Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: [rozwiązane] Lepiej więcej RAM w single-channel czy mniej RAM w dualu?  (Przeczytany 192 razy)

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 135
  • Reputacja: +0/-0
  • Szlachetnie po...
Athlon 300U memory supp.specs. = Bandwidth single channel 17.88 GiB/s or dual channel 35.76 GiB/s
Jak wiadomo, w dualu może być tylko zestaw 4GB + 4GB = max. 8GB RAM ze względu na fakt iż piersze 4GB jest wlutowane w płytę laptopa...

Sprawdziłem już, pójdą na tym kości 4,8 i 16GB. Laptop może mieć zestaw 4+4 w dualu lub 4+8 / 4+16 w single channel.
Co lepsze?

8GB DDR4-2400 z przepustowością 35.76GiB/s czy 20GB DDR4-2400 przy przepustowości 17.88GiB/s ??
Gdy miałem 8GB RAM DDR3-1600 w starym laptopie, praktycznie nigdy system nie zjadł więcej aniżeli 6-7GB i to przy wirtualizacji...
a gdy miałem 16GB nigdy nie ruszył więcej aniżeli 8-9GB...

Czy tak naprawdę jest sens pakowania do laptopa kostki 8 lub 16GB aby mieć w efekcie końcowym 12GB lub 20GB RAM??
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2020, 05:12:35 pm wysłana przez Predator »
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline microsofter

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2020, 12:29:06 am »
Co lepsze to zależy od tego, ile tego RAMu używasz. Jeśli wykorzystanie swapu jest niewielkie, to lepiej mniej, ale szybkiego RAMu. W aplikacjach o dużym przepływie danych szybszy RAM pomaga, np. archiwizacja w WinRarze. Natomiast takie rzeczy, jak np. kompresja do MP3 są nieczułe na prędkość FSB czy RAMu.

Co innego, gdy znacznie przewyższasz wykorzystanie fizycznej pamięci. Przy przełączaniu do innej aplikacji, zamykaniu lub uruchamianiu kolejnej, będziesz chwilę czekał na przeswapowanie i wtedy więcej RAMu ma sens.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 135
  • Reputacja: +0/-0
  • Szlachetnie po...
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2020, 08:04:35 am »
No właśnie na Manjaro widzę że te 4GB wlutowane w laptopa do normalnej pracy to mija się z jakimkolwiek celem. Na gwałt potrzebuję minimum +4 i zastanawiam się czy wolniejsze 20GB ... czy szybsze 8GB. System mi dęba staje i swap nie pomaga, zrobiłem 4GB ale to i tak jest wolniejsze na sata3 od magistrali pamięci więc widać gołym okiem jak system siada (po prostu zaczyna lagować jak osioł) a kostka 4GB przy Manjaro 2020 zapchana, swapu też zjada prawie 100% ...
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2020, 09:15:58 am »
No właśnie na Manjaro widzę że te 4GB wlutowane w laptopa do normalnej pracy to mija się z jakimkolwiek celem.
Pragnę zdementować tę opinię.. mam na stareńkim Dell'u 2x2Gb RAMu i do NORMALNEJ pracy w zupełności mi wystarcza.
Ale może pochwal się, co robisz na swoim sprzęcie, bo jeśli obrabiasz pliki wideo (4K), to każdą pojemność RAMu zapchasz  ;)

Na poniższym filmie wyjaśniono zależności dotyczące RAMu (od 5:21 materiału)
https://www.youtube.com/watch?v=ovd_X4xxwuc
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2020, 09:27:28 am wysłana przez MSki »

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 135
  • Reputacja: +0/-0
  • Szlachetnie po...
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2020, 09:53:07 am »
1.VirtualBox + zabawki...
2.cache przeglądarki w ramdisk'u
3.w tle często muzyka
4.w tle często filmy (min. 1080p)

i pkt.2 był winien zwiech, za mało dałem cache a dałem 256M, firefoks klękał przy 3,4 zakładkach... więc poprawiłem na 1G i jest lepiej...
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline microsofter

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2020, 11:10:17 am »
VirtualBox zje tyle, ile przydzielisz maszynom. Tu praktycznie nie ma ograniczenia. Musisz przeanalizować, ile potrzebujesz dla maszyn. Jeśli nie mieścisz się w 8 GB, to masz odpowiedź na swoje pytanie.

Cache Firefoxa w ramdysku? Kompletne marnotrastwo. Tu tracisz cały 1 GB na własne życzenie. Stare Firefoxy/Netscape miały dwie opcje do ustawień cache: ile trzymać na dysku, a ile w RAMie. Już od dawna cache w RAMie został zlikwidowany, bo - primo - przy wydajności dzisiejszych dysków to jest bez sensu. Secundo, przy Internecie 10 Mbit/s+ cache śmiało można wyłączyć całkowicie - mam ustawione na minimum. Przy takich transferach wpływ cache na ładowanie stron jest marginalny. 1 GB to ja stosowałem, gdy miałem modem 56 kbit/s.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 135
  • Reputacja: +0/-0
  • Szlachetnie po...
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2020, 11:25:06 am »
Ja wiem ale kompa używa wiele osób a ja nie mam czasu co chwila czyścić plików tymczasowych na 2 systemach. Robię restart i RAMDISK zarówno w Windows jak i Linuksie po ponownym starcie są czyste, nic nie zostaje na dysku. Tych ramdisków mam mieć kilka docelowo albowiem w Firefoksie i Thunderbirdzie zrobione mam profile, to znaczy, mogę mieć 3,4,5 róznych wersji softu w tym samym systemie, osobny dla różnych userów. Jest torchę rzeźby w about-configu każdego Firefoksa ale efekt końcowy jest osiągnięty:
-user1 ma ramdisk i swojego firefoksa 56.X z własnymi wtyczkami, temp i cache kasowane po restarcie
-user2 ma ff w wersji 73 i inne bajery (wtyczki) a cache jest na dysku i ma nie znikać...
-user3 ma jeszcze inaczej
-a user4 jeszcze inaczej...
i to wszystko na jednym koncie (tak ma być)

