Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: SANE nie działa w Arch  (Przeczytany 355 razy)

Offline ex_karol

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
SANE nie działa w Arch
« dnia: Listopad 30, 2019, 11:04:35 am »
Prośba o pomoc w konfiguracji na HP Laser Jet color MFP MI175nw na Arch'u.

O ile konfiguacja CUPS za pomocą za pomocą http://localhost:631/  kończy się sukcesem, to mam problem z konfiguracją CUPS i SANE za pomocą hp-setup.

Prośba o łopatologiczne i proste wskazówki step by step jak sobie  z tym poradzić.

« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2019, 10:18:26 pm wysłana przez ex_karol »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2008
  • Reputacja: +0/-0
Odp: brak SANE w Arch
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2019, 01:42:22 pm »
Skoro step-by-step, to raczej zmień dystrybucję :)
Co to oznacza, że z jednej strony "konfiguracja CUPS za pomocą localhost:631 kończy się sukcesem", to masz problem z "konfiguracją CUPS za pomocą hp-setup"? Skoro skonfigurowałeś usługę - obojętnie jak - to działać i drukować. No, chyba, że czegoś nie rozumiem właśnie.

SANE - bo to tytuł wątku - "problem z konfiguracją SANE za pomocą hp-setup" nic kompletnie nie znaczy. Skaner jest wykrywany? Jest obsługiwany przez sane? Jakiego sposobu połączenia to dotyczy (bo to chyba jest urządzenie, które można skonfigurować po kablu i przez wifi)? Aplikacja hp-setup w ogóle widzi skaner?
Innymi słowy - więcej i to pełnych informacji. Nikt tu Dr.House nie jest.

PS: Zmień jakoś tytuł wątku, bo to co napisałeś nie odpowiada prawdzie: SANE w Arch jest. Sam korzystam :)

Offline ex_karol

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
SANE nie działa w Arch
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2019, 10:17:37 pm »
Dzięki za podjecie tematu. Faktycznie nie był do końca trafny więc poprawiłem. .

Może byłem niezbyt precyzyjny wiec dodaję:
1/ Drukowanie można skonfigurować, ale nie za pomocą hp-setup,
2/ hp-setup nie widzi skanera i drukarki (z opcją -u również).
3/ Problem dotyczy zarówno USB jak i WiFi
4/ Przede wszystkim zależy mi na dostępie przez WiFi

Prośba o pomoc konfiguracji.


Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2008
  • Reputacja: +0/-0
Odp: SANE nie działa w Arch
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 30, 2019, 10:42:47 pm »
Czy kiedykolwiek używałeś linuksa, bo jeśli nie, to raczej szkoda Twojego czasu na Archa. W dalszym ciągu nie podajesz praktycznie żadnych informacji.
Paczka sane zainstalowana? Co pokazuje scanimage -L itd. itp. Pomóż nam, bo nikt Ci nie pomoże inaczej z braku możliwości. Zacznij od przeczytania, wykonania diagnostyki stąd: https://wiki.archlinux.org/index.php/SANE#Verification. Po kablu, bo to musi działać, jeśli ten model urządzenia jest obsługiwany (powinien być i - jeśli się nie mylę - to ma nawet status "dobry"), a potem przekazania obserwacji i wyników.

W kwestii hp-setup i drukarki, proponuję rozważyć założenie nowego wątku, bo zaraz się misz-masz zrobi.

EDIT:
Widziałeś stronę: https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/supported_devices/index? Zgodnie z #Note8 do działania konieczny jest jakiś binarny plugin, który nie jest rozprowadzany wraz z hplip. Zerknij również i na to: https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/binary_plugin.html. Wykonałeś to?

PS: Nie mam ani tego urządzenia, ani obecnie żadnego innego HP.

« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2019, 10:52:07 pm wysłana przez lami07 »

Offline ex_karol

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
Odp: SANE nie działa w Arch
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 30, 2019, 10:59:51 pm »
Proszę zostawmy sobie uszczypliwości i niepotrzebne komentarze. Jestem tu by się czegoś nauczyć i dlatego tez postanowiłem bawić się  Arch'em. Gdyby miał takę wiedzę jak Ty nie było by mnie na ty forum.

Co powinienem więcej podać ? 
paczki: sane, hplip, hp-plugin  i ich zależności zainstalowane
Link do wiki czytałem wcześniej, lecz nie pomógł.

scanimage -L => nie widzi skanera

Edit

TAK.
Zainstalowanie hp-plugin nie pomogło.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2019, 09:47:46 am wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2008
  • Reputacja: +0/-0
Odp: SANE nie działa w Arch
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2019, 11:56:51 pm »
Widzisz - to nie są uszczypliwości, ale po prostu Arch nie jest i nie powinien być dystrybucją na początek. W innych jest po prostu łatwiej z wieloma rzeczami (choć głowy nie dam, że również z instalacją akurat tego urządzenia). A tak, to będziemy pisać epopeję, bowiem wciąż trzeba się domyślać.

1. Piszesz "wiki czytałem, ale nie pomogło". To co konkretnie nie pomogło?
2. Co do tej pory robiłeś i próbowałeś robić?
3. scanimage wywołane jako zwykły użytkownik, czy jako root?
4. Powyższe polecenie wywołane po podłączeniu urządzenia przez kabel, czy bez niego?
5. W pliku /usr/lib/udev/rules.d/49-sane.rules znajduje się jakiś wpis dotyczący Twojego modelu?
6. Co to jest "hp-plugin"? Taka paczka w Archu nie istnieje.
7. Zaznajomiłeś się z https://wiki.archlinux.org/index.php/SANE/Scanner-specific_problems#HP oraz informacjami z https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/binary_plugin.html. Zgodnie z informacją ze strony HP, aby to urządzenie działało jest potrzebny jakiś "binary plugin"? Czy i jak go zainstalowałeś?

PS: Jak instalowałeś Archa? Tu akurat krótko: wg podręcznika z wiki Archa/inaczej, a jeśli tak to czym?

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: SANE nie działa w Arch
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2019, 01:38:19 am »
Proszę zostawmy sobie uszczypliwości i niepotrzebne komentarze. Jestem tu by się czegoś nauczyć i dlatego tez postanowiłem bawić się  Arch'em

A co byś powiedział, gdyby, powiedzmy, 15-letni absolwent szkoły podstawowej pojawił się na wykładach matematyki jednej z wyższych uczelni i oświadczył, że przyszedł tu po to, by się czegoś nauczyć ?
- nie rozumiem, dlaczego uważasz dobrą (i sensowną!) radę Pawła za "uszczypliwości"....

To, że "postanowiłeś", nie znaczy, że sobie poradzisz z Archem...
- to dystrybucja dla trochę bardziej obeznanych z uniksem...
Dla początkującego może być problemem...
- a że jesteś początkującym to wynika z Twojego "problemu"...

To nie żadna ujma, że z czymś się zaczyna, każdy to przecież przechodził....
- a "przeskok" pomiędzy Archem, a innymi, łatwiejszymi dystrami jest analogiczny do przykładu z matematyką...