Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z xfig  (Przeczytany 159 razy)

Offline Mikołaj152

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Problem z xfig
« dnia: Listopad 27, 2019, 05:40:29 pm »
Witam,
Chciałem zainstalować na moim Manjaro program xfig. Pobrałem paczkę z oficjalnej strony, wypakowałem na pulpit i chciałem zainstalować, lecz za każdym razem pojawia się błąd. Jestem świeży w tych sprawach i do końca nie rozumiem wszystkiego. Liczę na waszą pomoc. https://i.imgur.com/MSSCqri.png

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1234
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2019, 08:49:24 pm »
W pierwszej kolejności należy sprawdzić czy dana paczka nie znajduje się w AUR.
Tak się składa że xfig jest dostępny w AUR.
https://aur.archlinux.org/packages/xfig/
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Mikołaj152

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2019, 09:15:46 pm »
Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko dobrze ale podczas komendy 'makepkg -sri' pojawia się błąd PKGBUILD nie istnieje.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1234
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2019, 09:35:01 pm »
Po pobraniu snapshota ze strony wskazanej podanej powyżej, musisz go rozpakować, i  po wejściu do tego katalogu uruchomić terminal i wpisać
makepkg -sirc
https://i.postimg.cc/cLLNfFyY/Przechwycenie-obrazu-ekranu-2019-11-27-21-27-27.png
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Mikołaj152

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2019, 09:44:28 pm »
udało mi się to zrobić, czy mogę już uruchomić program (i jak?) czy muszę jeszcze coś zrobić?

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1234
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2019, 09:48:50 pm »
Nie żartuj sobie, normalnie go uruchamiasz z poziomu menu.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Mikołaj152

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2019, 09:52:02 pm »
ok, tylko nie chce się to uruchomić

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1234
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 27, 2019, 10:01:56 pm »
Godzinę temu zbudowałem tą paczkę z AUR, i u mnie się normalnie uruchamiał.
To w takim razie wpisz w terminalu xfig, i zobacz co wyrzyga.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Mikołaj152

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2019, 10:04:07 pm »
Takie coś mi się pojawia po wpisaniu xfig

Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion
Warning: Cannot convert string "7x13bold" to type FontStruct
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Naruszenie ochrony pamięci (zrzut pamięci)

Offline Mikołaj152

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 27, 2019, 10:09:16 pm »
już mam udało mi się naprawić  8)

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1234
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 27, 2019, 10:19:30 pm »
Wygląda na to że podczas budowy nie zostały zainstalowane paczki xorg-fonts, wejdź na tą stronę
https://aur.archlinux.org/packages/xfig/
i sprawdź zależności, i doinstaluj.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Mikołaj152

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 27, 2019, 10:24:59 pm »
Dziękuję bardzo za pomoc

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1650
Odp: Problem z xfig
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 02, 2019, 02:26:40 pm »
W Manjaro - w zależności od wersji - możesz w miarę wygodnie budować paczki z AUR używając do tego pamac bądź octopi. Któraś z tych aplikacji winna być zainstalowana.
Wprowadzanie do systemu aplikacji bez pośrednictwa menedżera paczek (pacman) to na dłuższą metę proszenie się o kłopoty - czyli używaj do budowy, a potem instalacji - wbudowanych mechanizmów. Problemów mniej.
Inna sprawa, że mocno polecam zaznajomienie się z informacjami nt. AUR tak w wiki Manjaro, jak i w Archu (wszak to jest Arch User Repository, a nie Manjaro User Repository).
I jeszcze inna rzecz - w ogóle używanie aplikacji budowanych z AUR w Manjaro jest bardzo mocno problematyczne. Jeśli zatem nie musisz tego bezwzględnie robić, to lepiej ograniczyć się do aplikacji w repozytoriach i jak trzeba, to poszukać jakiegoś zamiennika. Chyba, że wiesz co robisz i czujesz się na siłach opiekować się systemem, który choćby w części został zbudowany (skonstruowany) przez Ciebie.