinacja ich z jakimś innym jeszcze, niekiedy Del, niekiedy Esc /ale to zdaje się, że u Ciebie ma inne znaczenie/) - winno być w opisie komputera, a jak nie to telefon do serwisu i niech Ci podadzą,
- użyć systemu podpisanego, bo tego co masz - nie zainstalujesz; dla UEFI jest on po prostu nieznany, podejrzany i nie przepuści jego uruchomienia; z tego co pamiętam podpisane są Debian, Ubuntu, jak widać Mint, Fedora, CentOS, OpenSUSE, o ile pamiętam Arch również i pewnie sporo jeszcze innych...
Najprościej - dorwać się do BIOSu.
Oczywiście pozostaje opcja trzecia - pozostawić Minta i cieszyć się tym, co masz. Przynajmniej do czasu, gdy nauczysz się jak wejść do BIOSu lub znajdziesz podpisaną wersję jakiegoś klona Archa, by Ci to łatwo się zainstalowało. Raczej nie szukaj jednak pośród jednoosobowych "dystrybucji", bowiem o ile wiem, uzyskanie certyfikatu zaufania kosztuje i pewnie mało komu będzie się opłacało dodawać jeszcze do tego interesu.
Więcej o secure boot masz m.in. tu: https://wiki.archlinux.org/index.php/Unified_Extensible_Firmware_Interface/Secure_Boot, w tym także w odnośnikach.
-
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2020, 12:02:57 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 11, 2020, 11:49:04 am »
Pamiętam że kiedyś miałem komputer w którym nie miałem możliwości wejścia do BIOSU, i kiedy chciałem zainstalować system z płyty DVD to w pierwszej kolejności uruchamiał się system z dysku HDD. Ale znalazłem rozwiązanie, po prostu na chwilę odłączyłem dysk i po zbootowaniu się płyty DVD z powrotem podłączałem dysk. Warto spróbować.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2517
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 11, 2020, 11:56:04 am »
@robson75 - Tyle, że rozbieranie komputera na gwarancji, to trochę średnio fajna sprawa... Jeśli jednak jest jak piszesz - brak możliwości wejścia do BIOSu (być może są do tego wyłącznie jakieś narzędzia dla Windows), to trzeba znaleźć po prostu podpisaną dystrybucję.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 11, 2020, 12:06:08 pm »
Tyle, że rozbieranie komputera na gwarancji, to trochę średnio fajna sprawa...
A ja bym pier...ił ich gwarancje, co ta za serwis który bez zgody właściciela formatuje dysk, to jakaś kpina a nie serwis. Ale to Janka komputer, więc zrobi jak uważa.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 11, 2020, 03:46:50 pm »
Mnie się wydaje że w tym pseudo serwisie coś Tobie namieszali, a krótko mówiąc, schrzanili. Nie wiem czy to było celowe działanie ale może tak być że zobaczyli zainstalowanego linuxa (a prawdopodobnie to zagorzali windowsiarze), więc pozmieniali w BIOS-e abyś miał utrudnione zadanie aby na nowo zainstalować linuxa.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2517
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 11, 2020, 04:17:42 pm »
@robson75 - Nie doszukiwałbym się teorii spiskowych. Praktycznie każdy obecny komputer, który ma UEFI ma jednocześnie ustawione Secure Boot.
Jeśli w istocie nie jest to jakiś "windowsowy" BIOS, to musi się tam wejść (BIOS Setup). Niestety Asus jest bardzo pro-windowsowy. To marka, która oferuje albo bardzo drogie, albo tanie, marketowe notebooki. W tym drugim przypadku dostajemy (sam taki dostałem) produkt "notebookobodobny". Pracuje to pod MS, bez możliwości zrobienia z nim w zasadzie czegokolwiek. Nie rozbudujesz RAM, wymiana HDD to mordęga...
Niestety - możemy jedynie spekulować, gdy tego komputera nie mamy przed nosem. Być może jest w istocie tak, że instalacja Windows i jakiegoś narzędzia Acera, czy producenta BIOSu umożliwia wejście weń. Być może jednak to @piejanto ma problemy, albowiem działa wg przyzwyczajeń ("w moim poprzednim komputerze było tak-i-tak a teraz otrzymuję co innego") a bez lektury (o ile w ogóle takowa jest możliwa) informacji o komputerze. Czyli wsiadamy do samochodu i "wio", bo przy furmance i koniu tak działało. A że obok leży instrukcja obsługi samochodu, trzeba zrobić prawo jazdy itd. itp., to już obojętne.
Pożyjemy - zobaczymy.
Niemniej jednak - jedno dziwi - przed wyjściem do "serwisu" :) bez problemu można było instalować tam Anarchy Linux czy EndeavourOS. W każdym bądź razie nie przeciwstawiał się UEFI brakowi certyfikatu. Teraz - jak rozumiem - już takiej opcji nie ma. Albo zatem w istocie coś w serwisie w BIOSie zmienili, albo... Janek po prostu nie znalazł jeszcze wejścia do BIOS Setup w tym komputerze.
I raz jeszcze powtarzam: dać go komuś zaufanemu i niech tam zainstaluje jakiegoś linuksa. Inaczej się zamęczymy, a i tak bez fizycznego dostępu, wpadnięcie na pomysł gdzie jest jakiś zonk graniczy z cudem.

