Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Konfiguracja Archa po instalacji  (Przeczytany 401 razy)

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Konfiguracja Archa po instalacji
« dnia: Luty 26, 2020, 01:12:55 pm »
Montuję jeden wątek bo za chwilę admina szlag trafi, nazbierało mi się trochę problemików... i zakładać do każdego osobny wątek??

1. rozmytwa czcionka w Archu w stosunku do Minta 19.3
(brak ostrości czcionek ogólnie), nawet po zastosowaniu SegoueUI w Windows bo tylko takie uzywam...

2. Xfce4 + Arch = brak mozliwości edycji MENU na pasku zadań, nie widzę nigdzie opcji POLECENIA które w Mint są...
Chodzi o to że w MENU jest tylko opcja ZAKOŃCZ SESJĘ (czyli wyloguj), nie mam WYŁĄCZ i RESTARTUJ 
(komendy z Minta nie chcą hulać)

3. Automatyczne logowanie w Archu... jest ??
Już mnie wnerwia wybór sesji + hasełko...
W mięcie wiem gdzie to ustawić a w Archu niestety nie ma tego...

4. Arch z automatu nie montuje mi wszystkich dysków w systemie. Mint nie ma problemów i widzi dysk Archa, Arch nie widzi nic prócz swojego SystemFiles...

5. Etykieta woluminu Archa (cały dysk M.2) to coś w deseń: disk83849836498y83jdhjd84864 
Na szczęście etykietę zapisałem albowiem po zmianie na np. ARCH ... system już nie wstaje (chodzi o Archa) a Mint nie widzi dysku M.2

przy okazji - 6. Czym różni się XFCE4 od XFCE4-GOODIES??

7. pacman - pomimo zainstalowania polskich LOCALE dla Thunderbirda i Firefoksa, połowa MENU obu programów przekoszona jest angielszczyzną...

A teraz pytanie z orbity:

8. Czy przenosząc na żywca (kopiuj/klej) pliki konfiguracyjne i wszystko co związane z paczką (chodzi o Thunara) z Minta do Archa coś upitolę??
Z Firefoksem, Thunderbirdem i wieloma innymi to przeszło...
Chodzi też o wszystko co związane z XFCE4 ...
przekopałem foldery Archa i Minta, w środku (z Xfce) nic się kurdę nie różi...

Pav, gdybyś pytał o co znowu chodzi: Arch ma u mnie wyglądać jak Mint  ;D
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2020, 01:23:43 pm »
I masz 8 różnych problemów (w tym jeden w tle: awersja do wiki Archa, albowiem co najmniej pkt. 1, 3, 4, 6 /to akurat to w ogóle nie jest "problem"/, może 7) - znajdziesz tam odpowiedzi, zaś pkt 8 wiele już razy także na tym forum się pojawiał. Znów: forum nie jest, nie było i nie będzie indywidualnym nauczycielem jednej tylko osoby, a skierowane jest do wielu. Po to jest każdy problem w oddzielnym wątku, by innemu użytkownikowi było łatwiej.
W przypadku pkt. 2 - jakie menu w xfce używasz?

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2020, 03:08:23 pm »
Szczerze mówiąc to ... szybko się uczę.
Zabrakło w Archu:

sudo pacman -S xfce4
i już wszystko gra...
ale...

lepsze jest:
sudo pacman -S plasma

Po prostu na czystym Archu nie ma całości środowiska graficznego, szkodaaaaaa że nikt mi o tym nie powiedział  ;D
Trzeba doinstalować w całości na uruchomionym systemie... cały pakiet xfce4 bo to co w standardzie a Archu hula to Xfce ...
ale i tak Plazma wymiata, posiedzę na tym chwilę i jeśli będzie cacy to zostanę...
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2020, 03:16:43 pm »
No, ale do kogo masz pretensje, bo możesz mieć wyłącznie do siebie, albowiem już kilka razy chyba usłyszałeś: w Archu instalujesz wyłącznie to co chcesz. Czy każdy chce jakiegoś DE? Otóż nie.
Zresztą - dostarczasz sprzecznych wiadomości: w pierwszym poście stwierdzasz, że masz Xfce, a w ostatnim, że... właśnie to instalujesz. No to zdecyduj się.

