Na razie nie logi, a INFORMACJĘ O SYSTEMIE!!! tak jak ją widzi linux. Najlepiej z kernela, który to wszystko odpala, czyli stockowego (choć porównanie wyniku z Twojego byłoby również przydatne). Nawet narzędzie do tego Ci już podałem - najwygodniej: inxi, ale jak chcesz, to możesz i z lspci/usb skorzystać.
Jakich chcesz sterowników na tej karcie używać. Stwierdzenie "otwartych" mówi tyle, co nic. Już Ci pisałem, obsługuje to sterownik ati/radeon oraz amdgpu - który? Jeśli chcesz mieć oba i możliwość wyboru, to musisz jeszcze wkompilować w kernel cały stock amdgpu.
Jaki masz ZAINSTALOWANY sterownik? ATI/Radeon, czy AMDGPU?
UDZIEL W KOŃCU JAKICHŚ ODPOWIEDZI, a nie czekaj na magiczne "wklepanie jako root jednej linijki i karta będzie hulać". To tak nie działa.
Jeśli chodzi o "nieczynny" firmware, to jak to jest podnoszone w Debianie - nie wiem, normalnie należy amd-ucode.img (pewnie i w Debianie takie jest), wrzucić do bootloadera w pierwszej kolejności i go przebudować. Niezależnie od tego jaki init jest w Debianie, to winno się podczas ładowania systemu wówczas pokazać:
initrd /boot/cpu_manufacturer-ucode.img /boot/initramfs-linux.img
gdzie w miejscu cpu_manufacturer-ucode będziesz miał coś jak amd-ucode albo podobnie. Ten "wczesny" start firmware'u winien być również wbudowany w kernel przy kompilacji. Dla wyłącznie AMD będzie to:
CONFIG_BLK_DEV_INITRD=Y
CONFIG_MICROCODE=y
CONFIG_MICROCODE_INTEL=n
CONFIG_MICROCODE_AMD=y
Ale nie wiemy nawet, czy masz układ hybrydowy, czy nie, jaki procesor itp.
Czy to wina kernela? Albo tak (bo został wadliwie zbudowany), albo nie - i wówczas może to być kwestia bardzo różnych okoliczności - od braku sterownika, który jest wymagany, poprzez wadliwie zrobiony jego obraz startowy (mogłoby na to wskazywać brak podnoszenia się firmware'u), ale tego się nie dowiemy bez Twojej pomocy. O kernelu, o Twoim systemie możemy wnioskować jedynie tyle, że w przypadku kernela samodzielnie skompilowanego coś zrobiłeś nie tak, jak powinieneś. Bladego pojęcia nie można mieć jednak nt. tego co.
I raz jeszcze - po co robisz ten kernel skoro stockowy działa? Osobiście nauczyłem się kompilować kernel w ten sposób, że robiłem go na podstawie działającego kernela i wycinałem z niego to, co było mi niepotrzebne, a dodawałem to co chciałem (tu różnie, ogólnie jakieś patche, które powodowały, że uzyskany w ten sposób kernel najczęściej oferował większą "sprawność" od stockowego). Nie ruszałem rzeczy, o których nie miałem bladego pojęcia. I to była najłatwiejsza droga do zrobienia kernela "pod swój sprzęt". Oczywiście również wsparta wiedzą z takich narzędzi, jak już wspomniane inxi (ale może być cokolwiek; np. bardzo dobre wyniki daje i-nex).
PS: Bardzo dobrze opisany sterownik Radeon jest tutaj: https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI
a AMDGPU - tu: https://wiki.archlinux.org/index.php/AMDGPU
(wraz z odnośnikami).
PS2: Osobiście sugerowałbym wkompilowanie również AMDGPU, ewentualne doinstalowanie sterownika amdgpu (otwartego a nie amdgpu-pro - to dwa różne i ten "pro" nie obsługuje Twojej karty) i wypróbowanie czy lepiej startować na radeon, czy na amdgpu. Ja pozostałem na amdgpu. Racjonalnego uzasadnienia nie mam, a nigdy żadnych testów nie przeprowadzałem, co lepsze było w moim przypadku.
PS3: Dla pytania, które się ostatnio pojawiło - odpowiedź masz już wcześniej: jeśli chcesz używać sterownika ATI/Radeon - w tym fragmencie configu, który pokazałeś - wystarczy.
PS4: Skorzystaj z tego configu https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/tree/?h=linux-amd
- na 100% jest on dla wszystkich urządzeń AMD i działa 100/100. Reszta, tj. dostosowanie jego do Twoich potrzeb, to już Twoja sprawa. W zakresie AMD nie musisz jednak kompletnie nic kombinować.