Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: zainstalowałem SPARKY...  (Przeczytany 581 razy)

Offline os.y

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
zainstalowałem SPARKY...
« dnia: Styczeń 22, 2020, 09:53:34 am »
fakt, że za czwartym razem ale się udało,
- pierwsza próba na pendrajwie : pendrajw przygotowany pod knopixem (partycja boot + swap) i zawieszenie instalacji przy "pozycji" 24%
- druga próba : z użyciem drugiego zestawu pendrajwów identycznie przygotowana i zawieszenie instalacji przy "pozycji" 28%
uwaga ogólna : opcje wyboru są zbyt mało czytelne - nie udało mi się przejść przez pozycje partycjonowania bez usunięcia i utworzenia choć jednej partycji
- trzecia próba na małym (160GB) HDD : problem z standardową procedurą aktualizacji lokalizacji - otwarta lista, nawet rozwinięta na całą długość (ekran 1680x1050), nie obejmuje pozycji [Polish] - ta ukryta jest wraz z przyciskiem dalszego rozwinięcia poza ekranem (przy drugiej instalacji dostrzegłem na dole jedno-pikselowy pasek sugerujący, że można w niego kliknąć - okazało się, że była to własnie pozycja [Polish] i tak udało mi się standardową proceduje spolonizowania systemu uruchomić) i chwilkę póżniej się zawiesiła - po restarcie odwiesić się mi jej nie udało
- czwarta próba : skuteczna z zastrzeżeniem, że przy wykonywaniu procedury wyszukania i instalacji pakietów "polish, pol, pl" zostaje tuż przy końcu zatrzymana dopytując się o wybór: 1/... 2/... 3/... 4/... 5/(chyba pisało coś o tym, by niczego więcej nie aktualizować - myląca jest informacja o potrzebie wpisania treści gdy wystarczy podać cyfrę)

udało się i... :(
- AIMPA dla SPARKY (Linuxa) nie znalazłem - ładny jest i ładnie przechwytuje audycje internetowych stacji
- zainteresowany też jestem instalacją Audacity (do obróbki nagranej audycji) ale póki co nie szukam,
- zniechęcąjaca jest też ogólna informacja o tym, że można instalować dodatkowe oprogramowanie tylko w trybie znakowym (tu chyba się to nazywa konsolowym)

jeśli ktoś wie gdzie szukać, jak to zrobić to z przyjemnością z taka odpowiedzią bym się zapoznał
a póki co wracam niestety do windowsa

pozdrawiam
p.s. pierwsze wrażenie :
- inne nazewnictwo,
- nie wiadomo gdzie i czego szukać,
- organizacja pulpitu i pracy z użyciem systemu w stosunku do windowsa mocno ograniczona,
- brak choćby htmlowego samouczka "przedstawiającego" z opcją dodawania informacji czy porad SPARKY bo...
- na forum bałagan - by jakąkolwiek informację znaleźć trzeba wszystko przeczytać  (nie znalazłem wyszukiwarki fraz)

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1557
  • witam na moim kanale jutub
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2020, 08:28:31 pm »
Z wyborem Sparky i innych bliskich pochodnych jest ten problem, że jak chcesz coś łatwo znaleźć, to od razu musisz znać nazwę bazy dla tego systemu i rozumieć jakoś różnice.
AIMPa nie ma na Linuxa, więc trzeba by szukać alternatyw lub odpalić przez wine. Audacity jest w repozytorium i graficznie można spokojnie wgrać poprzez program Synaptic, który w Debianie jest domyślnie wgrany.

Nad Linuxem trzeba chwilę siąść i siąść nad odpowiednią dystrybucją. Na Ubuntu MATE byś od razu dostał wprowadzenie i Software Boutique z listą aplikacji, będącymi alternatywą do popularnych programów windowsowych.

Co do organizacji pulpitu i pracy, KDE Plasma i GNOME3 moim zdaniem lepiej sprawdzają się w pracy niż środowisko graficzne Windowsa 10 (takie Win7 jest proste do bólu). W domu mam Windowsa 10 od dawna, ale nie robiłem dużo w nim, to nie zauważyłem braków. Dopiero jak w pracy przeszliśmy na Win10 i uznałem, że w końcu sobie lepiej urządzę pulpit, odkryłem braki, począwszy od braku możliwości konfiguracji rzeczy, które się o to proszą (np. zegar, który przy małych ikonach nie wyświetla daty), a kończąc na rzeczach typu "aktywne narożniki". Nawet terminala czasami brak.

