Predator, ty chyba jesteś z innej planety. Pomiędzy zwykłym sklepem, a internetowym jest taka różnica, że w tym drugim masz 2 tygodnie na zwrot towaru. Towar jest tańszy, ale musisz liczyć się z tym, że ktoś go wcześniej kupił i zwrócił. Taki towar wciąż ma status nowego, a nie używanego. Jeśli chcesz mieć towar, którego nikt nie dotykał, kupujesz w sklepie stacjonarnym. Tutaj wyjdziesz za próg, i zwrotu nie ma. Kiedyś było 5 dni, teraz nie ma. Masz za to drożej. To jest proste jak budowa cepa. Nie wiem, po co kupowałeś przez neta, skoro masz takie wymagania.
Postanowiłem napisać, żeby zabrać głos w innej sprawie. Widzę, że niewłaściwie posługujesz się parametrem godziny pracy dysku. Jeśli potrzebujesz dowiedzieć się, czy dysk przepracował 1 godzinę, czy 30, to nie dowiesz się tego ze SMARTu. Możesz godziny pracy wsadzić sobie między poślady. To jest wartość mocno przybliżona i nie służy do takich celów. Jeśli ten parametr wskazuje tysiące godzin, wtedy wiesz, że ktoś używał ten dysk, ale nie przy kilkudziesięciu godzinach. To nie działa tak jak myślisz.
Prosty przykład. Najstarsze dyski, które mam w ciągłym użyciu, kupiłem w 2006 r. Pracują w RAIDzie, więc powinny pokazywać taki sam przebieg. Ale tak nie jest, mają wiele miesięcy rozbieżności. Ponadto, po przeliczeniu godzin na lata wyszło 7,5 ... nie, chyba 6,5 roku. Tymczasem od 2007 do 2018 pracowały one 24/7/365. Więc tylko z tego okresu powinno być 11 lat. To są wartości mocno przybliżone i nie wskazują przebiegu z dokładnością do pojedynczych godzin.