Sorry, sorry, sorry. Mea culpa. Wbiłem sobie w głupi łeb, że chodzi o multidotyk, ale gładzika (touchpada), a nie ekranu (touchscreen). Obecnie obsługuje Ci to evdev, a pracujesz w seji Plazmy w Xach. Sterowników do touchscreen winno być kilka i mogą dawać one inne efekty. Oprócz evdev, może to być również libinput (i to zdaje się, że będzie działać jako podstawowy sterownik w sesji Wayland, ale jeśli masz NVidię i sterowniki własnościowe, to o tego rodzaju sesji musisz zapomnieć). Oprócz ich są jeszcze inne, jak elographics a także magictouch, mutouch, plpevtch, palmax. Niekiedy jeszcze są dostępne własnościowe, ale dla ELAN nie widzę. Zwykle nazwy tych sterowników w debianowatych będą poprzedzone przez xserver-xorg-input-. Dodatkowo odpowiednio przygotowany musi być jeszcze kernel.
Zacznijmy od niego, bo tu - jak mi się wydaje - winno być ustawiona opcja: HID Multitouch panels. Dowiesz się, czy tak jest wydając polecenie:
zgrep -i Multitouch /proc/config.gz
Jeśli będzie, to coś pokaże, w przeciwnym przypadku wróci do prompta bez pokazania czegokolwiek, ale nie zrażaj się, w tym przypadku daj mu również multitouch (od małej litery); możesz też wpisać HID w miejsce Mutlitouch. Wówczas winna wyjść cała litania ustawień dla HID.
Jeśli jest to ustawione - to pozostaje kwestia sterowników. Evdev jest podstawowy w Xach, ale można używać innych. W Wayland podstawowy to libinput (i tu jest on chyba jedyny). Niestety jak w debianowatych łatwo przejść na inny - nie odpowiem, bo już nie pamiętam po prostu.
Na reddicie twierdzą, że Plasma ma lepsze wsparcie touchscreen w Wayland. To może być jednak kwestia nie związana bezpośrednio z Plazmą, a z używaniem tam właśnie libinput (który możesz również używać w Xach). Prawdopodobnie też, zdecydowanie lepsze wsparcie dla ekranów dotykowych ma Plasma Mobile, ale nie mam bladego pojęcia jak ona się zachowuje na laptopach z ekranem dotykowym.
Ogólnie zatem - można w miejsce evdev spróbować libinput. Jeśli nie masz NVidii z własnościowymi sterownikami - możesz wypróbować sobie jak działa Plazma w Wayland (powinieneś mieć taką możliwość z poziomu SDDM). Dowiemy się czy libinput lepiej działa od evdev bez żadnej ingerencji.
Dalej - jest jeszcze takie narzędzie jak touchegg (trzeba zainstalować). Niestety jeszcze na Qt4, a zatem niebawem - nawet jeśli jeszcze w Ubuntu jest - wypadnie z repozytorium. Instalować można, jeśli sama Plasma nie obsługuje poprawnie. Odpowiada za takie rzeczy: https://www.youtube.com/watch?v=1Ek4QaFQ1qo
. Jeśli to jest to o co Ci chodzi - szukaj pośród dostępnych programów touchegg; wygodne GUI do tego nazywa się touchegg-gce.
I tyle mi jest mniej więcej wiadomo.