Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Jak posługiwać się programem PAK?  (Przeczytany 1396 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 341
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 30, 2020, 01:30:17 pm »
@pavbaranov
@nycko

Używam, używam i to na dwóch maszynkach. Fajna zabawa, a na dodatek pak daje używającemu wrażenie, że używający jest mądrzejszym niż mu się wydaje. Z jednej strony to cieszy, że jest coś takiego jak pak, a z drugiej martwi, że musiało powstać coś takiego jak pak, bo istnieją tacy jak ja, którzy bez pak-a, lub Pamac-a są bezradni jak dzieci we mgle.
Zdaje się że pak wymaga synchronizacji po każdej aktualizacji, bo już trzy razy zawinszował sobie polecenia [pak -Py].
Zaskoczyły mnie działania po poleceniu [pak -Syu]. Aktualizacja była ograomna i bardzo drobiazgowa. O ile [pacman -Syu] wymaga jedynie początkowej zgody. o tyle [pak -Syu] wymaga wielokrotnych zgód lub zaprzeczeń, co właśnie powoduje, że użytkownik czuje się ważniejszy. Hłe, hłe..
Dobrze, żeście mnie wpuścili w tego pak-a.
Dzięki.
Życzę Wam dużo zdrowia na ten zapowietrzony czas.
Do następnego.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2190
  • Reputacja: +11/-1
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 30, 2020, 02:10:07 pm »
Zdaje się że pak wymaga synchronizacji po każdej aktualizacji, bo już trzy razy zawinszował sobie polecenia [pak -Py].
To jest polecenie odnoszące się wyłącznie do POLAUR. Jak Ci już pisałem - aktualna zmian lista jest na stronie polskiego forum Archa. Jeśli tam widzisz, że programy, których nie używasz nie są zaktualizowane - nie musisz tego wywoływać.
Cytuj
Zaskoczyły mnie działania po poleceniu [pak -Syu]. Aktualizacja była ograomna i bardzo drobiazgowa. O ile [pacman -Syu] wymaga jedynie początkowej zgody. o tyle [pak -Syu] wymaga wielokrotnych zgód lub zaprzeczeń, co właśnie powoduje, że użytkownik czuje się ważniejszy. Hłe, hłe..
Polecenia pak -Syu od pacman -Syu różnią się w następujący sposób (pomijam kwestie uprawnień).
1. pak w ten sposób dokonuje aktualizacji systemu do aktualnego (o ile stosuje się pak -m w miarę regularnie; to ważna informacja) stanu w tzw. repozytoriach zdalnych oraz aktualizacji paczek - tu różnicy nie ma; następnie przechodzi do aktualizacji z AUR, a na koniec do aktualizacji z POLAUR. Finito.
2. różnice w "zgodach" są niewielkie i związane z tym, że pacman aktualizuje wyłącznie jedną grupę paczek, zaś pak trzy.

Dzięki za życzenia. Tobie również ich moc. Jak również dla Twojej Rodziny. Trzymajcie się.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 341
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 31, 2020, 12:07:25 am »
Chyba jest jakiś problem. Zrobiłem dziś [pak -Py] a później [pak -Syu]. W końcowej fazie otrzymałem komunikaty o błędzie. Jest tak:
:: Kontynuować? [T/n]
Enter zatwierdza wybór:

:: Szukanie zależności
==> Tworzenie pakietu: phonon-qt4-vlc 0.10.2-1 (wto, 31 mar 2020, 00:02:56)
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do uruchomienia...
==> Sprawdzanie zależności potrzebnych do budowy...
==> Instalowanie brakujących zależności...
[sudo] hasło użytkownika jan:
rozwiązywanie zależności…
szukanie sprzecznych pakietów...