PS: Format dysku - aczkolwiek również się na to wkurzam - to niemal standardowa "procedura" wszystkich autoryzowanych serwisów. Dlaczego tak jest? Doprawdy ciężko mi się domyślać.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 11, 2020, 11:31:57 pm »
@pavbaranov
Przepraszam, że dopiero teraz, ale musiałem wybyć pilnie z domu i wróciłem dopiero teraz.
Jeśli chodzi o GRUB, wszedłem pod Midnight Commanderem do /etc/default/grub i zmieniłem 0 na 5, bo faktycznie nie miał żadnegp opóźnienia, ale nic to nie dało. Znaczy Ty pisałeś, że powinienem jeszcze zrobić aktualizację GRUB-a. Czyli jak ją zrobić?  Bo po resecie zapis pozostaje.
W archowym GRUB-ie mam jeszcze wers: #GRUB_HIDDEN TIMEOUT=5    ale w tym Mintowym takiego wpisu nie mam.
Bardzo bym nie chciał pozostawać z tym Mintem, gdyż to wyklucza nadzieję na Wi-Fi, a zdaje się, że masz jeszcze jakiś pomysł.
Po wyjściu z servisu oczywiście pokazywał się na starcie BIOS i laptop bardzo chętnie zainstalował Minta (co też mnie podkusiło! Najgorszy dzień w życiu)
Chciałem tylko sprawdzić, czy pod innym systemem zadziała Wi-Fi.
Acha... jest niestety inaczej. SW GRUB-ie są trzy opcje:
Please select Boot device
----------------------------
Ubuntu (Kingston numer seryjny)
UEFI: PXE IP4 Realtek USB FE Familly Controller
UEFI: PXE IP6 Realtek USB FE Family Controller
Enter Setup
---------------------------

Jeśli wybieram [Enter Setup] to wchodzę do BIOS-u

Zmiana kolejności w tej sytuacji nic nie zmienia. Tylko dłużej trwa ładowanie Ubuntu


« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2020, 11:45:00 pm wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 11, 2020, 11:44:51 pm »
GRUB nie ma tu znaczenia, ponieważ aby wejść do BIOS-u musisz zaraz po uruchomieniu kompa wciskać i puszczać klawisz za to odpowiedzialny.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 11, 2020, 11:53:02 pm »
Właśnie tak usiłuję dotego BIOS-a wejść ale zawsze jest już za późno. Teraz wetknąłem pendraka z Endeavourem. Pokazał się wybór. Wszedłem do BIOS-a ale właśnie z tego wyboru a nie bezpośrednio. W BIOS-ie pokazał się kingston z Endeavourem i przyklepałem zmianę kolejności na Endeavour-a Potrwało chwilę i uruchomił się Mint

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 12, 2020, 12:00:18 am »
A czytałeś to?
https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,4134.msg26034.html#msg26034
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 12, 2020, 12:25:32 am »
PANOWIE.
Udało się. Za którymś razem otworzył się BIOS nieco inaczej i przestawiliśmy skutecznie kolejność. Dla pewności instaluję Endeavoura, bo już był w USB.
Wyłączyłem w BIOS-ie Security, ale z początku też to nie zadziałało. Może przyciskanie klawisza ESC było nie w tych mmentach, ale gteraz bedęmiał Endeavoura. Wielka ulga.

@robson75
Jeszcze nie czytałem.  Ale obiecuję że przeczytam. Nawet pomimo, tego, że chyba największy kłopot mamy za sobą.
Na razie mam 51 % Endeavoura

Od razu inna rozmowa. Teraz instaluję Anarchy. Jestem prawie u siebie.

MAM ANARCHY.
Dziękujęm Panowie.

 Teraz porobię aktualizacje i spróbuję samodzielnie zainstakować PAK-a

I będę prosił @pavbaranov'a o dalsze pomysły na uruchomienie Wi-Fi.
 




« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2020, 12:55:14 am wysłana przez Piejanto »