Offline LinGruby

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 97
  • Reputacja: +0/-0
  • notoryczny brak weny ;)
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2020, 03:22:31 pm »
ad. 1 - https://duckduckgo.com/?q=rozmyta+czcionka+w+Arch+Linux&t=vivaldi&ia=web

ad. 2 - są dwie opcje menu jak pamiętam ( jedną da się edytować, drugą nie ) ale od siebie dodam że można obie...

ad. 3 - również można to zrobić bez problemów... w /etc/lightdm/lightdm.conf coś takiego:
autologin-user=Predator
autologin-session=xfce4
o ile masz logowanie za pomocą lightdm inne menadżery sam musisz rozgryźć ;)

ad. 4 - z tym też nie ma problemów kłania się /etc/fstab https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab tam są wszystkie dyski które chce się montować z automatu

ad. 5 - no to akurat norma u mnie
# /dev/sda2
UUID=64b8a476-6b75-4d88-b19b-4f91d549982e /          ext4
tak wygląda w fstab
LABLE - czyli etykietę zawsze możesz sobie dodać ale nie zmieniać nic co ma związanego z UUID dysku...

ad. 6 - https://goodies.xfce.org/projects/about
xfce4 to nazwa DE/WM

ad. 7 - a system kolego to ma spolszczony https://wiki.archlinux.org/index.php/Locale u mnie to tak wygląda w /etc/locale.conf
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_ALL=pl_PL.UTF-8
LC_NAME=pl_PL.UTF-8
LC_TIME=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE=pl_PL.UTF-8
LC_PAPER=pl_PL.UTF-8
LC_NUMERIC=pl_PL.UTF-8
LC_ADDRESS=pl_PL.UTF-8
LC_COLLATE=pl_PL.UTF-8
LC_MESSAGES=pl_PL.UTF-8
LC_MONETARY=pl_PL.UTF-8
LC_TELEPHONE=pl_PL.UTF-8
LC_MEASUREMENT=pl_PL.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=pl_PL.UTF-8

a co do stricte pacman to też masz w wikiArch...

ad. 8 - można ale to różnie bywa z zasady tego typu rzeczy szukaj w /home/$USER/.mozilla/
ale jak wspomniałem czasami taka operacja przechodzi bez problemów
( mam tu na myśli u siebie ustawienia do Vivaldi-snapshot ) ale czasami potrafią być problemy dodatkami nie mam na to reguły...


i naprawdę wikiArch nie boli tak samo jak wyszukiwarka np: https://start.duckduckgo.com/ bo na temat google się nie będę wypowiadał...
dopóki sam nie zaczniesz szukać i rozwiązywać problemów to niczego się nie nauczysz a nikt ciągle nie będzie podawał po części rozwiązań na tacy...
podam Ci motto które powiedział mi mój mentor od Linux'a w 2009 roku:
Cytuj
szukaj, szukaj, czytaj, czytaj w necie jest prawie wszystko
a jak nie znajdziesz rozwiązania dopiero zadaj pytanie...

tyle w temacie ;)

( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024  System:  arch-bspwm  Kernel: 5.6.15.ll56-1-lingruby x86_64 (64 bit gcc: 10.1.0)
Desktop: twm info: polybar wm: spectrwm 3.3.0  dm: lightdm  Distro: Arch Linux

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2020, 06:30:05 pm »
Dzięki za porady, od siebie dodam jedynie że z konfiguracją Archa nie ma problemów jeśli na dzień dobry nie zdecydujemy się na Xfce. Wszystkie braki o których wspomniałem w Plaźmie nie istnieją, jest o niebo lepsza w konfigurowaniu i w dostępności opcji. Mocno żałuję że zasiadłem kiedyś na Xfce w Mint'cie. Jest już bardzo mocno pewne że z Xfce zrezygnuję na amen. Na razie ukatrupiam Archa tak aby padł na amen (jestem już po 4 instalacji na czysto). Robię to specjalnie aby przyzwyczaić się do pacmana i innego "stylu" życia.
No i właśnie: Arch jest systemem w którym nie ma nic ... i o to właśnie chodziło. Już nauczyłem się (dość szybciutko) pobierać z wiki paczki i instalować z zależnościami tak aby to w końcu działało. Im dłużej siedzę na Archu tym bardziej mi się podoba, zwłaszcza to że w godzinkę jestem na mocy postawić już cały system od podstaw i wrócić do trybu pracy codziennej. UID dysków też już uwaliłem, nawet minta z bootloadera wykosiłem no ale... udało się dosłownie w chwilę wszystko naprawić. Cieszę się bo jeszcze 2,3 miechy temu nawet nie śniłem o Archu. Jednym słowem: nie polecam już ani Minta ani nic Bunto-podobnego, nawet dla początkujących.
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 26, 2020, 07:18:10 pm »
Chłopie - o czym Ty... :)
1. Nie istnieje coś takiego jak "ukatrupienie" Archa. Ten system nawet jeśli go zepsujesz naucz się naprawiać. Twoim przyjacielem jest chroot.
2. Jakie pobieranie paczek ze strony Archa (to nie wiki)? Po doinstalowaniu niezbędnych Ci paczek do podniesienia sieci stosujesz pacmana. Tylko i wyłącznie. No, chyba, że chcesz skorzystać z pak :)