Pakiety (4) cmake-3.17.0-1  jsoncpp-1.9.1-1  rhash-1.3.9-1
            extra-cmake-modules-5.68.0-1

Do zainstalowania:  41,95 MiB

:: Kontynuować instalację? [T/n] T
(4/4) sprawdzanie kluczy w bazie                   [######################] 100%
(4/4) sprawdzanie spójności pakietów               [######################] 100%
(4/4) wczytywanie listy plików                     [######################] 100%
(4/4) sprawdzanie konfliktów plików                [######################] 100%
(4/4) sprawdzanie dostępnego miejsca na dysku      [######################] 100%
:: Przetwarzanie zmian pakietu...
(1/4) instalowanie jsoncpp                         [######################] 100%
Opcjonalne zależności dla jsoncpp
    jsoncpp-doc: documentation
(2/4) instalowanie rhash                           [######################] 100%
ostrzeżenie: Różne uprawnienia dla katalogu dla /etc/
system plików: 777 pakiet: 755
(3/4) instalowanie cmake                           [######################] 100%
Opcjonalne zależności dla cmake
    qt5-base: cmake-gui [zainstalowano]
(4/4) instalowanie extra-cmake-modules             [######################] 100%
:: Uruchamianie po-transakcji...
(1/4) Arming ConditionNeedsUpdate...
(2/4) Updating icon theme caches...
(3/4) Updating the desktop file MIME type cache...
(4/4) Updating the MIME type database...
==> Pobieranie źródeł...
  -> Pobieranie phonon-backend-vlc-0.10.2.tar.xz...
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100   387  100   387    0     0   4117      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--  4117
100   368  100   368    0     0   1448      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--  1448
100 60568  100 60568    0     0   104k      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--  104k
  -> Pobieranie phonon-backend-vlc-0.10.2.tar.xz.sig...
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100   391  100   391    0     0   5750      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--  5750
100   833  100   833    0     0   3470      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--     0
==> Sprawdzanie plików source za pomocą sha256sums...
    phonon-backend-vlc-0.10.2.tar.xz ... Zgadza się
    phonon-backend-vlc-0.10.2.tar.xz.sig ... Pominięto
==> Weryfikowanie podpisów plików źródłowych za pomocą gpg...
    phonon-backend-vlc-0.10.2.tar.xz ... NIE ZGADZA SIĘ (nieznany klucz publiczny B92A5F04EC949121)

==> BŁĄD: Jeden lub więcej podpisów PGP nie może zostać zweryfikowanych!                                         ..............      - Tutaj pierwszy BŁĄD

==> Removing installed dependencies...
sprawdzanie zależności…

Pakiety (4) cmake-3.17.0-1  extra-cmake-modules-5.68.0-1  jsoncpp-1.9.1-1
            rhash-1.3.9-1

Odzyskane miejsce na dysku:  41,95 MiB

:: Czy chcesz usunąć te pakiety? [T/n] T
:: Przetwarzanie zmian pakietu...
(1/4) usuwanie extra-cmake-modules                 [######################] 100%
(2/4) usuwanie cmake                               [######################] 100%
(3/4) usuwanie rhash                               [######################] 100%
(4/4) usuwanie jsoncpp                             [######################] 100%
:: Uruchamianie po-transakcji...
(1/4) Arming ConditionNeedsUpdate...
(2/4) Updating icon theme caches...
(3/4) Updating the desktop file MIME type cache...
(4/4) Updating the MIME type database...

:: Uruchamianie aktualizacji z POLAUR...

Pakiety do aktualizacji:
pak 1:4.4.1-1 => 1:4.4.3-1

:: Zaktualizować pakiety? [T/n]

:: Instalowanie pakietu pak/

błąd: Sprawdź, czy pakiet istnieje w POLAUR: pak/                                                 .............         - Tutaj drugi bład.


To, że podpisy nie mogą być zweryfikowane, to mnie nie dziwi, bo już miewałem tego typy problem a program działał bezproblemowo.
Natomiast o co chodzi z pakietem [ pak/ ] jest dla mnie zaskoczeniem.




« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2020, 12:20:06 am wysłana przez lami07 »

Offline nycko

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 22
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 31, 2020, 12:33:04 am »
Dokladnie w wersji 4.4.2 zostało  to naprawione. Tym razem zastosuj 'pak -P new-branded/pak'

Po prostu nastąpiła zwykła literówka czy małe niedociągnięcie w paku.

Od tego momentu można już bez problemu używać.  A na marginesie samo  -Syu wystarczy, nie trzeba używać -Py

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2190
  • Reputacja: +11/-1
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 31, 2020, 05:28:03 am »
Janek - mały off-top - po jaką cholerę Ci paczki oparte o Qt4? (Inny wątek - one kompletnie nie są potrzebne w systemie a ze względu na porzucenie Qt 4 kilka lat temu - są potencjalnie niebezpieczne).

