Więc tak. Próbowałem tej komendy
sudo usermod -d /home/stefan1980 -m -l stefan1980 janek
jednak nic to nie dało bo użytkownik janek ma uruchomione 2256 procesów. Dobra wiec komenda
sudo pkill -u janek
.
Wylogowało janka i kicha. Po powtórnym zalogowaniu komenda
sudo usermod -l sfefan1980 janek
i powtórka z rozrywki czyli JOHN ma uruchomione ileś tam procesów. Na razie odpuszczam.Lepiej poznam troche system hehe. Chyba że ktoś ma jakieś pomysły
Nie wiem w jaki sposób to zmieniasz i z jakiego konta, natomiast ja zmieniałem nazwy z innego konta niż docelowe.
Czyli przykładowo mając konta o nazwie alfa1, beta2, gamma3, będąc zalogowanym na koncie alfa1 zmieniałem nazwę gamma3 na delta4.
Nie zmieniałem nazwy alfa1 na inną (nową), będąc zalogowanym na alfa1.
Dodatkowo, sprawdzaj zawsze to co wpisujesz w terminalu, bo tu u góry wpisałeś np.:
'sudo usermod -l sfefan1980 janek'
'sfefan1980'
Edit:
Jeśli masz tylko jedno konto użytkownika i konto root, załóż (nawet tymczasowo) drugie konto nowego użytkownika, zaloguj się na nie i z tego konta możesz zmienić nazwę tego pierwszego konta.
Zmiana nazwy konta (tego, na którym aktualnie jesteś zalogowany), gdy się jest na nim zalogowanym, nie zadziała.
Przy czym może się zdarzyć, że gdy się wylogujesz i zalogujesz ponownie (na to konto, z którego będziesz wykonywał zmianę), pozostaną jeszcze w tle jakieś procesy tego użytkownika, którego nazwę chcesz zmienić (teraz testuję na Virtual Box). Wtedy MX Zarządzanie użytkownikiem pokaże komunikat, że nie może zmienić nazwy.
W tym przypadku trzeba je zakończyć (ja uruchamiam w terminalu $ sudo htop, znajduję i zaznaczam proces tego użytkownika i 'k' - kończy/zabija proces).