Doberek.
Zdaję sobie sprawę z tego, że odpowiedzi będą podzielone ale i tak spytam.
Oczywiście zanim zdecydowałem się tu coś naskrobać szukałem w google, oglądałem na yt co i jak wygląda, działa itp.
Szukam czegoś dla siebie pod dual bios. Tak, pod dual bios ponieważ zostaje nadal przy win 10 (oczywiście instalacja na osobnej partycji).
W gry za dużo nie gram a jak już to przeglądarkowe (plemniki (czyt. plemiona)) i starsze, typu twierdza czy tzar itp.
Chciałbym by mój przyszły Linux był dość prosty (jak dla świeżaka), mało awaryjny z możliwością rozbudowy (jestem gadżeciarzem, lubię mieć na pulpicie widgety typu rainmeter). Nie pogardziłbym językiem polskim, aczkolwiek angielski nie stanowi dla mnie problemu.
Szukam czegoś na stan przejściowy by opanować terminal (chociaż w stopniu podstawowym), i całkowicie wyeliminować Bill'a Gates'a z mojego życia xD i te jego niebieskie ekrany...

Nie pogardziłbym w miarę dobrymi zabezpieczeniami (nie pytajcie).
Dużo pobieram, głównie przez torki, chomika i JD2, praktycznie wszystko jak leci (mania magazynowania).
Aktualnie pracuję na:
LAPTOP LENOVO G50-45 (może i stary ale daje radę)
AMD A6-6310 - Mullins
8GB ram
ATI AMD Radeon(TM) R4 Graphics }\ sporo szukałem na ten temat i do tej pory
ATI AMD Radeon HD 8500M }/ nie mam pojęcia jak działa grafa w tym lapku
Skoro już i tak tu skrobię to spytam, czy theme ma jakieś znaczenie?
Chyba w każdej dystrybucji da się je edytować, ale ręki nie dam dlatego pytam :3
Aktualnie pracuję na Sparky, wrażenia takie średnie aczkolwiek jak już pisałem dopiero raczkuję.
Wcześniej miałem Ubuntu, odpadła po 2 dniach, sam nawet nie wiem dlaczego (chyba średnio mi się podobała).
Nie pogardziłbym screenem waszego pulpitu

może coś wpadnie mi w oko.
Liczę na Was, w razie czego pytajcie

Ps.
Zapomniałbym Win pracuje na GPT UEFI (może ta informacja będzie potrzebna).
Edit.
Ze wszystkich jakie przeleciałem, najbardziej w oko wpadł mi kali linux ale wyczytałem, że z moim doświadczeniem to rzucanie się na głęboką wodę, chyba nikt nie poleca go na początek, a może mi się tylko wydaje?
Jak myślicie?