Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Endeavour nie widzi wifi  (Przeczytany 3497 razy)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3074
  • Reputacja: 48
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 07, 2020, 10:09:38 pm »
No nie jest dobrze! Masz wszak napisane: Error! itd.

Wracamy do podstaw, czyli do tego Twojego wątku, który cytowałem wyżej. Masz tam podane te informacje, ale chyba będzie prościej (choć cierpliwość się kończy... :)):
lsmod | grep RTW88

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 07, 2020, 10:57:53 pm »
Spróbuj tego
echo "options rtl8822ce ips=0 fwlps=0 swenc=1" > /etc/modprobe.d/rtl8822ce.confnastępnie
/etc/modprobe.d/rtl8822ce.conf options rtl8822ce ips=0 fwlps=0 swenc=1
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3074
  • Reputacja: 48
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 07, 2020, 11:18:16 pm »
Robert - Piejanto się paczka wadliwie zainstalowała. Jak na razie to co piszesz jest zbyt wczesne.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 07, 2020, 11:23:56 pm »
Robert - Piejanto się paczka wadliwie zainstalowała.
Mam nadzieje że to nie jest moja wina, bo zbudowała się prawidłowo.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 08, 2020, 01:02:31 pm »
PANOWIE
Wpadło mi do głowy, że to Wi-Fi może jest fizycznie niewłączone. Na moim HP jest od tego specjalny klawisz Fn+F12 i wówczas świeci się na niebiesko, gdy jest włączony a na pomarańczowo, gdy jest wyłączony. Ten ASUS też ma coś podobnego, tyle tylko, że to nie działa. Tak samo jak nie działa wyłączanie i włączanie touchpada klawiszami Fn+F6. Trzeba go wyłączać w ustawieniach Endeavoura.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 08, 2020, 01:19:25 pm »
@pavbaranov
@robson75


lsmod | grep RTW88
[root@piejanto jan]# echo "options rtl8822ce ips=0 fwlps=0 swenc=1" > /etc/modprobe.d/rtl8822ce.conf
[root@piejanto jan]# /etc/modprobe.d/rtl8822ce.conf options rtl8822ce ips=0 fwlps=0 swenc=1
bash: /etc/modprobe.d/rtl8822ce.conf: Brak dostępu

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3074
  • Reputacja: 48
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 08, 2020, 01:29:21 pm »
Janku - jest to możliwe, ale obawiam się, że musisz sięgnąć do instrukcji obsługi, ewentualnie podać namiar na model tego ASUSa. Większość notebooków ma możliwość fizycznego włączenia/wyłączenia wifi. Jeśli fizycznie nie jest włączone, to oczywiście działać nie będzie.

Jeśli chodzi o touchpad, to prawdopodobnie w xfce jest jakaś możliwość przyporządkowania takiego skrótu jak Fn+F6 dla wł/wył. Jeśli znasz tę kombinację dla wifi, to być może takie przyporządkowanie zadziała.

Dodatkowa informacja. Np. w KDE od lat pośród ustawień klawiatury są różne możliwości, które tu nazywają się "model klawiatury". Wśród nich jest także klawiatura ASUSa, która - gdy go miałem - właśnie dodawała obsługę specyficznych "połączeń" Fn+Fx. To jest systemowe, a możliwość w KDE, to wyłącznie GUI do obsługi. Być może zatem i w Xfce jest coś takiego, gdzie globalnie (i łatwo) mógłbyś zmienić klawiaturę na ASUSową. Oczywiście można to zrobić konsolowo, ale prawdopodobnie mnóstwo nam czasu by upłynęło, by to ogarnąć.

Tak, czy inaczej - na komputerze szukaj jakiejś "lampki", obok symbolu "WiFi" - zwykle jak się świeci i świeci w innym kolorze niż czerwony, to oznacza, że wifi jest fizycznie włączone (oczywiście o ile Twój notebook ma takie udogodnienie).

