Ad 2.
Co do zamiany Altów, nie wiem czy uznasz to za eleganckie rozwiązanie
(nie spełnia w 100% Twoich wymagań zamiany Altów, ale to już jakiś start), natomiast działa zarówno w terminalu/konsoli jak i w środowisku graficznym (przetestowałem przed chwilą).
Znalezione tutaj:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=220057
Przygotuj sobie plik tekstowy ze skryptem (np. w Geany: menu startowe > Programowanie > Geany albo w zwykłym edytorze tekstów, w MX teraz domyślny to Featherpad - ja wolę Leafpad)
#!/bin/bash
#Zamienia Lewy Alt na AltGr (Prawy Alt) dla aktualnego użytkownika
xmodmap -e "clear mod1" #usuwa część funkcjonalności Alt, bez tego skrypt nie działaja poprawnie
xmodmap -e "keycode 64 = ISO_Level3_Shift NoSymbol ISO_Level3_Shift" #zamienia Alt na AltGr
Możesz plik nazwać np. alt.sh
W menedżerze plików Thunar kliknij na niego prawym przyciskiem myszki, wybierz Właściwości, w karcie Uprawnienia zaznacz Uruchamianie: Zezwolenie na uruchamianie jako program.
Możesz go uruchomić w terminalu (domyślny skrót klawiszowy F4) jeśli jesteś aktualnie w katalogu, w którym znajduje się Twój plik, wpisując:
$ ./alt.sh
(Dla ułatwienia, możesz w menedżerze plików Thunar skopiować plik (albo myszką, albo CTRL+C), a następnie wkleić całą ścieżkę w terminalu CTRL+SHIFT+V i nacisnąć Enter)
Powinno działać, dla danej sesji.
Jeśli chcesz, żeby skrypt uruchamiał się automatycznie przy każdym kolejnym uruchomieniu systemu, dodaj go w:
menu startowe > Ustawienia > Sesja i uruchamianie, karta Uruchamiane programy, Dodaj.
Edit:
Nie jest to rozwiązanie w 100% - Lewy Alt daje polskie znaki, tak samo jak prawy Alt. Prawy Alt nie przywołuje menu. Trzeba dodać linijkę kolejną w skrypcie, która przyporządkuje tę funkcję prawemu Altowi.
Ale powinno dać się zrobić (tylko jeszcze nie wiem jak

)
Edit 2:
Ok, już wiem, coś ode mnie:
xmodmap -e "clear mod5"
xmodmap -e "keycode 108 = Alt_R Meta_R"
Tak więc cały skrypt, który możesz sprawdzić/przetestować to:
#!/bin/bash
#Zamienia Lewy Alt na AltGr (Prawy Alt) dla aktualnego użytkownika
xmodmap -e "clear mod1" #usuwa część funkcjonalności Alt, bez tego skrypt nie działaja poprawnie
xmodmap -e "keycode 64 = ISO_Level3_Shift NoSymbol ISO_Level3_Shift" #zamienia Alt na AltGr
xmodmap -e "clear mod5"
xmodmap -e "keycode 108 = Alt_R Meta_R"
Prawy Alt uruchamia mi w tej chwili menu w Geany, ale nie w Firefox (tylko, że testuje to w maszynie wirtualnej Virtual Box, więc nie wiem czy ma to jakiś wpływ).
Trzeba by ustawić ponownie (być może/zapewne) mod1 lub mod5. Ogólnie, metoda wymaga dopracowania. Ale myślę, że jest to do zrobienia. Robię to po raz pierwszy

Inny sposób (inny niż skrypt), w zasadzie podstawowy, to utworzenie pliku .Xmodmap z odpowiednią konfiguracją (zmieniającą ustawienia Altów).
Ogólnie, możesz też poszukać (zainstalować, jest w MX Instalator pakietów) program gnome-tweak-tool, ale nie wiem, czy tam jest zamiana Altów (szukałem, nie znalazłem). Tutaj znalazłem ten pomysł:
https://askubuntu.com/questions/93624/how-do-i-swap-left-ctrl-with-left-alt-on-my-keyboard