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 341
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 31, 2020, 02:17:24 pm »
@nycko Dzięki. Zostałem uspokojony.

@pavbaranov
Po prostu wyszedłem z założenia, że Arch wie lepiej, czego tam potrzeba. Ponadto, jeszcze jest faktem, że (sam to niechybnie zauważyłeś) nie zawsze wiem, co jest potrzebne do czego. Teraz, jak mi to powiedziałeś, to wiem. Prawdę mówiąc, nawet nie wiedziałem, że to mam, bo gdy przeglądam aktualizacje, to szukam głównie słowa "Błąd". Muszę teraz poszukać polecenia (o ile dobnrze pamiętam to było [-Qi],  żeby to wszystko posprawdzać i dowiedzieć się co jest do czego i czy mi jest potrzebne. Zdaje się, że wiem też jak usunąć te paczki oparte na Q4 chociaż na razie ich zupełnie nie kojarzę. Trudno mi nawet powiedzieć, ja TY, to od razu wiesz i skąd wiesz, że to akurat jest oparte na Q4, a nie na czymś innym.
Dzięki, żeś zwrócił mi na to uwagę.

@ciubaka  Ha. Ha. Szczypiorek na wiosnę jest równie uszczypliwy. Ha.Ha

« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2020, 02:31:08 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2190
  • Reputacja: +11/-1
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 31, 2020, 02:31:21 pm »
Janku - Załóż wątek: Czy te pakiety Qt4 są mi potrzebne? i podaj nam wynik:
pak -Qs qt4Zrobimy z tym porządek. Paczki Qt4 przeszły dawno temu do AUR, ale... to jest Arch a zatem jedynie info było na stronie i już użytkownik sam musi decydować, co potrzebne, a co nie.
Tak, czy inaczej - damy radę, choć będzie potrzebna Twoja pomoc i prawdopodobnie wielokrotne korzystanie z pak, ale - jak widzę - nawet Ci to przyjemne.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 341
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 31, 2020, 03:04:47 pm »
@pavbaranov

pak -Qs qt4
local/phonon-qt4 4.10.2-5
    The multimedia framework for KDE4
local/phonon-qt4-vlc 0.10.1-2
    Phonon VLC backend for Qt4
local/pyqt4-common 4.12.3-4
    Common PyQt files shared between python-pyqt4 and python2-pyqt4
local/python-pyqt4 4.12.3-4
    A set of Python 3.x bindings for the Qt toolkit
local/python-sip-pyqt4 4.19.19-1
    Python 3.x SIP bindings for C and C++ libraries (PyQt4 version)
local/qt4 4.8.7-31
    A cross-platform application and UI framework


Dzięki. Rozumiem, że muszę to wszystko po prostu wyrzucić.

**********************

Wywaliłem wszystko z qt4.

 Teraz po poleceniu [$ pak -Qs qt4]  otrzymuję wynik [$]






« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2020, 03:17:38 pm wysłana przez Piejanto »

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 418
  • Reputacja: +4/-1
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 31, 2020, 03:19:07 pm »
To nie uszczypliwość, to wyraz podziwu :-)
Ja nie mam tyle cierpliwości jak coś mi nie wychodzi :-)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2190
  • Reputacja: +11/-1
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 31, 2020, 05:01:17 pm »
Janku - czyli prawdopodobnie owe Qt4 (i paczki na nim oparte) nie były Ci w ogóle do szczęścia potrzebne.
Powracamy do rozmów o pak :)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 341
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 31, 2020, 10:13:10 pm »
@pavbaranov
" prawdopodobnie owe Qt4 (i paczki na nim oparte) nie były Ci w ogóle do szczęścia potrzebne"
Prawdopodobnie. Ty już mi kiedyś wcześniej o tym wspominałeś, ale wtedy było inne wierzgnięcie i chyba dotyczyło Qt5? - ale nie jestem pewien.
W każdym razie ja potrzebuję głównie Koffeine, które chyba potrzebuje VLC ale widzę, że obecnie VLC też opiera się na Qt5.
Ponadto potrzebuję do zabawy "Stellarium" i to mi działa. Od przedwczoraj mam SKYPE i działa mi pięknie.

co do [pak] ... Nie bardzo rozumiem jak działają wyjątki:
" operacja
 pak korzysta z większości flag pacmana, aby wykonać operacje na pakietach
 sprawdź 'man pacman', by dowiedzieć się więcej

 Istnieją jednak wyjątki, które łączą pacmana z innymi narzędziami.

