Czy da się coś w tym kierunku zrobić, aby wylistować jeden najnowszy katalog?
Nie odpowiadałem długo, bo zarazki jakiegoś świństwa wymusiły na mnie zrobienie "przymusowej" przerwy i kilkudniowej kuracji

Chmmm, z tym "pobraniem tylko jednego katalogu" o dowolnej i przypadkowej nazwie (ok, nazwa to data) może być trochę problematyczne. Rsync na pewno nie przewiduje takiej opcji....
Tu musiałbyś dobudować dodatkowy skrypt, albo ew. odpowiednio spreparować zmienną "ZRODLO1=" w połączeniu z $(date).
Czy to drugie w ogóle jest możliwe, tego nie wiem, tak tylko nasunęło mi się w pierwszym momencie, a nawet, gdyby było możliwe, to za dużo mamy tutaj czynników, które mogłyby zakłócić działający algorytm.
Jedynie dodatkowy skrypt, ale w takim przypadku zadanie staje się coraz bardziej skomplikowane...
- gdyby to jeszcze był jakiś serwer z "prawdziwego zdarzenia", to można by się pokusić stworzyć coś działającego, ale przy tym NASie (jeśli dobrze pamiętam) to raczej nie ma wielkiego pola do popisu.
Najprostszym rozwiązaniem będzie powiększenie, czy dołożenie HDD w NASie. Prawdopodobnie masz tam interfejs USB, więc wystarczy przekierowanie strumienia rcync na USB-HDD i masz problem rozwiązany