Kolejną rzeczą jest fakt iż cache cache'owi nierówny - to znaczy nie da się użytkować bez modyfikacji i zabawy tego samego firefoksa w Windows i Linuksie.
Po modyfikacjach jest jednak tak:
Ten sam Firefoks (v56.X) działa w Manjaro i Windows, do tego samego dysku (NTFS) mają odnośniki do profili i cache.
Jeśli robię coś w necie będąc na partycji z Windows i na uruchomionym Windows i zapisuję to w Firefoksie uruchomionym na Windows to... po restarcie i przejściu na Manjaro mam zachowane w Firefoksie i Thunderbirdzie wszystko to co zrobiłem przed chwilą na Windows. Poczta leci w archiwum, zostają zakładki, nowe hasła itp. itd. Jest trochę rzeźby z bazą sql lisa ale wszystko jest do zrobienia.

Wracając jednak do ramdisku to jest on tylko pod lisa do zadań specjalnych (torrenty, dziwne dzikie strony (nie mylić z tym w czym księża ostatnio gustują!) i masę innych np. facebook). Wolę aby po takich zabawach śladu na dysku nie było.

A co do ramdisku i cache na dysku to ff zrezygnował bo... potrafi zjeść i 2GB RAM w podskokach i sami tego nie umieją naprawić. Gdyby zostawili cache w ram to lisy zjadałyby ludziom dzisiaj cały RAM ... tak sądzę  8)
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline microsofter

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 03, 2020, 11:42:14 am »
No ja tak nie sądzę. Jakoś w czasach, gdy komputery miały po 4 MB RAMu, to działało prawidłowo. I dużo później też. Tylko że wtedy transfer w RAMie był dużo niższy, od dzisiejszych HDD magnetycznych.

Skoro masz takie specyficzne wymagania, to musisz przejść na więcej wolniejszej pamięci. Ja bym wolał zrezygnować z tego i owego, i cieszyć się większą przepustowością i zaoszczędzoną kasą.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 135
  • Reputacja: +0/-0
  • Szlachetnie po...
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 03, 2020, 12:20:32 pm »
Troszeczkę różnią się nasze zdania, albowiem moje mówi o tym iż, jeśli już mamy 4GB to trzeba je zużyć. To samo dotyczy większych ilości. Bez sensu jest wiecznie oszczędzać i wiecznie z czegoś rezygnować, chodzi o czasy w których żyjemy. Używana kostka 4GB DDR4-2400 na żullixie 40-60zł, nowe od 70 do 100zł. Czym jest te 100zł dzisiaj? 7,5 paczki fajek??  ;D
Co do ilości ram to gdyby nie sprawa przepustowości single kontra dual to nie zastanawiałbym się wcale i wziął kostkę 16GB i po sprawie. Muszę sobie zaraz wszystko przeliczyć, chodzi o prędkości takie jak FSB i cała reszta (jak dyski na pcie) i szyna cpu>gpu>fsb ...
Policzę i zerknę, może te 17,88GiB/s na te magistralę wystarczy...

W laptopie wlutowano coś o nazwie SANMAX, jest to DDR4-2400 17-17-17-39-8-56-18-9-1T zwane potocznie Cl17 więc takie super cacy to to nie jest
(PC4 1.2V 19200U 64bit LP-DDR4) na mnożlniku x6min-x12max

A co do maszyny wirtualnej to zawsze przypisywałem połowę ramu z hosta i niby było ok ale do czasu nieużywania dobrego softu jak Corel czy Autocad w wirtualce. Wtedy na biorcy te 4GB było za mało ale dzisiaj, na wirtualce takich zadań nie będzie więc... chyba dokupię te 4GB i na tym koniec tematu.

Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 135
  • Reputacja: +0/-0
  • Szlachetnie po...
Odp: Lepiej więcej RAM czy szybszy RAM?
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 03, 2020, 05:11:32 pm »
No to fajna niespodzianka!

Pół świata (+ja) nie wiedzialo że nowe CHIPSETY (Intel od 7gen. w górę, AMD od Ryzenów) obsługują DUAL CHANNEL w różnych zestawieniach modułowych.
Info pochodzi z helpDesku Lenovo.

Można montować zestawy 4+4, 4+8 i 4+16 i takie zestawy pracują razem jako para w DualChannel.
Wcześniejsza zasada mówiąca o tym iż zestawy pojemnościowo muszą być takie same jest nieaktualna.

No i faktycznie, w 3DMarku (2020-02) nic się nie zmienia na niekorzyść gdy pracują w systemie 4+4 lub 4+8 ...
Ale jaja, co?

No to problem z głowy.
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520