:: Wyjątki:
 -Syu / -Sy / -Su / update   * aktualizuje zainstalowane pakiety (sudo -k pacman -Syu)
              sprawdza aktualizacje w AUR (jeśli 'auracle-git' jest zainstalowany)
 -Sc / clean         * usuwa kopie odinstalowanych pakietów (sudo -k pacman -Sc)
              oraz pobrane pliki niezainstalowanych pakietów z pamięci podręcznej AUR

Czy pak aktualizuje mi cały system czy tylko Polaur-a i AUR-a gdy polecam [pak -Syu]?

Dalej, czy jest jakiś system, który pozwoli mi w sposób logiczny sformułować polecenie, czy też po prostu muszę się tego wykuć?
np. wiem że [-S] chyba chodzi o "Synchronizacja", a "u" chodzi chyba o "upgrade" - tak sobie to tłumaczę.
Ale jeśli chodzi o synchronizację pakietów POLAUR,  mamy polecenie [pak -Py] i znów przestaję rozumieć.
Bardzo piękne polecenie [pak -Qs qt4] rozumiem, że jest to "Question" o pakiety w których występuje qt4, ale już "s" nie ogarniam.
Następne, to polecenie z pacmana [pacman -Qi] bo kiedyś mi takie podałeś i to chodziło o informację do czego coś jest wykorzystywane.
Czy jest jakaś logika składni?
Dlaczego wielka litera "S", a kiedy mała litera"s"?
Dlaczego czasem mamy [-] przed treścią polecenia, a kiedy jest [--], tak jak to miałem w informacji [błędna opcja --P] ?
Co dokładnie znaczy słowo "flagi"?
I jeszcze jedno: - jakie znaczenie ma kolejność poszczególnych składników polecenia?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2020, 01:01:20 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2190
  • Reputacja: +11/-1
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 31, 2020, 11:10:05 pm »
co do [pak] ... Nie bardzo rozumiem jak działają wyjątki:
" operacja
 pak korzysta z większości flag pacmana, aby wykonać operacje na pakietach
 sprawdź 'man pacman', by dowiedzieć się więcej

 Istnieją jednak wyjątki, które łączą pacmana z innymi narzędziami.

:: Wyjątki:
 -Syu / -Sy / -Su / update   * aktualizuje zainstalowane pakiety (sudo -k pacman -Syu)
              sprawdza aktualizacje w AUR (jeśli 'auracle-git' jest zainstalowany)
 -Sc / clean         * usuwa kopie odinstalowanych pakietów (sudo -k pacman -Sc)
              oraz pobrane pliki niezainstalowanych pakietów z pamięci podręcznej AUR
Te "wyjątki" niech Ci głowy nie zaprzątują, ale już tłumaczę.
Taki wyjątek - pierwszy z brzegu - masz przy próbie wywołania programu: pacman wymaga poprzedzenia go przez sudo lub działania na koncie roota, pak - wymaga podwyższonych uprawnień wyłącznie gdy w istocie coś jest do zaktualizowania, a samej aplikacji na prawach roota nie wywołasz w ogóle. Ta zmiana jest podyktowana względami bezpieczeństwa. Rozwiązanie przyjęte w pak jest bezpieczniejsze od najpopularniejszego wywołania sudo pacman.
Druga grupa zmian łączy się z leżącą u podstaw przyjętych przy pak pomysłem, by był to w istocie "menedżer" paczek, który jest zgodny z Archem. W Archu pisze się i wspomina tu i ówdzie (ale w wiki), że "pacman nie wspiera tzw. częściowej aktualizacji", ale niemniej jednak pozwala bez problemu na jej przeprowadzenie. Z uwagi na sposób budowania paczek w Archu zapewnienie pełnej aktualizacji systemu w niemal każdym możliwym przypadku (wyjątek to świadome działanie odpowiedzialnego użytkownika) jest kluczowe dla prawidłowego i poprawnego działania tego systemu. Stąd każda próba instalacji jakiejkolwiek paczki (nie ma znaczenia, czy z repozytoriów, czy z AUR, czy z POLAUR) zanim przejdzie do instalacji, przeprowadzi kompleksową aktualizację systemu.
Reszta jest mniej istotna. Dla normalnego użytkownika zmiany winny być do ewentualnego przyjęcia w przeciągu przysłowiowych 5 minut. Jeśli komuś jednak np. działanie pak -przy czyszczeniu cache paczek denerwuje, to nic nie stoi na przeszkodzie, by nadal korzystał w tym zakresie z pacmana.