PS. Na forum się raczej szuka rozwiązania konkretnych problemów, a skoro nie wiesz, czego szukać, to ciężko coś znaleźć.
Zmieniłem dwie rzeczy w systemie - zapraszam do testowania mojej nowej dystrybucji!
Widzę, że masz problem - wgraj tę dystrybucję, z której ja korzystam!

Offline os.y

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2020, 07:36:06 am »
dzięki PomPom za "już" !
- zamiennika AIMPA już szukam (testuję na windowsie :)
- wine zaraz spróbuję odszukać i zainstalować na SPARKY by przetestować swe umiejętności :) i użyteczność
- Audacity właśnie przez Synaptica znalazłem i zainstalowałem (bardzo wygodna forma instalacji) - chciało by się mieć w swym dyskowym archiwum n.p. owe Audacity by przy reinstalacji systemu w czasie hipotetycznego braku dostępu do internetu można było sobie ten program właśnie tak zainstalować (ale póki co nie wiem czy Synaptic to potrafi jak i nie wiem czy jeśli już to czy z kolei  ja potrafię to nim zrobić)
- Ubuntu ? myślałem, ale najpierw próbuję na "polskiej" dystrybucji licząc na forumowe wsparcie i podpowiedzi (szkoda że już przy pierwszym kontakcie ze SPARKY, na zrzutach pulpitu, nie ma polskiego nazewnictwa - ów brak w pierwszym odruchu zniechęca do zaglądnięcia dalej)
- oceniam użyteczność SPARKY przez pryzmat XP z "kasycznymi ustawieniami" na wzór win98se bo chyba czas zacząć już myśleć o jakiejś przesiadce, więc stąd zainteresowanie SPARKY

i... jest pod kreską:
"Zmieniłem dwie rzeczy w systemie - zapraszam do testowania mojej nowej dystrybucji!
Widzę, że masz problem - wgraj tę dystrybucję, z której ja korzystam!"
wiec pytanie : o czym to ?

