Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: przeglądarki straciły pamięć  (Przeczytany 1161 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
przeglądarki straciły pamięć
« dnia: Marzec 31, 2019, 08:21:09 pm »
Na swoich kompach mam Antergosa.
Ostatnio kupiłem nowy router i próbowałem go uruchomić Uruchomienie nie powiodło się, więc wróciłem dio starego routera. Wszystko niby jest ale... Na laptopie HP przeglądarki ie chcą się łączyć z Siecią.
Chodzi o Chromium i Firefox, które poprzednio nie miały problemu.
Na netbooku Chromium straciło pamięć i muszę  się do wszystkich wcześniejszych adresów dostawać od początku, ale to pół biedy.
Gorzej, że na laptopie obie przeglądarki wierzgnęły całkowicie.
Moje działanie było takie, że odinstalowałem obie, a później powtórnie zainstalowałem, ale to nic nie dało.
Po uruchomieniu przeglądarki informują, ze "witryna jest niedostępna" i koniec. Poza tym internet działa i komp ściąga aktualizacje. Tylko przeglądarki nie trafiają do adresów internetowych.
Proszę o pomoc.

Offline arecki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 184
  • Reputacja: +3/-0
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2019, 09:27:46 pm »
Może to demencja?
Debian testing.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2019, 09:30:37 pm »
Przedwczesny alarm.
Wszystko było tak jak opisałem, z tym, że jak wpisałem [pacman -Syu], to też mi zaczął się zwierzać, ze nie może pobrać plików.
Wpisałem mu na przewodowej numer urządzenia (routera) z netbooka kazałem zapisać i zresetowałem laptopa.
Po restarcie na kablu wszystko wróciło do normy.
Co dziwne, to doinstalowało mi się dodatkowe przewodowe połączenie z numerami takimi jak były wtedy, gdy nie działało i teraz działa. Zrobiłem aktualizację i przeglądarki funkcjonują.
Zupełnie nie wiem, o co chodzi, tym bardziej, że na netbooku, jak juś mówiłem, musiałem wpisywać adresy do poszukiwanych miejsc od nowa. Wkrótce będę prosił o pomoc w zainstalowaniu nowego routera Netis WF 27 80, bo to przez tę nieudaną instalację powstało wierzgnięcie.
Jeśli się nie odezwę, to znaczy, że na Wi-Fi też wszystko działa
Przepraszam za alarm.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2019, 09:32:15 pm »
arecki
U mnie z pewnością już na nią czas. Dlatego staram się trenować. Pomyślności.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2019, 09:36:31 pm »
Niestety, po wyciągnięciu kabla, przeglądarce wróciła amnezja.
Wracam do walki.

Offline arecki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 184
  • Reputacja: +3/-0
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2019, 09:57:14 pm »
Jest taki standardowy test.
1. Sprawdzasz zestawienie połączenia:
ip link show2. Sprawdzasz ping:
ping 8.8.8.83. Sprawdzasz DNS
ping www.dupa.pl
Debian testing.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2701
  • Reputacja: +55/-38
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2019, 09:59:08 pm »
Kto Ci dostarcza sieć i jak?

Offline LinGruby

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 100
  • Reputacja: +0/-0
  • notoryczny brak weny ;)
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2019, 10:46:48 am »
Wkrótce będę prosił o pomoc w zainstalowaniu nowego routera Netis WF 27 80, bo to przez tę nieudaną instalację powstało wierzgnięcie.

A konfiguracja WF2780 jest banalnie prosta sam posiadam taki router ;-)

Ważne coby adresacja lokalna była taka sama jak na starym router ( jak nie chcesz grzebać w systemie )
kolejna sprawa to to czy router stary który masz to jest od dostawcy etc. itp.

Ale istotne też jest to o czym wspomniał
Kto Ci dostarcza sieć i jak?

bo bez tego ciężko coś podpowiedzieć  ;-)
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024  System:  arch-spectrwm  Kernel:  5.X.X.llX-1-lingruby x86_64 (64 bit gcc: 10.2.0)
Desktop: twm info: polybar wm: spectrwm 3.3.0  dm: lightdm  Distro: Arch Linux

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2019, 12:44:23 pm »
Ostatnio kupiłem nowy router i próbowałem go uruchomić Uruchomienie nie powiodło się, więc wróciłem dio starego routera

Witaj Kolego, miło znów "czytać"...
Jeśli to inny router (i takie "objawy"), to nie szukaj "przyczyny", a w szególności NIE POPRAWIAJ I NICZEGO NIE ZMIENIAJ na swoich PCtach!
- możesz sobie tylko kłopotów narobić

To prawdopodobnie problem z serwerem DHCP, ale, jak już tu Kolega pavbaranov nadmienił, musielibyśmy iść "od początku", t.j. od dostawcy netu, sposobu itd.
W drugim rzędzie musisz się zorientować, jak "dostać" się na nowy router (adres IP itp - na pewno znajdziesz to w jakiejś krótkiej dołączonej instrukcji)...
- prawdopodobnie tam trzeba będzie router "dopasować" do sieci

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2019, 03:20:46 pm »
Gdy ja zmieniałem router airbox od Orange na huawei od Play, to pierwsze co to musiałem go aktywować (ale raczej kartę sim). Po prostu uruchomiłem przeglądarkę i sama mi się wyświetliła strona domowa Play oraz opcje do konfiguracji modemu oraz karty sim.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: przeglądarki straciły pamięć
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2019, 04:22:51 pm »
Gorzej, że na laptopie obie przeglądarki wierzgnęły całkowicie.
Moje działanie było takie, że odinstalowałem obie, a później powtórnie zainstalowałem, ale to nic nie dało.
Odinstalowanie przeglądarki nic nie da, lepiej wejść do katalogu .config i usunąć zapisane ustawienia przeglądarki, tym samym przywrócisz ją do ustawień domyślnych.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110