Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: przestał łączyć z internetem  (Przeczytany 864 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
przestał łączyć z internetem
« dnia: Styczeń 05, 2020, 11:27:17 pm »
Po wczorajszej aktualizacji mój HP pod kontrolą Archa, przestał się łączyć z internetem.
Jest tak, że widzi sieć zarówno ethernet jak i Wi-Fi, i pokazuje proces łączenia, a nawet przez ułamek sekundy jakby się połączył, po czym sygnalizuje rozłączenie.
Proszę o pomoc

Zauważyłem, że podczas bootowania systemu ładowanie zatrzymuje się dłużej na pozycji z czerwonym wskaźnikiem (trzy gwiazdki : czerwona,biała i czerwona), a pozycja to:
"A start job is running for Flash Journal to Persistent Storage"
Odlicza 10 sekund i przelatuje dalej. Wcześniej tego nie zauważyłem.
Być może to ma jakies znaczenie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2020, 11:36:32 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2573
  • Reputacja: +35/-9
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 06, 2020, 12:27:31 am »
Brak informacji uniemożliwia udzielenie odpowiedzi na problem.
Jak się łączysz z netem (przewodówka, wifi, komórkowe)?
Co to oznacza "wczorajsza aktualizacja"? Co dokładnie zostało zaktualizowane?
To tak na początek.

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 639
  • Reputacja: +1/-0
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2020, 09:29:15 am »
@Piejanto - Zgłoś najlepszym devom na świecie  ;)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2573
  • Reputacja: +35/-9
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2020, 09:56:24 am »
Tutaj Robert miał podobny problem i masz też rozwiązanie, choć nie wiem zbytnio co ma jedno do drugiego: https://forum.archlinux.org.pl/viewtopic.php?id=848

Zob. jeszcze - być może - podobne: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=251825
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2020, 11:26:16 am wysłana przez pavbaranov »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2020, 11:46:54 am »
Dzięki za link do problemu Roberta.
Mój problem jest nieco inny, gdyż u mnie w ogóle si nie łączy.
Jak pisałem, nie łączy przez kabel ethernetu, ani przez Wi-Fi z routera.
Obecnie piszę z netbooka, który jest jakiś odporniejszy na zmiany.
Być  może problem leży po stronie morrors. Zawsze robię po aktualizacji aktualizację mkirrors, a tym razem nie zrobiłem, gdyż aktualizacja była niewielka?
Jeśli chodzi o paczkę dhcpcd, nie bardzo wiem, jak do niej dotrzeć i w którym katalogu ją rozpakować i zainstalować. No, i chyba musiałbym ja ściągnąć na pendrive, by przenieść na laptopa HP.
A może powinienem 5 ostatnich mirrorów ściągnać na pendrive i wrzucić ręcznie do [/etc/pacman.d/mirrorlist]?

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1456
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2020, 12:16:50 pm »
Jeśli chodzi o paczkę dhcpcd, nie bardzo wiem, jak do niej dotrzeć i w którym katalogu ją rozpakować i zainstalować. No, i chyba musiałbym ja ściągnąć na pendrive, by przenieść na laptopa HP.
Po prostu, pobierasz paczkę dhcpcd stąd
https://www.archlinux.org/packages/core/x86_64/dhcpcd/
i instalujesz poleceniem
sudo pacman -U nazwa_paczkiNastępnie jako root wykonujesz polecenie
dhcpcd -knastępnie
dhcpcdI na koniec uruchamiasz usługę
systemctl enable dhcpcd.servicei
systemctl start dhcpcd.serviceGotowe.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przestał łączyć z internetem ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2020, 12:28:28 pm »
pavbaranow
robson75
MSki

PRZE-PRA-SZAM
Przepraszam za zawracanie głowy. Przez cały wczorajzy wieczór i dzisiejsze przedpołudnie, mi się nie łączył z Siecią.
Resetowałem, wyłączałem, włączałem i nic.
 A gdym pisał do Was z prośbą o pomoc i gdy już sobie ściągnąłem mirrors i przysiadłem się do laptopa HP, to się okazało, że jest połączony przez Wi-Fi z Siecią.
Pojęcia nie mam, co to było za zawirowanie???