Cytuj
Czy pak aktualizuje mi cały system czy tylko Polaur-a i AUR-a gdy polecam [pak -Syu]?
Chyba wytłumaczyłem: oczywiście - pak -Syu dokonuje (oczywiście jeśli się na to zgodzisz) pełnej, kompleksowej aktualizacji całego systemu. Wyjątek stanowią tzw. paczki vcs (czyli te, które mają sufix typu *-git, *-svn czy *-hg; oraz tych, które w AUR są takie, ale nie są w ten sposób - w niezgodzie zresztą z wytycznymi ich budowy - nazwane), których aktualizacją musi się zająć sam użytkownik. Wynika to ze sposobu pisania dla takich paczek PKGBUILDów i konieczności ich aktualizacji (PKGBUILDów, nie paczek). Pak ma jednak nawet również narzędzie służące do sprawdzania aktualności naszych paczek budowanych z VCS.
Cytuj
Dalej, czy jest jakiś szyfr, który pozwoli mi w sposób logiczny sformułować polecenie, czy też po prostu muszę się tego wykuć?
np. wiem że [-S] chyba chodzi o "Synchronizacja", a "u" chodzi chyba o "upgrade" - tak sobie to tłumaczę.
Jeśli dobrze Cię rozumiem - przyjęty system jest rozwinięciem tego, który jest stosowany w pacmanie, a zatem wspomniane "-Syu" - tłumaczy się dokładnie tak jak tam. Nie odpowiem Ci jednak co kierowało twórcami pacmana, że przyjęli taki, a nie inny system "klawiszologii".
Cytuj
Ale jeśli chodzi o synchronizację pakietów POLAUR,  mamy polecenie [pak -Py] i znów przestaję rozumieć.
Po prostu: litera "P" pochodzi od POLAUR, a "synchronizacja" to w istocie owe "y" - i jest to konsekwentne z pacmanem.
Cytuj
Bardzo piękne polecenie [pak -Qs qt4] rozumiem, że jest to "Question" o pakiety w których występuje qt4, ale już "s" nie ogarniam.
I tu wchodzimy w kwestie... znajomości pacmana, albowiem niczego w tym zakresie nie zmieniamy. Polecenia pak -Qs i pacman -Qs są równoważne (to pierwsze po prostu wywołuje to drugie - nic więcej. Nawet na tym forum jest przypięta tabela poleceń m.in. pacmana: https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,3871.0.html
Cytuj
Następne, to polecenie z pacmana [pacman -Qi] bo kiedyś mi takie podałeś i to chodziło o informację do czego coś jest wykorzystywane.
Czy jest jakaś logika składni?
Taka sama jak wyżej. Polecenia przejęte w 100% z pacmana, a zatem o "logikę" składni proszę pytać twórców. Ogólnie wielka litera następująca po "pacman" to jest główna "operacja", pod którą można niekiedy dodać dalsze operatory. Jak "tłumaczone" są te wielkie litery: pacman -h O ile jednak bez problemu jestem w stanie przyjąć, że "Q" pochodzi od "query" (zapytanie) i w istocie pacman -Q dokonuje "odpytania" swej bazy, to bladego pojęcia nie mam dlaczego pytanie o "obce" paczki to: pacman -Qm
Cytuj