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 08, 2020, 01:39:40 pm »
@pavbaranov
@robson75

Panowie. Wszedłem z Midnight Commandera do /etc/modprobe.d i tam jest sterownik rtl8822ce.conf  ale chyba nam jest potrzebny rtl8821ce  ?

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 08, 2020, 01:45:32 pm »
@pavbaranov
Instrukcja obsługi to jest jedna kartka formatu A5 zgięta na pół i są tam absolutnie podstawowe wiadomości.
A po ściągnięciu instrukcji obsługi z Sieci, mamy instrukcję ale pod Windows.
 Natomiast model  jest taki   ASUS X509FA   

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3074
  • Reputacja: 48
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 08, 2020, 01:57:36 pm »
Cóż - w pierwszej kolejności należy rozważyć, czy wifi fizycznie włączone jest, czy nie. Skoro masz instrukcję do Windows, to - z braku innych pomysłów - można byłoby się pokusić o odpalenie w jakiejkolwiek formie liveusb Windows i wówczas wykorzystanie rozwiązań z instrukcji. Innych pomysłów - jak wspomniałem - brak, oprócz tego, że najczęściej owe fizyczne klawisze działają niezależnie od OS. Zatem - przeczytaj to co napisałem o klawiaturze ASUS i jeśli będziesz potrafił zmienić - zmień, jeśli nie - szukaj w dokumentacji Xfce lub czekaj na Roberta.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 08, 2020, 02:05:52 pm »
Tutaj to nie pomogę bo ja mam kompa, a nie laptopa i to HP. Podstawowa sprawa to musisz znaleźć ten włącznik do Wi-Fi, bo bez tego to nasza pomoc jest bezużyteczna.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 08, 2020, 02:09:12 pm »
@pavbaranov
Też sądziłem, że klawisze funkcyjne powinny działać niezależnie od systemu. Ale np. klawisz touchpad włącz/wyłącz nie działał od samego początku. Na HP zresztą mam podobnie, że touchpada wyłączam i włączam z ustawień linuxa. To może i tutaj należałoby gdzieś przypisać kombinację klawiszy do klawiatury i Sieci. Nie bardzo wiem jak się to robi. Obecnie kombinacja fn+F12 pokazuje mi okno z pozycjami: "Inspektor, Konsola, Debuger, Sieć, edytor stylów, Wydajność, Pamięć, Dane, Dostępność"
z czego nie korzystam i nawet nie umiem skorzystać.
A jeśli chodzi o ten sterownik, to czy rtl8822ce zamiast rtl8821ce, to nie przeszkadza? Może ten jeden numer robi różnicę?

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1628
  • Reputacja: 9
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 08, 2020, 02:15:09 pm »
Jeżeli chodzi o skróty to musisz wejść do klawiatura



następnie przejść do skróty klawiszowe, i na samym dole masz dodaj.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110 

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 08, 2020, 02:21:39 pm »
@robson75

Fizyczny włącznik/wyłącznik jest jedynie ułatwieniem w wyłączaniu i włączaniu Sieci Wi-Fi. Jeśli jest to albo jest włączony, albo jest wyłączony i powinien to sygnalizować odpowiednim kolorem. Tymczasem klawisz fn+F12 w ogóle nie świeci , a po naciśnięciu daje informację taką jak opisałem Pawłowi. Czyli, że jest przypisany innej funkcji.  Chodzi o laptopa ASUS, a nie o HP.

No, i czy to ma znaczenie, że mamy sterownik rtl8822ce zamiast rtl8821ce ?




Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 492
  • Reputacja: 0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 08, 2020, 02:25:46 pm »
@pavbaranov

Nie bardzo wiem, jak zrobić liveWindows. Czy to jest ogóle możliwe?
Jeśliby się robiło tak jak liveLinux, no to by nie było problemu, ale Windows w ogóle nie znam.

Czy Endeavour ma możliwość doinstalowania [plymouth]?  szukam w /system/pakiety/ ale tam nie znajduje Plymouth.
A on tez opowiada co się bootuje w czasie uruchomiania systemu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2020, 02:30:34 pm wysłana przez Piejanto »