pozdrawiam

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1844
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2020, 08:14:22 am »
Cóż... Nad Sparky zasadniczo pracuje jedna osoba, nad Windows - cała korporacja. Nic dziwnego, że nie istnieje cała "poukładana" w dodatku przez pryzmat osoby, która używała do tej pory Windows dokumentacja. Inna sprawa, że przechodząc z Windows na jakąkolwiek dystrybucję linuksa trzeba zdać sobie sprawę z kilku rzeczy:
1. Niemal każda dystrybucja linuksa jest swego rodzaju składanką. Składa się bowiem z różnych elementów, które są wykorzystywane w różnych dystrybucjach. Np. kernel jest w każdej, w wielu obecnie jest systemd, a środowiska graficzne również są wspólne dla wielu itd. itp. Raz wytłumaczony, udokumentowany element nie wymaga już tłumaczenia jego w danej dystrybucji. Dokumentacja powiedzmy GNOME udostępniona przez zespół, który je rozwija jest aktualna we wszystkich dystrybucjach, które oferują to środowisko. Podobnie z poszczególnymi aplikacjami.
2. Żaden linux nie jest "zastępcą" Windows i nie jest tak tworzony, by uwzględniać przyzwyczajenia osób korzystających z innego systemu. Linux to inny system operacyjny, rządzący się swoimi prawami, mający cały swój ekosystem, aplikacje, nazewnictwo. Trzeba to przyjąć na klatę i nauczyć się z tego korzystać.
3. Przyzwyczajenia w postaci chęci używania aplikacji windowsowych w linuksie, choćby przez wine, trzeba po prostu odrzucić. Linux nie jest przeznaczony do uruchamiania aplikacji z innych systemów, choć niekiedy jest to możliwe. Trzeba po prostu znaleźć alternatywy. Bardzo pomocną witryną jest tu alternativeto.net.
4. Niestety olbrzymia ilość informacji o linuksie, o aplikacjach, środowiskach jest w języku angielskim. Jeśli nie znasz, google translator. Po polsku jest lub będzie o tyle, o ile znajdą się jakieś osoby, które poświęcą swój czas na jej tworzenie dla innych osób. Niestety z mojego doświadczenia wynika, że niewiele tu się zmienia i w istocie ciężko jest uzyskać informację w naszym języku.
5. Musisz też wiedzieć, że informacje w necie nie nikną, a czas płynie i wraz z nim rozwijają się elementy układanki pn. "linux", choć często miewają nawet taką samą nazwę. Np. dzisiejsze KDE, choć nawet nieco podobne do KDE4 nie będzie miało w 100% wspólnej dokumentacji z wcześniejszą wersją. Informacje dla np. Ubuntu sprzed kilku lat (bodaj dla wersji <15.x) nie będą już w 100% aktualne dla obecnych wersji. Jeśli zatem znajdziesz jakąś informację, z której będziesz chciał skorzystać, upewnij się, że jest ona aktualna również dla tej wersji, którą masz zainstalowaną.
6. Żadne forum nie jest przeznaczone dla tłumaczenia podstaw działania systemu. Fora są by rozwiązywać problemy, jakie napotka się podczas użytkowania, ale problemem nie jest czyjś brak elementarnej wiedzy jak użytkować wybrany przez siebie system, zwłaszcza, że te informacje w przeważającej mierze są gdzieś dostępne. Nadto fora tworzą osoby z niego korzystające i to im możesz jedynie zawdzięczać nieład jakiego doświadczasz. Zwróć uwagę nawet na tytuł swojego wpisu: "Zainstalowałem SPARKY...". No i co z tego? Nic to nie mówi nikomu.
7. Już o tym wspomniałem, ale raz jeszcze: informacje znalezione w wiki jednej dystrybucji, mogą być użyteczne dla każdej innej, która korzysta z tego samego rozwiązania. Myślę, że najlepsze wiki w ogóle oferują Arch Linux (angielskie, rosyjskie) i Ubuntu. W pozostałym zakresie bywa już różnie, ale np. podręcznik dla Cinnamon spokojnie możesz brać z Minta.
To tak mniej więcej. Ogólna zaś rada - nie przejmować się, używać i... nie reinstalować, bo to bez sensu przyzwyczajenie z Windows. Dobrym pomysłem na początek jest stworzenie sobie w systemie dwu kont: użytkowego, gdzie będziesz "normalnie" pracować i testowego, gdzie będziesz sobie mógł zmieniać do woli co Ci się chce, a jak okaże się to dobrym pomysłem - przeniesiesz to użytkowego. Jak nie, wykasujesz dwa katalogi i system podniesie owe konto z domyślnymi ustawieniami. I druga jeszcze dobra rada: używaj uprawnień roota (sudo itp.) wyłącznie wówczas, gdy jest to potrzebne i wyłącznie wówczas, gdy wiesz co chcesz daną czynnością osiągnąć. Jeśli jest to polecenie w konsoli, to musisz wiedzieć jakie są konsekwencje jego wydania, bo nikt Ci nie da gwarancji, że wywołanie gdzieś znalezionego polecenia nie wywali systemu w kosmos. 

Offline os.y

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2020, 08:45:40 am »
pavbaranov... podziwiam
dzięki za informacje

pozdrawiam

Offline os.y

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 25, 2020, 09:43:06 am »
Zzdecydowałem o powtórnym otwarciu wątku.
Powód prozaiczny: znalazłem ciutkę informacji o posługiwaniu się SPARKY jako systemem operacyjnym.
Niby to tylko dwie strony ale jakby kluczowe dla "startujących" więc i nie tylko dla mnie.
"Komputer Świat" (wydanie urodzinowe) 11/2017 (414) str. 78-79 "Wskazówki do SPARKYLINUX".
Szkoda, że nie więcej ale już COŚ !