Dzięki za pomoc.
O tej paczce [dhcpcd] też dobrze wiedzieć, bo moja córka ma internet na kartę przez modem i ja się do tego zabieram, bo jest zdecydowanie taniej.
Pozdrowienia ode mnie dla Was
Dzięki.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2573
  • Reputacja: +35/-9
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2020, 01:02:05 pm »
Ogólnie:
- problem z networkmanagerem - jeśli to jego używasz - który został ostatnio zaobserwowany głównie dotyczy i polega na tym, że zaczął on mieć problem z wewnętrznym narzędziem do DHCP,
- może się ten problem czasowo pojawiać i znikać pomimo stosowania owego wewnętrznego narzędzia (raz internet będzie - raz nie),
- z uwagi na to, że problem jest związany z narzędziem DHCP nie ma wpływu na to, czy połączenie jest po kablu, wifi, czy też komórkowo.
Zastosowane możliwe rozwiązania:
1. w przypadku braku sieci w ogóle, można:
a. spróbować cofnąć paczkę networkmanager (o ile jest ona we wcześniejszej wersji w systemie), a następnie - o ile się to uda i uda się wówczas połączyć z netem - wykonać to co od pkt.
b. sprawdzić, czy paczka dhcpcd jest w systemie zainstalowana, a jeśli tak można zrobić to co opisał Robert, a nadto jeszcze przeglądnąć plik /etc/NetworkManager/conf.d/dhcp.conf i dokonać wpisu (zmiany):
[main]
dhcp = dhcpcd
i zrestartować networkmanagera:
sudo systemctl restart NetworkManager2. jeśli nie jest możliwe (z braku paczki networkmanager we wcześniejszej wersji lub dhcpcd w systemie) musimy pobrać jakoś albo paczkę networkmanager we wcześniejszej wersji, albo dhcpcd (np. posiłkując się w tym zakresie innym komputerem, który połączenie zachował, używając jakiegoś liveiso, jeśli mamy lub nawet smartfonem), a następnie, po przeniesieniu do dowolnego katalogu należącego do użytkownika wykonać:
sudo pacman -U nazwa_paczki
PS: Uwaga - jeśli tylko pacman działa, to nie istnieje absolutnie żadna przyczyna, by paczkę pkg.tar.* rozpakowywać ręcznie. Nie istnieje też sens przenoszenia plików takiej paczki "ręcznie" z innego komputera. Wszelkie działania na paczkach w systemie należy wykonywać z zastosowaniem pacmana, albowiem tylko to gwarantuje poprawne działanie systemu.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1456
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2020, 01:51:36 pm »
A u mnie po dodaniu wpisu
[main]
dhcp = dhcpcd
w odpowiednie miejsce, problem z NM całkowicie zniknął, ale musiałem usunąć usługę dhcpcd. Teraz net hula jak wściekły :)
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2020, 08:53:40 pm »
pavbaranov
robson75
Dzięki za wyjaśnienie.  Wasze rady i wyjaśnienia wrzuciłem sobie do specjalnego katalogu. Jeśli mi znów komp wierzgnie, będę próbował walczyć.
Jak na razie doszło do tego, że boję się wyłączenia kompa.
Rzecz z brakiem internetu po raz pierwszy w mniejszym zakresie pojawiła się, gdy wróciłem z wyjazdu, gdzie korzystałem z mobilnego internetu podpiętego do innego routera.
O ile tam (na wyjeździe) nie miałem problemu ze złapaniem kontaktu Wi-Fi, o tyle po powrocie na obu kompach pojawił się problem, który sam zniknął po kilku próbach łączenia, a póżniej pozostawieniu obu w spokoju czas jakiś.
Później było bezproblemowo przez trzy dni, a następnie wierzgnął mi laptop HP. Natomiast netbook Acer już "przywykł" i działa wzorowo, choć nieco mułowato. Staruszek.
Wszystkie porady pavbaranova mam w oddzielnych katalogach i już dwa razy mi pomogły do samodzielnego rozwiązania problemu.
Doświadczenie zatem podpowiada mi, że lepiej mieć dobre rady u siebie na dysku, niż być zdanym jedynie na internet.
Jeszcze raz dziękuję Wam, Panowie, za pomoc.
Piejanto
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2020, 09:06:24 pm wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przestał łączyć z internetem ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2020, 09:33:16 pm »
pavbaranov
Robson75
Ciekawostka:
Staruszek netbook Acer łączy się z intetrnetem bez problemu chociaż ma tego samego Archa i w ten sam sposób przechodziliśmy (za sprawą [pavbaranov]) na system ARCH.
Laptop HP sporo młodszy po pierwszyum wierzgnięciu, miał dwa dni potulności i znów zaczął wierzgać, więc zastosowałem poradę zaproponowaną, przez kolegę [robson75]. Zadziałało.

pavbaranov
Tu jeszcze zaobserwowane:
Po wejściu w [/etc/NetworkManager/conf.d/],  okazało się, że nie mam na końcu [.../dhcp.conf]. Nie mogłem więc dokonać wpisu  [dhcp = dhcpcd]

W końcu ściągnąłem, paczkę [dhcpcd]  na  netbooka Acer i przeniosłem za pomocą pendrive na laptopa HP, po czym zastosowałem procedurą podyktowaną  mi przez [robson75]

Uffff...
Dzięki.

PS.
 Why, na dwu kompach ten sam system, po takich samych aktualizacjach, po takich samych odświeżeniach mirrorów, działa tak różnie i robi takie "ciekawostki"?

Wielkie dzięki za pomoc.
Do następnego

« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2020, 09:37:39 pm wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1456
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: przestał łączyć z internetem ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2020, 09:47:46 pm »
Po wejściu w [/etc/NetworkManager/conf.d/],  okazało się, że nie mam na końcu [.../dhcp.conf]. Nie mogłem więc dokonać wpisu  [dhcp = dhcpcd]
Oj @Piejanto @Piejanto, plik dhcp.conf trzeba samemu utworzyć i do niego dodać wpis
[main]
dhcp = dhcpcd
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1456
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 10, 2020, 12:15:17 pm »
Chciałem poinformować że po dzisiejszym update NM problem całkowicie zniknął. Nie trzeba już nic kombinować.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przestał łączyć z internetem
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 10, 2020, 08:39:49 pm »
robson75
"@Piejanto @Piejanto, plik dhcp.conf trzeba samemu utworzyć i do niego dodać wpis"

QRDĘ!!! tak właśnie chciałem zrobić, ale zdrefiłem (zgrzytanie zębami)

Pomyślałem, że tam w tym [dhcp.conf] zapewne coś powinno być więcej i gdzieś trzeba dopisać dhcp=dhcpcd
No, trudno.
Zrobiłem według Twojej i pavbaranowa instrukcji i ważne że działa.
Dzięki
Moze następnym razem będę miał okazję być bystrzejszym.
Pozdrowienia.