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2020, 07:24:36 pm »
Chłopie - o czym Ty... :)

a o tym https://www.archlinux.org/packages/
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 26, 2020, 08:07:44 pm »
Wiem, ale... to już chyba znasz: gadasz jak potyrpany :)

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 27, 2020, 06:50:32 am »
Potyrpało mnie w potyrpanym kraju w potyrpanej pracy przy braniu potyrpanej pensji i codziennie tyrpie gdy pracuję na potyrpanym systemie i sprzęcie robiąc od czasu do czasu przerwę. Wtedy włączam tv, widzę potyrpane tematy prowadzone przez potyrpanych ludzi a gdy już mi się znudzi i muszę wyjść z domu z potyrpanego bloku przechodząc obok potyrpanych niepracujących wszystko wiecznie mających sąsiadów ... to tyrpie mnie mocniej bo zaraz wiem że wsiądę w potyrpany samochód który zaraz będę tankował za potyrpaną cenę i to tylko po to aby dojechać do sklepu po potyrpane zakupy w potyrpanych cenach.  Gdy już wrócę do domu to okazuje się że mam jeszcze potyrpany internet super mega szybki ultra-lte który miał działać 150MB/s>300MB/s a działa 10,5MB/s bo pewnie eter w tym kraju też potyrpany więc ... tyrpie mnie dalej w oczekiwaniu na "nie wyłaczaj komputera, zaraz wszystko będzie potyrpane bardziej... to znaczy gotowe" no  ;D
Za chwilę przyjedzie jakiś potyrpany klient po ten swój potyrpany komputerek i będzie wciskał mi potyrpane kity tylko po to aby zaraz potem próbować wcisnąć potyrpaną kwotę za moją potyrpaną robotę mając jakieś potyrpane uwagi co do potyrpanych cen używanego RAM w potyrpanym mieście, w którym nowy RAM kosztuje 139zł a używany 110zł.

A tak serio to trzeba być wesołym, albowiem tylko tak idzie nie zeżreć zębów  ;D   w życiu codziennym...
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2020, 06:53:24 am wysłana przez Predator »
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 27, 2020, 07:10:07 am »
Jasne, że wesołym być trzeba, ale właśnie dlatego i po to, by zniwelować możliwość smucenia się z powodu rozwalenia sobie systemu, należy unikać bezsensownego jego używania. Jednym ze sposobów jest - w przypadku Archa - nauczenie się instalacji paczek, czy ogólnie poprawnego korzystania z wybornego i prawie doskonałego narzędzia jakim jest pacman. To na pewno nie polega na tym, co opisałeś, ale mniejsza o to, już milczę.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Konfiguracja Archa po instalacji
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 27, 2020, 11:32:23 am »
Pavku, szybszy być nie umiem, aż tak mnie jeszcze nie potyrpało  ;D
Wczoraj byłem stary, dzisiaj jestem już nowszy  ;D
to znaczy... ogarnąłem wujka Pacmana i szczerze mówiąc... obsługa Archa chyba na tym kończy się  :D

PS. baaaardzo mi się spodobały:

pacman -Ss
pacman -SI
pacman -Si
pacman -R
pacman -Rs
pacman -Rns
pacman -Sw
pacman -S
+ kilka innych.
Morał?
Ino ano tylko kawicy świeżej mi teraz "trza"  ;D  bo się biorę za "wykopanie" Mięty ...
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520