Adminie ... zachęć "Komputer świat" do poświecenia jednego numeru właśnie TWEMU Linuxowi

pozdrawiam

Offline os.y

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 25, 2020, 09:54:46 am »
uzupełnienie:
W międzyczasie zahaczyłem o Q4OS-a.
Jego powłoka graficzna Trinity Desktop jest rewelacyjna, modyfikując ją można uzyskać pulpit windowsa XP czy win 98se (klasyczny windows) - a może SPARKY by postawiło na tą powłokę ? - taka sobie mała sugestia podparta wielkim oczekiwaniem.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1844
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 25, 2020, 11:19:01 am »
Q4OS jak sam zauważyłeś ma Trinity DE. To jest środowisko będące forkiem dawnego KDE 3.5 i znajduje się w dość skromnej ilości repozytoriów różnych dystrybucji. Nie wiem, czy jest w Debianie (Sparky jest o niego oparte). Jeśli nie ma, to prawdopodobieństwo, że uda się Trinity pożenić z czymkolwiek innym, co nie jest dla niego przygotowane odpowiednio jest dość niewielkie. U mnie (Arch) mam Trinity w AUR (bądź tam było) oraz w niezależnym repozytorium, jednakże zainstalowanie graniczy z cudem (zależności, pozmieniane biblioteki). Stąd - jeśli Ci odpowiada Trinity - bierz wyłącznie taką dystrybucję, która oferuje ten DE jako domyślny lub jeden z możliwych.
PS: Ustawić pulpit a la WinXP, czy nawet starsze 98/Me (w linuksie najczęściej będzie to jakiś Redmond itp.) nie jest problemem. Tutaj: https://www.pling.com/browse/cat/381/order/latest/ znajdziesz sporo różnych tematów (skórek) dla poszczególnych środowisk, których często nie ma w dystrybucji. Może wybierzesz sobie również taką, która Tobie odpowiada i nie będziesz musiał zmieniać ani Sparky, ani instalować Trinity.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1692
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 25, 2020, 11:19:44 am »
TDE i wiele innych pulpitów można zainstalować jednym klikiem za pośrednictwem APTus-> Pulpit
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1557
  • witam na moim kanale jutub
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2020, 02:25:54 pm »
i... jest pod kreską:
"Zmieniłem dwie rzeczy w systemie - zapraszam do testowania mojej nowej dystrybucji!
Widzę, że masz problem - wgraj tę dystrybucję, z której ja korzystam!"
wiec pytanie : o czym to ?
Dwa częste przypadku w linuksowym świecie, które mnie czasami irytują, czasami śmieszą. Bardzo wielu młodych, gniewnych i niebystrych lubi zrobić coś, co już jest, opierając się na jakiejś dobrej dystrybucji, i nazwać to rewolucją. Jak miałem z 12 lat, to popsułem graficzki w Worms 4 i nazwałem to edycją ostateczną - w Linuxie bywa podobnie. Też wśród niektórych grup jest tak, że jak masz jakiś problem, to pierwszą odpowiedzią będzie zmiana dystrybucji zupełnie, najlepiej tej, z której korzysta autor. Czasami zmiana dystrybucji ma sens, gdy coś jest ciężko wykonalne lub widać, że ktoś sobie źle dobrał dystrybucję, ale zdarzają się przypadki, gdzie ktoś ma problem z Ubuntu, a jako odpowiedź na problem dostaje "wgraj Minta, bo lepszy" albo "Debiana, bo lepszy", gdzie ten problem nie ma nic wspólnego z tym i prawdopodobnie pojawi się (w towarzystwie kilku innych) na sugerowanych dystrybucjach. W najlepszym przypadku zmienią się problemy, gdy zmienisz distro.
Inna sprawa, że jak zaczynasz chcieć od wybranej dystrybucji tego, co ma inna, to może warto rozważyć wybór tej innej. Q4OS i Sparky są oparte na Debianie i bardzo podobne w obsłudze w terminalu, więc mimo zmiany nadal pozostajesz jakby w jednym ekosystemie.
Zmieniłem dwie rzeczy w systemie - zapraszam do testowania mojej nowej dystrybucji!
Widzę, że masz problem - wgraj tę dystrybucję, z której ja korzystam!