Dlaczego wielka litera "S", a kiedy mała litera"s"?
Albowiem tak to twórca pacmana przyjął, a pak jedynie to powielił by nie trzeba było się dodatkowo jeszcze uczyć poleceń pak, które są tożsame lub bliźniacze w swym celu do pacmana.
Cytuj
Dlaczego czasem mamy [-] przed treścią polecenia, a kiedy jest [--], tak jak to miałem w informacji [błędny --P] ?
Najogólniej - jak coś Wielką literą, to [-], w odmiennym przypadku [--]. Zgodne z pacmanem.
Cytuj
Co dokładnie znaczy słowo "flagi"?
Przejęte z angielskiego informatycznego w polskim informatycznym 1:1. Myślę, że może lepszym byłoby tłumaczenie "operatory", ale nikt nie będzie wylewał czegoś co od kilkudziesięciu lat funkcjonuje.
Cytuj
I jeszcze jedno: - jakie znaczenie ma kolejność poszczególnych składników polecenia?
Nie bardzo rozumiem, ale jeśli się nie mylę, to w przypadku większości polecań nie ma znaczenia. Jeśli jednak coś stanowi "nazwę samą w sobie", to już ma. Np. w pak --vcs te trzy litery "vcs" są nazwą, a nie trzema oddzielnymi literkami, z których każda ma znaczenie (tzn. ma, bo VCS to skrótowiec).

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 341
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 01, 2020, 01:27:23 am »
@pavbaranov
Dobra.
Powoli mi się układa..
Do aktualizacji chyba na razie wolę pacmana. Zamiast [sudo pacman] zaczynam od [su], a następnie wpisuję hasło i polecenie [pacman -Syu].
Jest zdecydowanie szybciej i chyba równie pewnie.
To po wierzgnięciu Pamaca. Od tamtego czasu używałem wyłącznie pacmana i się przyzwyczaiłem.
Kilka razy aktualizowałem pak-iem, ale nieco mnie zwiodło to, że pokazuje, że aktualizacja jest POLAUR i AUR. A co do tych poleceń to:
 pak po wywołaniu od razu pokazuje na jakie polecenia jak reaguje, ale wyjątki były dla mnie nieco mało jasne w tłumaczeniu.

Dzięki za pomoc.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 341
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 01, 2020, 10:33:22 am »
@pavbaranov
Ju ż wiem dlaczego zdrefiłem w sprawie aktualizacji zrobionej przez pak'a. Otóż, po aktualizacji zrobionej przez pak'a, Pamac dalej sygnalizował na czerwono, że jest do zrobienia aktualizacja. Chodziło o to, że w trakcie robienia aktualizacji, pojawiła się nowa aktualizacja. Dziś to zrobiłem znów pak'iem i Pamac wyłączył sygnalizację.
A teraz następny problem: aktualizacja robiona pak'iem wykazuje ostrzeżenia (pacman mi tego nie pokazuje. Cenna zaleta pak'a).
Jest tak:

:: Uruchamianie aktualizacji z AUR...
ostrzeżenie: lib32-libtxc_dxtn => zainstalowana: 1.0.1-5, dostępna: 1.0.1-1, opiekun: llde, oflagowana: Nie
ostrzeżenie: libtxc_dxtn => zainstalowana: 1.0.1-6, dostępna: 1.0.1-1, opiekun: llde, oflagowana: Nie
ostrzeżenie: sbsms => zainstalowana: 2.0.2-3, dostępna: 2.0.2-3, opiekun: Brak, oflagowana: Nie
ostrzeżenie: vuescan-bin => zainstalowana: 9.7.x-1, dostępna: 9.7.x-1, opiekun: FabioLolix, oflagowana: Tak

I teraz tak: [vuescan-bin] chyba mogę wyrzucić bez żalu, bo to coś zainstalowałem, gdy szukałem programu do obsługi skanera. Ale nie korzystam z tego.
Wątpliwości pojawiają się przy innych tych wcześniejszych ostrzeżeniach. Czy te "nieoflagowane" są mi potrzebne i co znaczy, że jakiś program jest "oflagowany". Pamiętam, że na określenie "flagi", lepsze byłoby określenie "operatory", ale nie wiem jakie w tym przypadku jest znaczenie oznaczenia programu "operatorami"?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2020, 10:36:21 am wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1323
  • Reputacja: +1/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak posługiwać się programem PAK?
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 01, 2020, 11:45:15 am »
To ja się podłącze pod temat i zadam pytanie odnośnie paka.
Gdzie należy zmienić w pak.conf aby repozytoria POLAUR nie były umieszczane w katalogu .cache tylko dajmy na to w .config/pak?
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110