Offline os.y

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 25, 2020, 05:21:35 pm »
PomPom... już z powrotem jestem na SPARKY, więc jeśli jesteś tak uprzejmy, że odpowiadasz to poproszę o kolejna odpowiedź - podpowiedź.
Zainstalowałem Audacity. Ten program silnie wykorzystuje własne pliki robocze w specyficznym dla siebie formacie. Niekiedy zdarza się, że podczas nagrywania audycji np radiowej pada. Teoretycznie jest funkcja odzyskiwania połączenia i przejęcia zarządzania z takim zbiorem niekiedy kilkunastutysiecznym pliczków roboczych ale niekiedy i ona zawodzi. Stosownie wiec by nie babrać sie w plikach systemowych utworzyłem osobną partycję /home, a na niej katalog _TEMP w którym domyślnie audacity sobie zapisuje owe pliczki - a z których mrówcza pracą można sklecić jakiś fragment audycji i sobie zachować. I teraz padłem. Nie jestem w stanie utworzyć skrótu do tego katalogu na pulpicie. Jest to o tyle istotne, że bardzo często korzystam z takiego katalogu więc taki skrót (dowiązanie) bardzo by mi się na pulpicie przydał.
Identyczny mam problem ze zrobieniem skrótu do zapisanego już w tym katalogu "pustego" projektu przez plik "sterujący" zarzadzajacy dostepem programu do podkatalogu przechowywania tych plików.
I o taką poradę bym poprosił - nie tylko Ciebie ale i każdeko to wie, jak to zrobić.

A... zainstalowałem SeaMonkey (przeglądarka www) - to z tej przegladarki teraz korzystam - w ustawieniach dodałem (add) język polski i... owego języka dalej w programie brak.
Śmieszne są te problemy noworysza ale... nie wstydzę się pytać. Jeśli pytania irytują to proszę dać znać a głowy wiecej nie będę zaprzał.

Pozdrawiam.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1557
  • witam na moim kanale jutub
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 25, 2020, 09:58:44 pm »
Nie mam LXDE/LXQT, ale po dograniu ichszego menadżera plików widzę, że po kliknięciu prawym przyciskiem myszy jest dostępna opcja Dodaj do zakładek, która dodaje dany folder do listy po lewej stronie.

Co do przeglądarki - też nie używam jej, ale widzę jakieś pliki językowe tutaj:
https://www.seamonkey-project.org/releases/#langpacks
Piszą też, że po ponownym uruchomieniu przeglądarki dopiero pojawi się dany język.
Zmieniłem dwie rzeczy w systemie - zapraszam do testowania mojej nowej dystrybucji!
Widzę, że masz problem - wgraj tę dystrybucję, z której ja korzystam!

Offline os.y

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 26, 2020, 08:41:37 am »
no właśnie w tym problem, podświetlając plik, utworzony przez autacity, _2020.aup i "przenoszac" go na pulpit w ogóle nie pojawia sie menu kontekstowe a sam plik jest przenoszony we wskazane miejsce a po kliknięciu w niego pojawia sie komunikat, ze nie potrafi odnaleść współpracujacego z nim katalogu __2020
po restarcie przeglądarka także nie została spolonizowana :(

ale uszy do góry, musi być dobrze
a za szczere chęci ... dzięki

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1844
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2020, 09:34:30 am »
Sprawdź, czy w repozytorium nie masz paczki seamonkey-i18n-pl. Być może również należy dokonać gdzieś wyboru języka interfejsu.
Plik *.aup prawdopodobnie winien zostać dowiązany symbolicznie do pulpitu, a nie przeniesiony do jego katalogu.

Offline os.y

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
Odp: zainstalowałem SPARKY...
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2020, 10:27:21 am »
dzięki za podpowiedzi
powtórzę : jeśli *.aup puszczanym nad pulpitem w ogóle nie pojawia się menu kontekstowe a automatycznie następuje jego przenoszenie (na windowskie klikając na niego lub na jego skrót automatycznie uruchamia się program audacity wiec szybko można uruchomić nagrywanie np bezpośrednio z klasycznego radia)
pytanie : czy owe kłopoty mogą mieć zwiazek z tym, że partycja z katalogiem /temp sformatowana jest jako FAT32 ?

pozdrawiam